Blog Danielle Chavanu

Dit zijn worstelingen van een startend online ondernemer, en zo ga je ermee om

De juiste balans vinden tussen alle werkzaamheden die op je afkomen, positief omdenken en tips voor het maken van belangrijke keuzes als startend ondernemer. Daniëlle (25) heeft naar eigen zeggen 'een ander soort blog' geschreven. Eentje waarin ze zichzelf kwetsbaar opstelt. Eentje over mentale worstelingen bij het opzetten van een eigen bedrijf, waar die struggles vandaan komen en hoe ze daarmee omgaat.

Daniëlle Chavanu | dane.studios 11 maart 2021

Danielle chavanu danestudios webshop fashion

Daniëlle Chavanu: ,,Als creatieveling van origine probeer ik nog steeds een goede balans te vinden tussen creatief zijn en commercieel denken.''

Om eerlijk te zijn - zoals ik dat beloofd heb te doen in mijn blog - loop ik nog steeds tegen heel veel moeilijke dingen aan. Met een nieuwe webshop is het ook best lastig om richting te bepalen en die ook te behouden. De keuzes die je maakt voor je webshop lijken extra zwaar te wegen omdat je graag wilt dat het de juiste zijn. Helemaal in het begin.

Als creatieveling van origine probeer ik nog steeds de goede balans te vinden tussen creatief zijn en commercieel denken. In het ‘normale’ bedrijfsleven vervullen verschillende mensen ook die verschillende soorten functies en hebben zij ieder hun specialiteiten. Als startend ondernemer ben je volledig aangewezen op jezelf. Je moet met weinig middelen direct een heel bedrijf inrichten. In mijn geval van boekhouding tot creatieve fotoshoots. Het is net alsof je bij ieder aspect een andere functie bekleed.

Lees ook: 'Hoe en waarom deze slimme tools het klantgedrag binnen mijn fashion-webshop analyseren'

Liever foto's maken dan de boekhouding doen

Daar komt dan ook nog eens bij dat je zelf verantwoordelijk bent voor de indeling en planning van die verschillende taken. ‘Time Management’, ook wel genoemd. Wat krijgt prioriteit en wat kan later? Omdat je graag creatief bezig bent, is het soms moeilijk om tegen jezelf te zeggen dat je eerst even de boekhouding moet doen, terwijl je eigenlijk liever foto’s gaat maken.

De webshop, de foto’s en de sociale pagina’s is het enige wat mensen zien. De buitenwereld heeft soms misschien niet eens door wat er allemaal achter de schermen moet gebeuren. Denk je na over het starten van een webshop, besef dan dus ook dat je veel werk hebt aan zaken die je helemaal niet ziet. Daar moet je ook maar net tijd en zin voor hebben.

Lastige klussen hebben extra tijd en aandacht nodig

Het verwerken van retouren, het inpakken en versturen van verzendingen, het invoeren van nieuwe items, de klantenservice, contact met leveranciers, klantenafspraken, inkopen, webshop optimalisatie, facturen verwerken, betalingen doen, et cetera. Het hoort er allemaal bij. Juist op de punten waar je minder sterk in bent, zal je merken dat die extra tijd en aandacht nodig hebben. Wat betekent dat je toch minder tijd overhoud om te doen waar je goed in bent. Ook dat je niet altijd kan doen waar je zelf zin in hebt op het moment dat je er zin in hebt.

Blog gaat verder onder de foto van Daniëlle Chavanu (rechts).

Bij mij kwam creativiteit voorheen voort uit vrijheid, maar dat is nu wel anders. Er zijn avonden dat ik liever foto’s ga uitzoeken en bewerken dan dat ik mijn mailbox op orde breng. Tja, wat is dan een verstandige keuze? Je hebt dan de volgende dag óf geen foto om te posten óf een opvolgende e-mail van iemand die graag antwoord van je wil. Eenzelfde dilemma steekt de kop op wanneer je eigenlijk even voor jezelf wilt kiezen. Mensen die een eigen onderneming hebben en dit lezen zullen het vast herkennen: dat je je soms schuldig voelt wanneer iets voor jezelf doet in plaats van voor je bedrijf.

"Schrijf voor jezelf een paar punten op die belangrijk voor jou zijn. Plak of noteer deze ergens waar je ze vaak ziet en ze zullen je altijd herinneren aan datgene waarvoor je het allemaal doet"

Jezelf in vijf personen opsplitsen is simpelweg niet mogelijk

Er zullen ook altijd mensen om je heen zijn die er een mening over hebben. Het is soms lastig om daarmee om te gaan wanneer je van alles met je webshop wil doen, maar jezelf simpelweg niet in vijf personen kunt opsplitsen. Het is makkelijk praten zolang het niet je eigen pakkie aan is. Realiseer je alsjeblieft dat je nooit iedereen tevreden kunt houden.

Iemand die mij op weg heeft geholpen met de webshop kwam dan ook met een hele goede tip: schrijf voor jezelf een paar punten op die belangrijk voor jou zijn. Dit kunnen beweegredenen zijn geweest om jou webshop te beginnen of standpunten waar jij als merk voor staat. Plak of noteer deze punten ergens waar je ze vaak ziet. Zijn er dan momenten waarop je jezelf afvraagt waarvoor je het allemaal doet, dan is dit je herinnering. Neem je een belangrijke beslissing of twijfel je of je naar iemand zijn tips moet luisteren? Werk even het lijstje af, dan zal je zien dat je snel een antwoord hebt.

Lees ook: Hoe Daniëlle (24) een vliegende start maakte met fashionshop dane.studios

Ik ben soms ook de richting kwijt, met zoveel input van buitenaf. Zoveel wat er ineens op je bordje komt. Maar ik probeer mezelf er dan ook aan te herinneren dat dat soms juist goed is. Dat het er ook bij hoort. ‘Als het makkelijk was, dan deed iedereen het wel.’ Corona is daarbij ook nog eens een extra uitdaging, dus wees niet te hard voor jezelf. Alles is anders.

Probeer de situatie een positieve draai te geven

Ik ben een groot voorstander van omdenken. Van de manier waarop je iets bekijkt en hoe je het een positieve draai kunt geven. Ik zou in mijn geval bijvoorbeeld kunnen denken: ‘Ik vind het jammer dat ik zoveel tijd kwijt ben aan de boekhouding omdat het iets is wat ik niet leuk vind om te doen. Ik doe liever iets creatiefs’. Maar ik zou ook kunnen denken: ‘Goh, ik vind het toch knap van mezelf dat ik die boekhouding weer even in mijn eentje regel. Zo bespaar ik geld om iemand ervoor in te huren en houd ik meer budget over om toffe items in te kopen'. Het is maar net hoe je het bekijkt. Keuzes maken dus. Het is het één of het ander.

Blog gaat verder onder de foto Daniëlle Chavanu.

Jij bent degene die mag experimenteren

Het voordeel is dat juist omdat het JOUW bedrijf is, jij degene bent die kan experimenteren. Je kunt zelf je wegen kiezen en zelf ontdekken wat fijn werkt. Je kunt nooit alles direct vlekkeloos doen. Je moet vallen en opstaan. Leren door doen en leren door fouten te maken. Dit is wat ik iedere startende ondernemer zou willen vertellen. Dat is wat ik graag had willen lezen voordat ik aan mijn eigen onderneming begon. Deze week dus even een blog van mijn kant waarin ik mij kwetsbaar opstel. Ik hoop dat het leerzaam is!

Op momenten zoals hierboven beschreven kun je misschien weleens een hulplijn gebruiken. In deze tijd ben ik ook nog steeds een groot voorstander van elkaar helpen. Schroom dus niet om mij via de website www.danestudios.nl een berichtje te sturen. Wie weet kunnen we elkaar helpen.

Daniëlle Chavanu

Daniëlle Chavanu dane.studios

Daniëlle Chavanu (25) is zelfstandig ondernemer en oprichter van online fashion-shop dane.studios. Ze is zelf het gezicht van haar webshop en heeft - en houdt - zoveel mogelijk alles in eigen hand: van in- en verkoop tot marketing en contentcreatie. Tweewekelijks schrijft ze voor De Ondernemer hierover een blog.

Eerder werkte Daniëlle onder meer bij Models At Work, de Bijenkorf, Levi's, Pieces en Glamour. Ze volgde haar opleiding op het Amsterdam Fashion Institute.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.