Nieuws Actueel

ZZP'er heeft broertje dood aan verzekeren

Rik Nizet 12 mei 2015

Zpp ondernemer bureau hout werken laptop groot

Van de bijna één miljoen ZZP'ers die in Nederland actief zijn, is een groot deel onvoldoende of helemaal niet verzekerd bij aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden, in plaats daarvan sparen ZZP'ers liever zelf. Dat blijkt uit onderzoek van de ZZP Barometer onder 649 ZZP'ers. Lees ook:ZZP'er tegen verplichte verzekeringTweederde van de ZZP’ers heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Daarnaast heeft bijna drie op de tien zelfstandig ondernemers in de afgelopen drie jaar zijn AOV opgezegd en zich vaak niet of te laat georiënteerd op het afsluiten van een AOV. Dalende trendNederland telt momenteel 941.000 ZZP’ers, ondanks dat zij het belangrijk vinden om verzekerd te zijn tegen inkomstenverlies (49,2%) en zich weleens zorgen maken over de toekomst met betrekking tot inkomen (49,9%) zijn lang niet alle ZZP’ers verzekerd.

De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) is het best vertegenwoordigd (55,7%) en maakt vanaf 2012 een lichte daling door (-3,5%), de AVB wordt gevolgd door de overlijdensrisicoverzekering (44,3%) met een lichte daling (-4,7%) sinds 2012. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (37,8%) en de arbeidsongeschiktheidsverzekering (36,2%) maken de sterkste dalingen mee (-18% & -28,7%).

Te laatVeel ZZP’ers (81,7%) vinden vakkundige advisering belangrijk voor of bij het afsluiten van een verzekering, toch komt de oriëntatie maar weinig ter sprake tijdens een gesprek met de accountant (2,0%) of tijdens de inschrijving bij de KvK (7,0%). Het overgrote deel van de ZZP’ers (40,8%) oriënteert zich pas na het opzetten van het bedrijf op de AOV of hebben zich hier niet op georiënteerd (22,5%).

Voor oriëntatie op het gebied van verzekeren wordt voornamelijk (83,5%) op internet gekeken. “Er zijn steeds meer online verzekeringen die minder kosten en die goed worden uitgelegd”, legt initiatiefnemer Jeroen Sakkers uit.

Vangnet"De hoge kosten en complexiteit van verzekeringsproducten zorgen ervoor dat de ZZP'er deze niet afneemt", vertelt Jeroen Sakkers. De meerderheid van de ZZP’ers (44,1%) heeft meer dan 20.000,- euro opgepot waarop ze kunnen terugvallen bij onverwachte gebeurtenissen. Geen spaargeldDaar tegenover staat dat een groot deel van de ZZP’ers (21,8%) helemaal geen spaargeld op heeft gebouwd.