Blog Danielle Chavanu

'Contentkalender voor je webshop? Doen!'

Let’s talk social media. Het belang ervan, er een eigen weg in vinden, algoritmes en ja, een contentkalender. Startend online ondernemer Danielle Chavanu van dane.studios doet haar verhaal.

Daniëlle Chavanu | dane.studios 26 maart 2021

Danielle danestudios fashion

Danielle Chavanu, van fashion-webshop dane.studios.

Met een eigen bedrijf ontkom je er tegenwoordig niet aan: social media. Het is een interessante manier om je merk bij meerdere mensen onder de aandacht te krijgen. Denk aan Facebook, Instagram, Tiktok; het is voor je bedrijf niet direct een verdienmodel, je verdient immers niet automatisch aan je volgers. Daarom: inspireer via al die social media-kanalen zodat consumenten mogelijk overgaan tot een aankoop via de website.

Lees ook: Dit zijn worstelingen van een startend online ondernemer, en zo ga je ermee om

Bij de start van dane.studios had ik geen contentkalender (I know, I know, shame on me). Ik was ervan overtuigd dat je spontaniteit niet kon plannen en hield ervan captions te schrijven die betrekking hadden op de dagelijkse gebeurtenissen. Dat de zon schijnt of dat het regent, dat kun je soms niet plannen. Op een zonnige dag promoot ik liever een item in een vrolijk kleurtje en op een regenachtige dag een lekker joggingspak om in weg te kruipen. Een beetje inspelen op het psychologische winkelaspect van de consument.

Het was dus zo veel mogelijk foto’s maken en die gaandeweg posten, en dan ook pas kijken wat bij elkaar past. Elke dag even door mijn verzameling scrollen en daar uitzoeken wat ik die dag ging posten. Wat ik daarmee zag gebeuren was dat ik eerst koos voor alle foto’s die ik het tofst vond, op een gegeven moment raakte de leuke foto’s dan een beetje op en ging ik maar posten om het posten. Elke content creator zegt nu vast 'duhhh, mijn kant op', maar voor mij was ook dit weer een grote les.

Het maken van een contentkalender kost inderdaad tijd, maar ik ben het gaan zien als een goede en ook logische tijdsinvestering.

Het maken van een contentkalender kost inderdaad tijd, maar ik ben het gaan zien als een goede en ook logische tijdsinvestering.

Voor mijn contentkalender heb ik een plan uitgedacht voor social media dat ook op lange termijn iets extra’s kan toevoegen aan mijn platformen. Achteraf gezien had ik dit liever meteen goed gedaan. Als ik startende ondernemers dus iets wil meegeven: denk goed uit wat je wilt en waar je naartoe wilt met je social media. En dan niet in grote lijnen, maar met concrete plannen. Het devies ‘soms moet je gewoon beginnen’ of ‘soms moet je het gewoon gaan doen’ is even niet van toepassing.

Voordelen van een contentkalender

Door de kalender heb ik meer grip op een geleidelijk verloop en het verdelen van de gemaakte content zodat ik niet weer alles in één korte periode opmaak en er niet-geplaatste foto’s overblijven. Sommige foto’s worden ook sterker door de beelden die je eromheen post.

Een tip om het algoritme van Instagram voor je te laten werken: plaats je bijvoorbeeld een win-actie, zul je zien dat je foto’s die je erna post goed worden geliket en dus ook bij andere mensen meer naar boven komen in hun feed. De mensen die willen winnen laten namelijk vaak nog even extra hun effort zien door de foto’s die je tot de bekendmaking van de winnaar post ook nog even te liken. Zorg dus dat je daarna je ‘goede’ foto’s post zodat meer mensen die te zien krijgen.

Grip hebben op je social media is zo fijn. Je wilt toch niet achteraf het gevoel hebben dat je er meer uit had kunnen halen? Kortom: dikke aanrader zo’n kalender, zet je zelf er even toe aan en je zult er ongetwijfeld de vruchten van plukken. Het algoritme werkt nou eenmaal zou dat actieve accounts vaker naar boven komen. Ga op zoek naar potentiele volgers en zorg dat je bij grote accounts gaat reageren en liken.

Daniëlle Chavanu

dane.studios

Daniëlle Chavanu (25) is zelfstandig ondernemer en oprichter van online fashion-shop dane.studios. Ze is zelf het gezicht van haar webshop en heeft - en houdt - zoveel mogelijk alles in eigen hand: van in- en verkoop tot marketing en contentcreatie. Tweewekelijks schrijft ze voor De Ondernemer hierover een expertblog.

Eerder werkte Daniëlle onder meer bij Models At Work, de Bijenkorf, Levi's, Pieces en Glamour. Ze volgde haar opleiding op het Amsterdam Fashion Institute.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws