Nieuws Actueel

ZZP'er is kilometervreter

Van onze redactie 2 april 2015

Zzp auto middelgroot

Een gemiddelde Nederlander legt ongeveer 22,6 km af naar zijn werk. De zelfstandig professional, in de markt doorgaans ZZP’er genoemd, reist bijna drie keer zo ver voor zijn dagelijks brood. Dit blijkt uit een rapport van ZP Facts, de nieuwe marktmonitor voor ZP’ers.

Lees ook:

ZZP'er doet zijn werk in de auto

Eerdere onderzoeken tonen aan dat de gemiddelde Nederlander ongeveer 22,6 km moet afleggen naar het werk, of hemelsbreed ongeveer 14 km. ZP Facts onderzocht de kortste autoroutes van de woonplek naar de standplaats van de huidige opdrachtgever van meer dan 1.500 in Nederland werkende zelfstandig professionals. Zij reizen gemiddeld 63 km enkele reis van en naar hun opdrachtgevers. De gemiddelde reistijd met de auto komt daarmee op drie kwartier (vertragingen niet meegerekend). Dat is bijna drie keer zoveel als de gemiddelde Nederlander.

Noord NederlandGroningen en Friesland spannen wat betreft reistijd de kroon. De reistijd heen en terug kan daar makkelijk oplopen naar drie uur per dag. Een ander opvallend aspect is dat professionals in Limburg en Zeeland opdrachten zoeken die dichter in de buurt van hun woonplek zijn. Mogelijk komen zij voor werk in de Randstad niet in aanmerking wegens de grote reisafstand en profiteren zij anderzijds mogelijk van schaarste aan aanbod van professionals in hun eigen regio.

De gemiddelde reisafstand en -duur van zelfstandig professionals naar hun opdrachtgever is te zien in onderstaande tabel.

Nieuwe marktmonitor ZP Facts is de nieuwe monitor voor de markt van ZP’ers in de zakelijke dienstverlening, voortgekomen uit een samenwerking tussen kennisbemiddelaar HeadFirst en de Universiteit van Tilburg. Arjan van den Born, hoogleraar creatief ondernemerschap aan de Universiteit van Tilburg: Ik vond het opvallend te zien hoeveel kilometers zelfstandigen daadwerkelijk reizen voor een opdracht. Ik ben gemiddeld 2 uur onderweg, maar er zijn dus mensen dagelijks 3 à 4 uur onderweg voor een interessante klus.’ Van den Born vervolgt: ‘Met het groeiende aantal zelfstandigen, waarvan velen met de auto reizen, is het onvermijdelijk dat de filedruk op de Nederlandse snelwegen verder toe gaat nemen. Dit is dan ook nuttige informatie voor diverse organisaties en overheidsinstanties."

Een video met prof. dr. Arjan van den Born over ZP Facts:

Het volledige rapport van ZP Facts is hier te downloaden.