Nieuws Actueel

'ZZP’er heeft te veel belastingvoordeel'

Van onze redactie 12 november 2014

Dat stelt Koen Caminada, hoogleraar sociale en fiscale wetgeving aan de Universiteit Leiden in het Financieel Dagblad. Volgens een onderzoek van Caminada betaalt de helft van de 800.000 zelfstandigen die Nederland telt zelfs helemaal geen belasting, terwijl ze wel in aanmerking komen voor een AOW-uitkering en bijstand.

'Vreselijke regeling'

De zelfstandigenaftrek die ZZP’ers krijgen noemt Caminada een gedrocht. Hij is dan ook voorstander van de plannen het ministerie van Financiën en Sociale Zaken om het belastingvoordeel voor zelfstandigen terug te dringen. ,,Het is een vreselijke regeling, daar is heel fiscaal Nederland het wel over eens. Deze regels zijn te generiek en zuigen meer zelfstandigheid aan dan maatschappelijk wenselijk is.”

Caminada heeft becijfert dat 400.000 zzp’ers op jaarbasis minder dan 21.000 euro verdienen. Door de verschillende aftrekposten betalen zij geen belasting. Zelfstandigen die meer dan 80.000 euro winst maken, hebben een belastingdruk van 27 procent, terwijl deze voor een werknemer op veertig procent ligt. ,,Het voordeel verdwijnt dus niet langzaam als ze echt goed gaan verdienen. Ze kunnen wel bijdragen aan AOW en AWBZ, maar doen dat niet. En als ze 67 zijn krijgen ze wel AOW. Het is vreemd om zo'n grote subgroep vrij te stellen.”

Foto: Hollandse Hoogte