Blog Eva Schram

Dit is de ontwikkeling die ons startup-ecosysteem doormaakt

Het startup-ecosysteem in Nederland is jong, maar hongerig. Dat constateert Simone Brummelhuis als oprichter en fund-director van venture capital-firma Borski Fund. Zowel Nederlandse ondernemers als investeerders beginnen de kinderschoenen te ontgroeien. Eva Schram schrijft erover in haar nieuwe blog.

Eva Schram 15 maart 2021

Startup ecosysteem angel investeren schram

Eva Schram: ,,De ommekeer naar angel investeringen komt er steeds vaker."

In november publiceerden Wibe Wagemans en ik het boek Het geheim van Silicon Valley, waarin we niet alleen praktische tips geven over hoe ondernemers met lessen uit de Valley sneller kunnen beslissen en risico’s kunnen indammen, maar ook korte metten maken met het idee dat Nederland meespeelt op het wereldtoneel van innovatie en startups.

Die boodschap hebben we de afgelopen maanden vaak herhaald, in interviews en webinars. Aan de hand van data over durfkapitaal laten we in ons boek zien dat het tech-ecosysteem in Nederland de afgelopen jaren misschien wel gegroeid is, maar qua marktaandeel in de wereld stilstaat. We wilden Nederlandse startup-ondernemers even wakker schudden en inspireren een tandje bij te zetten.

De beste stuurlui staan aan wal

Maar dat is natuurlijk maar één kant van het verhaal. We geven ook hartelijk toe dat we de beste stuurlui aan wal zijn. Ik woon al vijf jaar niet meer in Nederland, Wibe al veel langer niet meer.

Blog gaat verder onder de foto van het boek 'Het geheim van Silicon Valley'.

In gesprek met Simone Brummelhuis

Dus gingen we in gesprek met iemand die veel dichter bij het vuur zit: Simone Brummelhuis, medeoprichter van IENS, dat in 2014 aan TripAdvisor verkocht werd. Daarna richtte ze The Next Women op, een community en resource voor vrouwelijke ondernemers. Dat werd gevolgd door het Borski Fund, een VC-fonds dat Brummelhuis samen met Laura Rooseboom van Startgreen Capital oprichtte en inzet op diversiteit in het tech-ecosysteem. ,,Het is niet zo dat we alleen maar vrouwen financieren, maar er moet wel een vrouw in het team zitten die bij de innovatie betrokken is", zegt ze daarover.

Software versus deep tech

Het belangrijkste verschil tussen Silicon Valley en Europa of Nederland wat betreft de techsector is het soort tech dat er vandaan komt, zegt Brummelhuis. ,,De Valley komt natuurlijk wel voort uit de halfgeleiderindustrie, maar het is heel snel de softwarekant op gegaan. Hier in Europa, ook in Nederland, gebeurt veel meer op het gebied van deep tech." Daarmee doelt Brummelhuis op technologische innovatie die niet direct bij de eindgebruiker terechtkomt. Denk bijvoorbeeld aan biotech, blockchain of AI.

"Deep tech-innovaties hebben vaak een veel langere ontwikkeltijd nodig voordat commercialisatie mogelijk is– en dat betekent dat er ook meer kapitaal nodig is"

Simone Brummelhuis, oprichter en fund-director van venture capital-firma Borski Fund

Dat heeft invloed op hoe durfkapitaal ingezet wordt. ,,Deep tech-innovaties hebben vaak een veel langere ontwikkeltijd nodig voordat commercialisatie mogelijk is– en dat betekent dat er ook meer kapitaal nodig is", aldus Brummelhuis. Dit betekent vervolgens dat in razend tempo opschalen en uitgroeien tot megabedrijf ook moeilijker is. Een verhaal als dat van Instagram bijvoorbeeld, dat binnen drie jaar na oprichting voor een miljard werd gekocht door Facebook, is in deep tech vrijwel niet mogelijk.

Lees ook: Innovatie-expert Schram: 'Ook in Silicon Valley heb je pech niet in de hand'

Concept van angel investeerders redelijk onbekend, maar komt op gang

Daarbij komt dat het concept van angel investeerders - succesvolle ondernemers die hun vermogen en kennis in nieuwe startups steken - in Nederland nog redelijk onbekend is. ,,Het is natuurlijk betrekkelijk nieuw dat ondernemers die veel geld verdiend hebben in Europa tech-ondernemers zijn. Dat speelt mee", zegt Brummelhuis. ,,Daarvoor was het zo dat ondernemers die veel geld hadden verdiend en die wilden herinvesteren altijd naar onroerend goed keken."

Maar die ommekeer naar angel investeringen is er nu wel aan het komen. Zo stak Jitse Groen, oprichter en ceo van Takeaway, samen met voedingsbedrijf Nutreco eerder dit jaar bijvoorbeeld nog 10 miljoen euro in het Limburgse Mosa Meat, dat kweekvlees produceert. Adriaan Mol, oprichter van Mollie en medeoprichter van Messagebird, stak vorig jaar met Daniel Ropers (voormalig ceo bol.com) en Maikel Lobbezoo (voormalig Head of Product Development bij Adyen) nog zo’n vier miljoen euro in het Groningse Slimmer AI, blijkt uit data van PitchBook.

Blog gaat verder onder de foto van Simone Brummelhuis. Foto: ANP

Nieuwe angels op sleeptouw genomen

Angel-investeren komt dus op gang, constateert ook Brummelhuis. Maar er valt nog best wat te leren van Silicon Valley. ,,Daar word je als nieuwe angel veel meer op sleeptouw genomen. Dat doen investeerders hier met groentjes in het onroerend goed. In de Valley heb je angel-groepen, - soms LLC’s, soms loshangende syndicaten - die samen optrekken en bijvoorbeeld gezamenlijk due diligence oppakken."

Investeren in andere innovaties

Die angel-gedachte, om jonge ondernemers op weg te helpen, was destijds ook deel van de reden voor Brummelhuis om met The Next Women te starten. Er zat een investeringsfonds aan vast dat vrouwelijke ondernemers op weg hielp. ,,We zitten nog altijd in dertig bedrijven", zegt Brummelhuis.

Lees ook: Hoe Eva Schram in het diepe sprong met haar eenmanszaak in Silicon Valley

Inmiddels is ze ook actief met het Borski Fund, dat zich richt op startups met een investeringsvraag van een half tot drie miljoen euro. ,,Al maken we ook wel eens uitstapjes buiten dat profiel."

Het draait bij haar niet alleen om het vergroten van diversiteit in het ecosysteem. Ze wil ook echt in andere innovaties investeren, die in een homogeen ecosysteem niet of minder ontwikkeld zouden worden.

Investeren in meisjes die problemen oplossen

,,Femtech is een logisch voorbeeld daarvan." Dat zijn oplossingen voor problemen die met name vrouwen aangaan. ,,Vroeger waren er meer mannelijke gynaecologen dan vrouwen. Maar nu zijn er veel meer meisjes die studeren aan techopleidingen in bijvoorbeeld Delft, en zij denken: Ik ga iets bedenken voor een probleem dat me al jaren irriteert. In hen wil ik investeren."

Eva Schram

Eva Schram (1988) is journalist en correspondent aan de westkust van de Verenigde Staten. Ze schrijft onder andere voor Het Financieele Dagblad en het Vlaamse Knack. Samen met serie-ondernemer Wibe Wagemans schreef ze het boek Het geheim van Silicon Valley, een boek vol lessen voor Nederlandse ondernemers. Voor De Ondernemer schrijft Schram een blog over haar ervaringen en alle leerzame ontwikkelingen in de startupcultuur van de San Francisco Bay Area.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws