Nieuws Actueel

ZZP'er duikt fors onder tarief

Rik Nizet 5 februari 2014

Menig zelfstandig ondernemer probeert te overleven door fors te zakken in de uurprijs om zo toch aan de broodnodige opdrachten te komen. Bijna 60 procent van de ZZP'ers werkt zelfs onder het gewenste tarief, zo blijkt uit gegevens van ZZPtarief.nl. 57 procent van de ZZP'ers heeft in de praktijk een lager tarief dan zijn of haar kostendekkende tarief en 24 procent speelt break-even. Winst boekt 18% van de ZZP'ers. Een aanzienlijk deel van de zelfstandig ondernemers (38%) heeft een tarief dat meer dan 25% lager is dan het kostendekkende tarief. Deze groep kan op de lange termijn alleen overleven als zij besparen op pensioen, sociale verzekeringen en ontwikkeling.

UurtariefmoduleVia de uurtariefmodule op www.zzptarief.nl, een initiatief van Martijn Pennekamp (oprichter www.ikwordzzper.nl) en Arjan van den Born (Hoogleraar Creatief Ondernemerschap aan de Universiteit van Tilburg), zijn sinds 2010 bijna 700.000 berekeningen gemaakt door ZZP’ers om hun kostendekkende tarief te berekenen. Ook opdrachtgevers gebruiken de module om te berekenen wat een ZZP'er kost in relatie tot een werknemer in loondienst.€ 49,92 per uurHet gewenste bruto maandinkomen van ZZP'ers is gemiddeld € 2.850,-. Het kostendekkende tarief dat een ZZP'er moet vragen om dat gewenste bruto inkomen ook te kunnen bereiken blijkt € 49,92 per uur te zijn. Dit komt omdat een ZZP'er gemiddeld slechts zo’n 29 uren per week kan declareren bij een klant. De overige tijd, gemiddeld 12 uur per week, gaat op aan onbetaalde werkzaamheden zoals acquisitie, ontwikkeling, administratie en dergelijke.Bijna € 25.000,- Verder blijken de kosten voor het uitoefenen van zijn vak hoog te zijn; bijna € 25.000,- per jaar. Deze kosten moet een zzp’er doorberekenen in zijn of haar tarief.

Aan pensioen en verzekeringen is een zzp’er jaarlijks ongeveer € 8.500,- kwijt waarbij AOV (€ 3.950,-) en pensioenvoorziening (€ 3.750,--) de belangrijkste kostenposten zijn. De beroepskosten zijn gemiddeld zo’n € 16.800,- per jaar. Het grootste bedrag hiervan zijn de vervoerskosten. Auto, trein, vliegtuig en andere transportmiddelen kosten gemiddeld 6300 euro per jaar; Bedrijfshuisvesting kost gemiddeld zo’n € 2.900,- per jaar; Kennisontwikkeling en opleidingen kost gemiddeld € 2.900,- per jaar; Acquisitie en productontwikkeling kost jaarlijks € 1.850,- per jaar; Administratie en fiscale kost zijn gemiddeld € 1.450,- per jaar; Telecommunicatie kosten zijn zo’n € 1.400,- per jaar.