Blog Jacco Vonhof

Oproep Jacco Vonhof: Kabinet moet vrijdag versoepelingen bekendmaken

Met het oog op de laatste persconferentie, en de hectiek met de plotselinge heropening van de retail kijkt MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof vooruit. In deze blog roept hij het kabinet op om aanstaande versoepelingen komende vrijdag alvast bekend te maken en tegelijk moet het gesprek van de dag volgens hem gaan over de ondernemers die voor corona een gezond bedrijf hadden en nu door corona een zombiebedrijf hebben.

Jacco Vonhof 19 januari 2022

Vonhof Jacco MKB Nederland

Knipbeurten in theaters, sportlessen in musea, horecabedrijven die ‘gewoon’ de deuren opengooien. De acties van de afgelopen én komende dagen zeggen alles over de wanhoop en het onbegrip bij ondernemers in de nog altijd gesloten sectoren. Het is niet meer uit te leggen: u mag over elkaar struikelen op de meubelboulevard, maar niet geplaceerd naar een restaurant of bioscoop.

Geef ondernemers zekerheid over heropening

Het kabinet moet wat mij betreft aanstaande vrijdag al bekend maken dat de horeca, cultuur en de andere gesloten sectoren volgende week weer open mogen. Noch de RIVM-modellen, noch de situatie in de landen om ons heen kunnen tot een ander besluit leiden. Geef al die ondernemers nu alvast die zekerheid en de tijd om zich daarop voor te bereiden. De druk op de IC-capaciteit was steeds de aanleiding voor lockdowns. Die is er nu niet. En het gaan niet aan om daarvoor dan nu andere argumenten aan te dragen.

Lees ook: Burgemeesters Veiligheidsberaad willen eerder duidelijkheid kabinet over heropenen horeca

‘Open’ moet vanaf nu het uitgangspunt van beleid zijn. Ook in het lange termijnplan waar het kabinet later deze maand mee komt. Wat ook onderdeel moet zijn van dat toekomstplan, is hoe we omgaan met de schuldenbergen die ondernemers door al die lockdowns hebben opgebouwd. Ja, je mag dan weer open, maar je weet dat je de komende jaren geen cent kan investeren in verduurzaming, uitbreiding of wat dan ook, want eerst moet die schuld worden afbetaald.

Al deze ondernemers zijn voor jaren op achterstand gezet. Een ondernemer die over een paar maanden in een van deze sectoren start, bijvoorbeeld door voor een habbekrats een door corona bijna failliete horecazaak te kopen, heeft al die ballast niet. Die staat op pole position ten opzichte van collega-ondernemers die de hoge prijs van corona hebben betaald.

Lees ook: Geen coronasteun en toch niet failliet, maar: 'Ik red het dankzij inkomen van mijn vrouw’

Zombiebedrijven door coronamaatregelen

Over de steunpakketten wordt nog wel eens gezegd dat ze ‘zombiebedrijven’ creëren: bedrijven die vóór corona al niet goed draaiden en juist door de compensatieregelingen nog ‘in leven’ zijn. Ik hoor echter niemand over al die goedlopende ondernemingen die door corona zombiebedrijven zijn gewórden. En dat zijn er veel meer.

Daar moet het gesprek nu ook over gaan. Over hoe die we ondernemers nog zicht op een gezonde toekomst kunnen geven, als ze deze crisis hebben overleefd. En over hoe we die relatief kleine groep schrijnende gevallen helpen, die om welke reden dan ook steeds buiten de boot van compensatie zijn gevallen.

Jacco Vonhof

Voorzitter MKB-Nederland

Deze ondernemer in hart en nieren leidt MKB Nederland sinds september 2018. Gedreven, maatschappelijk betrokken, een verbinder en bovendien in staat ondernemers aan te spreken en waar nodig in beweging te krijgen. Hij is geen bestuurder, hij is ondernemer. Als regiovoorzitter van VNO-NCW Midden werkte hij voorheen nauw samen met MKB-Nederland en had hij zitting in het dagelijks bestuur van VNO-NCW.

Vanaf vandaag altijd op de hoogte met het laatste nieuws voor ondernemers. Rond lunchtijd in je mailbox!

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws