Nieuws Actueel

ZZP werkplek: Voor 125 euro krijg je een cel

Van onze redactie 20 maart 2015

Vrije wolf utrecht gevangenis werkplek zzp groot

Voormalig gevangenis Wolvenplein in Utrecht wordt een creatief bolwerk. Vroeger sleet het tuig van de richel hier zijn dagen, op kosten van de staat. Straks weer. Vanaf 1 april kunnen starters er een plek huren, gesponsord door de staat. "Het pand is 160 jaar gesloten geweest", zegt leegstandbeheerder Floris Zwolsman van Bewaakt en Bewoond, "daarom willen we het openstellen voor alle mensen uit Utrecht en daarbuiten". Het hele project, De Vrije Wolf, komt uit zijn koker. Lees ook:ZZP'er gaat gevangenis in

De Vrije Wolf, introduceer het eens.

"Het Rijksvastgoedbedrijf heeft drie leegstandbeheerders, waaronder ons, gevraagd om een plan uit te werken voor het Wolvenplein. Die van ons is uitgekozen. De basis is dat het op slot zat, en nu toegankelijk wordt voor iedereen. Het wordt veel meer dan een bedrijfsverzamelgebouw. Naast werkplekken zijn er ruimtes voor presentaties en brainstormsessies. KPN meldde zich al. Op de luchtplaatsen organiseren we in de zomer events, en in de winter een kerstmarkt. Er mag worden getrouwd. Het is dus veel breder dan alleen een werkplekpand."

Wat is het meest bijzondere wat je tegenkomt in zo'n gevangenis?

"Je vindt teksten op alle muren en deuren: namen, hoe lang ze er zaten. Murat uit Kanaleneiland. Achmed. Overal staat 'Breeje', en hoe lang 'ie in de isoleer zat. Herman Brood heeft er gezeten, maar helaas geen naam of schetsje op de muur achtergelaten."

"We mogen niet verven, geen muren wegbreken, want het is een monument, een Rijksmonument zelfs. Ieder schroefje aan de muur moeten we melden. Het is een heel historisch pand: 1830, 1840."

Een waanzinnige werkplek. Wat kost dat?

"Voor 125 euro krijg je een cel, inclusief internet, gas, water en licht. Zeven dagen per week toegang, van 8.00 tot 20.00. En faciliteiten, zoals presentatieruimtes. Dat zijn prijzen op basis van leegstand, geen huurprijzen. Zo wordt het voor starters voordelig om buiten de deur te gaan werken. De kans bestaat, dat is onze wens, dat mensen gaan samenwerken. Dat ze onderling deals sluiten. Dat er een synergie ontstaat."

Als het zo voordelig is, is er geen ontzettende run op die plekken?

"Je moet het zo zien, jij komt hier nu doorheen - bellend - maar de rest krijgt een email. Helemaal nu het persbericht eruit is en het logo. Vandaag heb ik al dertig aanvragen binnengehad. We moeten gaan selecteren. We maken een afspraak en kijken of het klikt. Dat is 't een beetje. Een advocatenbureau hebben we afgewezen. Die wilden een tijdje lekker lage huur. Het is echt bedoeld voor jongeren, starters die de markt op moeten. 1 april krijgen we de sleutel. Dan gaan we kijken wat we nog hebben, en verdelen we dat over de aanmelders."

Museum Muzum en Stayokay dienen in mei een koopplan in. Wat als het wordt verkocht?

"We hebben een zekerheid van nul. De kans bestaat dat ze het kopen. Dan zitten we hier maar een jaar. Dat is het risico van het vak. Maar de eerste fase van het verkooptraject moet nog worden gestart. We verwachten dat we hier sowieso tot juni 2016 zitten. In Rotterdam is eerder een gevangenis verkocht. Dat duurde al met al zeven jaar."