Nieuws Actueel

Zzp’er in zorg werkt in de schaduw van grote aanbieders

Van onze redactie 24 februari 2015

Deze vorm van zorg stelt bijvoorbeeld ouderen in staat om langer thuis te blijven wonen. De zorgverlener komt bij de mensen thuis. Helpt ze uit bed, ziet erop toe dat de cliënt de juiste medicijnen inneemt en begeleidt ze. Het is een kleine greep uit de handelingen die Jeanette Jansen (51) uit Hulsen vrijwel dagelijks verricht. De zzp’er is na dertig jaar loondienst in 2011 voor zichzelf begonnen. Onder de naam 1Plus1Zorg werkt ze al fietsend huisbezoeken af.

Overgang zorgtakenHoewel de naam van Jansens bedrijfje prominent op de maatwerklijst prijkt, merkt Jansen weinig van de overgang van de zorgtaken naar de gemeenten. „Ik heb er vorig jaar bewust voor gekozen om mee te doen met de aanbesteding van maatwerkzorg. Lang niet iedere zzp’er hier in de buurt heeft dat proces doorlopen, dus zou ik voordeel van mijn plek op de lijst moeten ondervinden.”

PositieHoewel het te vroeg is om definitief iets te zeggen over het wel of niet slagen van het nieuwe zorgsysteem, vreest de Hulsense wel een beetje voor haar positie als zelfstandige tussen regionale zorgreuzen als Livio, ZorgAccent of Carintreggeland. „Niet dat ik kritiek heb op hun werkwijze, helemaal niet zelfs. Maar tot nu toe heb ik via de gemeente nog geen cliënten gezien, ook al sta ik op die Twentse lijst.”

NaamsbekendheidZe doelt op iets waar meer zelfstandige ondernemers binnen de zorgsector tegenaan lopen: naamsbekendheid. „Wie zorg krijgt, bepaalt zelf van wie. Dan gebeurt het snel dat ze voor de bekende, vertrouwde naam kiezen. En dan kan het zijn dat ze niet voor een Twents bedrijf kiezen, maar voor grote Rotterdamse of Amsterdamse zorgaanbieders die hier ook actief zijn.”

Jansen koestert de hoop dat Hellendoorn en buurgemeenten Wierden en Rijssen-Holten bij potentiële ontvangers aanstipt dat er meer aanbieders zijn dan alleen de grote namen.