Blog Danielle Chavanu
'Een online sample sale? Waarom niet, liever online dan helemaal niet'
Aangezien veel in deze gekke coronatijden online wordt opgelost, organiseerde Daniëlle Chavanu voor haar platform dane.studios een online sample sale. Want: waarom ook niet? Liever online dan helemaal niet, toch? Daniëlle vertelt over de wereld achter de 'monsterverkoop' en de psychologie van 'charm pricing', oftewel: prijstactieken.

Aangezien veel in coronatijden online wordt opgelost, organiseerde dane.studios een online sample sale. Foto: Daniëlle Chavanu
We hebben het er al eerder over gehad; creatief zijn in tijden van corona. Op fashiongebied is het een welbekend begrip: sample sale. Iets wat op dit moment met de huidige maatregelen niet meer kan. Zelf heb ik er ook aardig wat afgestruind. Uren in de rij gestaan, gevochten om een laatste broek, hard op zoek naar de fijnste prijsjes. Ik bedacht om voor dane.studios ook een online sample sale te organiseren. Want liever online dan helemaal niet, toch?
Kwaliteitsitems combineren met goedkope samples
Voorheen ook wel bekend als ‘monsterverkoop’: merken bieden hun monsters en overproductie aan tegen kleine prijzen. Vooral in de modebranche is dit een gebruikelijk evenement. Gewoonlijk vonden deze vaak tweejaarlijks plaats rond april en rond september; einde seizoen. Soms gingen de sample sales hele weekenden door. Vaak in loodsen of confenctiecentra georganiseerd, of in leegstaande panden. Afhankelijk van de hoeveelheid van de monsters en samples. Ik plande er vaak een paar op een dag en was zo flink wat uren zoet om overal op zoek te gaan naar de beste fashion finds tegen goede prijzen. Het voelt achteraf altijd alsof ik verstandig heb geshopt. Ik koop de ‘imperfecte’ items voor weinig geld en zo hoeft het merk het niet weg te gooien.
Bij mijn werk in de retail zag ik wel eens items aan mijn neus voorbij gaan die werden afgeschreven vanwege een scheurtje of een vlekje en dan dacht ik altijd: ik wil het wel hebben, ik kan het wel naaien of schoonmaken, het hoeft niet weg. Vervolgens kreeg ik een baan waarbij er zelfs een winkel op het hoofdkantoor was ingericht voor samples. Wij konden daar dan zelf als personeel voor een paar euro samples van onze collecties scoren. Raad eens waar ik natuurlijk elke week wel eens te vinden was! En heus, ik ben geen zuinig persoon die niet meer geld over heeft voor kleding. Maar toch, ergens is het gewoon de kick dat je de retail te slim af bent door die retailprijzen niet te betalen. Plus: hoe tof is het als je wat duurdere kwaliteitsitems kan combineren met goedkope samples.
"Als ik kon, verkocht ik alles voor zo min mogelijk. Maar als je een eigen bedrijf hebt, komt er veel meer bij kijken dan alleen inkoop en zou ik geen ondernemer zijn als ik die aspecten niet serieus zou nemen"
'Als ik kon, verkocht ik het liefst alles voor zo min mogelijk'
Nu ik zelf ondernemer ben, snap ik echter dat die prijzen natuurlijk heel anders in elkaar zitten en waar ze vandaan komen. Je stopt bloed, zweet en tranen in het merk, veel tijd. Dan is het natuurlijk fijn als het zich ook ergens in terugbetaalt. Het kledingstuk wordt voor een x-bedrag gemaakt en de prijs die je van de consument vraagt is natuurlijk niet een uit de lucht gezogen getal omdat je zo lekker wil verdienen op je klanten. Absoluut niet. Als ik kon, verkocht ik het liefst alles voor zo min mogelijk. Als je echter een eigen bedrijf hebt, komt er veel meer bij kijken dan alleen inkoop en zou ik geen ondernemer zijn als ik die aspecten niet serieus zou nemen.
Zo is de prijs opgebouwd uit bijvoorbeeld de kosten van het verzend en- verpakkingsmateriaal, zoals tasjes, verzendzakken, sieradendoosjes et cetera. Het verzenden met de post, de btw, de uren die je erin stopt, de abonnementen voor bijvoorbeeld je website, reiskosten, investeringen in materiaal of trainingen. Eigenlijk alles wat helpt om jouw bedrijf beter te maken. En dat betekent dan natuurlijk niet dat mijn klant betaalt voor mijn cursussen, bij wijze van spreken, maar de investeringen die je doet in je bedrijf dragen wel bij aan de waarde van je bedrijf. Zelfs concurrentie speelt mee. Verkoop je bijvoorbeeld iets wat heel uniek is of zijn er meerdere webshops die het zelfde verkopen? Kun je dan tegen elkaar opboksen in prijs? Als je inkoopt wordt je marge automatisch lager. Zelfgemaakt is meer geld waard.
Lees ook: 'Contentkalender voor je webshop? Doen!'
Charm pricing: toegepaste prijstactieken
Psychologie speelt dan ook nog een rol in prijsbepaling, ‘charm pricing’ is daarin een misschien bekend begrip. Je zorgt dan dat je prijskaartje altijd eindigt op een 9 in plaats van een 0. Voorbeeld: 49,99 euro oogt dichter bij de 40 euro, wat beter klinkt van 50 euro. Dit werkt echter weer anders voor de hoge getallen. Een televisie van 895 euro oogt goedkoper dan een van 900 euro, 899,99 euro. Dan praten we over premium pricing. Bij een luxe product waarbij je op voorhand weet dat je veel geld uitgeeft met meer emotionele reactie, zoals horloges en sieraden, kun je weer beter omhoog dan naar beneden. De twee getallen achter de komma worden namelijk eerder geassocieerd met sale en goedkoop. Dat wil je natuurlijk niet als je een leren tas aanschaft. Die kost dan 550 euro in plaats van 549,99 euro.
Zo zijn er nog veel meer prijstactieken die je voor je eigen onderneming toe zou kunnen passen. Vergeet ook niet dat zelfs als je je producten in de sale doet, er alsnog wat ruimte moet zijn om die andere kosten te dekken. Begin je dus laag met je verkoopprijs en ga je ook nog in de korting, dan kan het misschien zijn dat je plots onder de inkoopprijs uit komt. Doe dat jezelf alsjeblieft niet aan! Je werkt zo hard aan je onderneming, ik zou soms graag willen dat dat consumenten konden zien waar ze voor betalen. Ik besteed sinds ik dat weet veel liever mijn geld aan ondernemers dan aan grote ketens, die verdienen hun geld toch wel. Ondernemers zijn harde werkers, dat harde werk zit achter dat bedrag, dat support ik.
Daniëlle Chavanu
dane.studios
Daniëlle Chavanu (25) is zelfstandig ondernemer en oprichter van online fashion-shop dane.studios. Ze is zelf het gezicht van haar webshop en heeft - en houdt - zoveel mogelijk alles in eigen hand: van in- en verkoop tot marketing en contentcreatie. Tweewekelijks schrijft ze voor De Ondernemer hierover een expertblog.
Eerder werkte Daniëlle onder meer bij Models At Work, de Bijenkorf, Levi's, Pieces en Glamour. Ze volgde haar opleiding op het Amsterdam Fashion Institute.