Blog Danielle Chavanu
Vindbaar zijn via Google: zo pakte online ondernemer Daniëlle dat aan
Keyword-onderzoek? Anchorteksten? Tot voor kort was het voor startend online ondernemer Daniëlle Chavanu (25) ook allemaal nieuw. Maar ze weet en ervaart intussen hoe belangrijk kennis ervan is bij het doen slagen van haar fashion-webshop dane.studios.

De afgelopen maanden heb ik een fijne club klanten om me heen kunnen verzamelen. De meeste daarvan al erg trouw; leuk om ze elke keer weer online terug te zien. Er zit er bijvoorbeeld eentje bij die binnen zes maanden zes keer heeft besteld. Omgerekend één bestelling per maand dus. Zo wil ik ze natuurlijk allemaal wel hebben. Natuurlijk ben ik al heel blij ben met deze mensen, vanzelfsprekend is en blijft het mijn doel meer en meer potentiële klanten naar dane.studios te krijgen. Ik hoop door mijn vindbaarheid op het grote wereldwijde web goed aan te pakken, hiermee nieuwe bezoekers te genereren.
Benieuwd hoe ik dit heb aangepakt?
‘Keyword onderzoek’.
Je wilt hiermee uitzoeken wat de zoektermen van je potentiële klanten zouden kunnen zijn. Je kunt beginnen door bijvoorbeeld een product uit je eigen webshop in je hoofd te nemen en na te gaan waar je naar zou zoeken in Google als je op zoek was naar dit product. Als je begint te typen in de zoekmachine en zul je, zoals je misschien wel weet, merken dat Google de zin automatisch met een paar suggesties afmaakt. Deze suggesties kunnen nuttig zijn voor je keyword onderzoek, evenals de ‘Gerelateerde zoekopdrachten’ onderaan de pagina. Je kunt dit uiteraard ook testen in andere zoekmachines zoals Amazon of op websites van concurrenten om zo op goede zoektermen te komen. Uiteindelijk wil je natuurlijk deze keywords ook inzetten op je webshop zodat je er meer ‘hits’ op kunt scoren dus meer bezoek naar je website krijgt.
Lees ook deze eerdere blog van Daniëlle Chavanu: Dit zijn worstelingen van een startend online ondernemer, en zo ga je ermee om
Je zou denken dat je dan met een zo compact mogelijke zoekterm hoog scoort in de zoekmachines, maar dit is juist het tegenovergestelde. Er zijn al zo veel grote spelers die hun websites hier goed op hebben ingesteld dat je er bijna niet tussenkomt. Langere zoektermen betekent dus minder concurrentie. Ook kun je je zoektermen baseren op het zoekgedrag van de koper. Iemand die zoekt naar 'Zomertrend mom jeans 2021' koopt waarschijnlijk minder snel echt iets dan iemand die gericht zoekt naar 'Lichte mom jeans maat 38 met stretch'. Wellicht een handige om in het achterhoofd te houden tijdens het bepalen van de tekst op je website.
En over productomschrijvingen gesproken: het is niet aan te raden deze over te nemen van een andere webshop die hetzelfde verkoopt of aangeleverde teksten van de leverancier te gebruiken. De kans is dan groot dat er sowieso al tien anderen zijn die deze tekst en zinsvolgorde gebruiken. Denk hierbij ook aan productnamen. Zelf leek het mij bij de start van mijn webshop bijvoorbeeld leuk om net als veel andere fashion-webshops productnamen in te zetten die persoonsnamen bevatten: ‘Chloe pants’ bijvoorbeeld. Na onderzoek blijkt dus dat ik dit beter niet kan doen. Het web gaat namelijk niet zo lekker op duplicaat. Verzin daarom gewoon altijd zelf een originele beschrijving zodat je ‘one of a kind’ blijft.
In alle eerlijkheid: zelf heb ik niet goed nagedacht over de URL’s van mijn webshop. Die zitten zo verstopt in de zoekbalk dat ik daar niet op was gekomen om óók wat meer zoekmachineproof te maken. Ik was te gefocust op de webshop zelf. Tot ik er in Google Ads achter kwam dat je deze heel goed kan in zetten om sneller omhoog te komen bij zoektermen. Je wilt eigenlijk zorgen dat het web daarmee snapt wat de categorieën op je website zijn en direct kort en bondig beschrijft wat er op die pagina te vinden is. Zo bleek dat mijn URL’s nog allemaal vage, onnodige cijfers en tekens bevatte. Niet handig! Ook zijn ze goed om bij te houden via welke pagina’s de bezoekers binnenkomen op je website. Dit kun je ook vaak volgen via rapporten die je website automatisch voor je maakt.
Nog zo'n term: ‘Anchorteksten’. Dit zijn de woorden waarmee je linkt naar een nieuwe pagina. Denk bijvoorbeeld aan een knop die zegt: ‘Klik hier’. Zelfs deze knoppen kun je slimmer inzetten door in de knop zelf al te benoemen waar de pagina waar je naartoe linkt over gaat. Je ziet het, het zit hem zelfs in écht kleine details. In plaats daarvan zou je dus kunnen stellen ‘Vind hier de mooiste jassen voor in het najaar’. Zo weet Google wederom wat de onderwerpen van de pagina zijn wat zorgt voor betere doorstroom en vindbaarheid.
Ik ervaar het nog bijna dagelijks: er zijn enorm veel factoren waar je misschien niet 1 - 2 - 3 aan zou denken maar die veel impact kunnen hebben op het bezoek van je website en daarmee dus ook op het succes ervan. Heb juist oog voor de ‘kleinere details’ om uiteindelijk de vindbaarheid te vergroten; doe ik (nu) ook.
Daniëlle Chavanu
Online ondernemer / dane.studios
Daniëlle Chavanu (25) is zelfstandig ondernemer en oprichter van online fashion-shop dane.studios. Ze is zelf het gezicht van haar webshop en heeft - en houdt - zoveel mogelijk alles in eigen hand: van in- en verkoop tot marketing en contentcreatie. Tweewekelijks schrijft ze voor De Ondernemer hierover een expertblog.
Eerder werkte Daniëlle onder meer bij Models At Work, de Bijenkorf, Levi's, Pieces en Glamour. Ze volgde haar opleiding op het Amsterdam Fashion Institute.