Nieuws Actueel

‘ZZP’ers nooit eerder zo positief over nieuwe jaar’

Van onze redactie 21 december 2015

Zelfstandigprofessional1065

ZZP'ers drukken hun ondernemersvertrouwen uit door middel van het geven van een rapportcijfer, in dit geval dus voor 2016. ZZP'ers geven gemiddeld een 7.3, zo blijkt uit de traditionele eindejaarsenquête zowel onder leden van ZZP Netwerk Nederland als niet-leden. In totaal reageerden 1.311 ZZP'ers.

Nooit eerder kwam het gemiddelde cijfer boven de 7 uit.

"Hoewel elke ondernemer altijd verantwoordelijk is voor zijn eigen reilen en zeilen en het beste uit zichzelf móet blijven halen, ook in jaren van economische crisis en teruglopende conjunctuur, is het vanzelfsprekend wel prettig om te zien dat het vertrouwen weer terug is," zegt Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland.

Opvallend in de traditionele eindejaarsenquête is dat mannelijke ondernemende ZZP'ers positiever zijn dan hun vrouwelijke ondernemerscollega's. Mannen geven gemiddeld een 7,6. Vrouwen geven gemiddeld een 6,9. “Eigenlijk is dát verschil opvallend ruim,” stelt Helmers.

Ook over het afgelopen jaar zijn ZZP'ers ook tevreden hoewel het vertrouwen pas vooral in de tweede helft van het jaar daadwerkelijk groeide.

Opdrachtenportefeuille "Toch kunnen de ZZP'ers van Nederland - en dat geldt uiteraard voor elke ondernemer - het zich niet permitteren om op de lauweren te rusten," zegt Helmers. "Het economisch herstel voelt nog wel broos aan. Feit is echter wel dat de opdrachtenportefeuille en vooral ook de diversiteit van opdrachten en opdrachtgevers groter is dan in voorgaande jaren."In de voorgaande jaren werden de volgende cijfers gegeven:

· Cijfer m.b.t. verwachting over 2016: 7,3 (nu dus) · Cijfer m.b.t. verwachting over 2015: 6,4 · Cijfer m.b.t. verwachting over 2014: 6,3 · Cijfer m.b.t. verwachting over 2013: 6,1 · Cijfer m.b.t. verwachting over 2012: 6,1 · Cijfer m.b.t. verwachting over 2011: 6,2 · Cijfer m.b.t. verwachting over 2010: 6,3