Nieuws Actueel

ZZP-vrouw bouwt weinig pensioen op

Lotte Grimberg 17 februari 2015

ZZP'ers, en dan met name vrouwelijke eenpitters, bouwen weinig pensioen op. Dat stelt Centraal Beheer dat hier onderzoek naar liet doen, aldus het AD. Meer dan de helft bouwt zo weinig op dat ze ervan uitgaan door te moeten werken na hun pensioengerechtigde leeftijd.

DrukHet grote verschil tussen de werknemer en de ZZP'er is: de eerste bouwt vaak via zijn werkgever aanvullend pensioen op, maar voor de zzp'er ontbreekt elke druk of verplichting. En dus voelen veel ZZP'ers ook niet de aandrang om er iets mee te doen.

Zo blijkt ook uit de cijfers: 41 procent legt op dit moment helemaal niets opzij, blijkt uit een onderzoek van Centraal Beheer onder 539 zelfstandige ondernemers.

Geld opzijVrouwen blijken minder én minder vaak geld opzij te leggen dan hun mannelijke collega's. 48 procent van de mannelijke ZZP'ers bouwt pensioen op, tegen ruim een derde van de vrouwen, 35 procent.ZZP'er mag niet klagenDe omzet van zeven van de tien ZZP’ers en midden- en kleinbedrijven is het afgelopen jaar stabiel gebleven of gegroeid. Bijna de helft van de bedrijven heeft een groeiende omzet. Dit blijkt uit een onderzoek van het KvK-Ondernemerspanel onder 6000 ondernemers dat in januari is gehouden. De respons was hoog: 60 procent.KnelpuntenDe grootste knelpunten van de ZZP’ers en het MKB zijn het tijd vrijmaken voor strategieontwikkeling, het vertalen van marktkennis naar kansen voor hun bedrijf en de uniekheid van hun producten en diensten. Ook het vinden van voldoende financiering blijft een groot knelpunt. Verder vinden veel bedrijven het lastig om goede samenwerkingspartners en goed gekwalificeerde medewerkers te vinden.