Nieuws Actueel

Zzp’ers krijgen volgend jaar eigen pensioenfonds

Van onze redactie 20 november 2014

„Ik ben bijzonder trots dat we, ondanks de lange adem die daar voor nodig was, iets neer hebben kunnen zetten wat past bij de behoeften van zzp’ers”, zegt Johan Marrink, directeur van ZZP Nederland. Hij schat dat er circa 200.000 zelfstandigen zonder personeel (zzp) zijn die geen of een zeer geringe pensioenvoorziening hebben. Met name voor hen is dit pensioenfonds bedoeld.

SpaarregelingIn feite gaat het om een fiscaal gunstige spaarregeling. Zzp’ers kunnen zelf bepalen hoeveel geld ze maandelijks in de pot stoppen. Zit het zakelijk even tegen, dan kan de premie zonder probleem worden overgeslagen of verlaagd. Die premie wordt belegd door pensioenuitvoerder APG.

BelastingZzp’ers die deelnemen aan het fonds kunnen na hun pensionering een uitkering krijgen die tien, vijftien of twintig jaar loopt. Over de uitkering moet belasting worden betaald.InkomenFondsdeelnemers kunnen het opgespaarde geld - na inhouding van belasting - ook gebruiken als inkomen als ze langer dan één jaar arbeidsongeschikt zijn. In dat geval wordt de uitkering na het pensioen wel lager. Het eerste jaar van de arbeidsongeschiktheidsperiode moet uit eigen reserves, via een broodfonds of een arbeidsongeschiktheidsverzekering betaald worden.FaillissementMet de ministeries van Sociale Zaken en Financiën is afgesproken dat het opgespaarde geld niet hoeft te worden aangesproken als de zzp’er, bijvoorbeeld als gevolg van een faillissement, in de bijstand komt.

Foto: Hollandse Hoogte