Nieuws Actueel

ZZP-pensioen rammelt

Bram de Vrind 23 februari 2015

De pensioenproducten voor ZZP’ers die in 2015 op de markt kwamen, zijn goed bedoeld maar er mankeert nogal wat aan. Twee van de drie voldoen zelfs niet aan de wettelijke eisen. Dat stelt Moneywise na onderzoek.

Het betreft hier het ZZP Pensioen, Bright Pensioen en Brand New Day. De drie aanbieders zijn ondergebracht in een vergelijkingsmodule. Hierin zijn alle kosten verwerkt en wordt rekening gehouden met de fiscale voordelen van de producten.

Onjuiste informatieDe conclusie van dit onderzoek is duidelijk. Consumenten (ZZP'ers) die een dergelijk product willen afsluiten moeten dit doen op basis van onvolledige en onjuiste informatie. Opvallend hierbij is dat door aanbieders niet wordt voldaan aan de wettelijke eisen die de AFM stelt aan dergelijke producten.

Foutief beeldDe nieuwe woekerpolis? De online offertes die klanten kunnen opvragen bij Bright Pensioen en ZZP Pensioen schetsen een te rooskleurig en in sommige gevallen zelfs een foutief beeld. Het is bijzonder dat nieuwe spelers in deze markt die strijden voor transparantie en betere producten, indicatie berekeningen aanbieden die doen denken aan het woekerpolis tijdperk: het niet meenemen van alle kosten en onduidelijke en oncontroleerbare uitgangspunten gebruiken.

BeginnersfoutenGezien de intenties van Bright en het ZZP-pensioen kunnen we aannemen dat er sprake is van 'beginnersfouten'. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat men moedwillig een verkeerde voorstelling van cijfers geeft en onvolledige informatie verstrekt. Maar het was verstandiger geweest als beide partijen hun huiswerk beter hadden gedaan. Nu overtreedt men wettelijke regels en geeft klanten onjuiste informatie.

Lees verder op BC.nl