Nieuws Actueel

ZZP: Boekhouden voor 'nieuwe ondernemers'

Rik Nizet 26 oktober 2015

Boekhouden ondernemers cijfers laptop

Jortt, innovator in Online Boekhouden en Online Factureren, biedt een boekhoudoplossing voor de grote stroom van 'nieuwe ondernemers'. Nieuwe ondernemers zijn de ondernemers die niet altijd als droom hebben gehad een onderneming te beginnen, maar het door omstandigheden zijn geworden. Denk bijvoorbeeld aan de zorgverlener die gisteren in loondienst was en vandaag ZZZ'er is. Maar ook bouwvakkers, pakketbezorger, specialisten in de ICT of mensen die het 9 tot 5 leven zat zijn en hun droom gaan najagen.

Er is een enorme stroom van deze nieuwe ondernemers. Waarbij het grote verschil met de 'oude ondernemers' is dat ze vaak een vakopleiding hebben en geen ondernemersopleiding. Toch moeten al deze ondernemers voldoen aan dezelfde regelgeving. En dat is best lastig. Want veel van de 'nieuwe ondernemers' zien zichzelf helemaal niet als ondernemer, maar als zelfstandige. De administratie is dan ook een onaangename last voor deze groep.

Belastingdienst en KvKHet bedrijf Jortt heeft voor deze ondernemers het boekhouden opnieuw uitgevonden. Wat moeten zij nu echt bijhouden voor de Belastingdienst en de KvK? Dat valt eigenlijk best wel mee. En hoe wil deze groep boekhouden? Traditioneel boekhouden is veel te complex.

BankafschriftVoor veel ZZP'ers is het bankafschrift de voornaamste 'waarheid'. Deze kan je dus eenvoudig inlezen in Jortt. De verkoopfacturen maak je in Jortt en worden dus automatisch geboekt, de inkoopfacturen worden automatisch geboekt tegen het bankafschrift. Hooguit nog een label toevoegen om er een kostenkenmerk aan te geven. Zo simpel kan het zijn. En het resultaat? Een kloppende btw aangifte met een minimale inspanning.

Jortt is dus anders dan alle andere boekhoudprogramma's. Er is niet gedaan aan symptoombestrijding, maar echt gekeken waar het probleem zit en hoe je dat voor ondernemers kunt oplossen. Het is ontworpen voor de zzp'er en niet voor boekhouders. De nadruk ligt dus op een eenvoudig proces en zo veel mogelijk automatisering.