Blog Jan Meerman

Waarom BBB een B (of twee) erbij moet krijgen

De BoerBurgerBeweging mag er van INretail-voorman Jan Meerman een B bij krijgen. En misschien zelfs wel nog een. In zijn expertblog pleit hij ervoor dat de partij van Caroline van der Plas namelijk ook oog moet krijgen voor een Bruisende Binnenstad.

Jan Meerman (INretail) 28 maart 2023

Bbb bruisende binnenstad inretail provincie

Een campagnebord van de BoerBurgerBeweging (BBB) in het buitengebied van Tubbergen waar BBB met afstand de grootste is geworden. Foto: ANP.

Jan Meerman

Directeur INretail

Jan Meerman is algemeen directeur van INretail, de brancheorganisatie voor non-food retail met 13.000 leden in Nederland. Hij schrijft maandelijks een expertblog op deze website.

De verkiezingswinst van BBB is glorieus. Het is historisch dat een politieke partij ineens van nul naar zeventien zetels gaat in de Eerste Kamer en bovendien in iedere provincie de grootste is geworden. Die provincies hebben een belangrijke rol bij het beantwoorden van de vraag: hoe krijgen we de binnensteden levendig? Want het is een enorme uitdaging om de binnenstad van dorpen en steden levendig en aantrekkelijk te houden. Niet alleen op economisch gebied, maar ook sociaal. Daarvoor zie ik een rol voor BBB. Van mij mogen er dan best een B of twee bij, die van Bruisende Binnensteden.

Lees ook: Jan Meerman: ‘Dankzij deze aanpak blijven retail-ondernemers succesvol’

'Als supermarkten stoppen, verdwijnen allerlei diensten'

Neem de provincie Zeeland. In de dorpen Borssele en Grijpskerke zijn de laatste supermarkten verdwenen. Wat doet het met een dorp? Dan is er niets meer en moeten bewoners vijf kilometer verderop hun boodschappen doen. Dat lijkt iets kleins, maar het betekent ook dat mensen elkaar niet meer dagelijks spreken voor een praatje tijdens het winkelen.

Sterker nog, ik heb ooit een rapport gelezen waarin stond dat bij het stoppen van de supermarkt ook allerlei andere diensten verdwijnen. Neem een moeder die werkt en haar kleine kinderen naar de opvang brengt. Zij combineert dat vaak met een boodschap in de supermarkt, want dan slaat ze twee vliegen in één klap. Als de supermarkt er niet is, dan verdwijnt ook de kinderopvang want je brengt de kinderen naar de plaats waar ook de supermarkt zit. Als er geen winkel aanwezig is in de lokale gemeenschap, verdwijnt er van alles. Waar haal je jouw pakketjes op? Waar koop je je staatsloten of een bloemetje? De hele sociale cohesie verdwijnt.

"De VVD zegt: dit moet de markt maar oplossen. Ik kan je echter één ding vertellen en dat is dat de markt dit niet gaat oplossen"

De bestaande politieke partijen hebben de leegloop van de winkelstraat voor zich uit geschoven. De VVD zegt: dit moet de markt maar oplossen. Ik kan je echter één ding vertellen en dat is dat de markt dit niet gaat oplossen. Ook snap ik dat in Groningen politici andere prioriteiten hebben, maar dit raakt de essentie van een leefbare samenleving.

Hoog op de agenda voor provincies

Elke provincie zou dit hoog op de agenda moeten zetten en moeten aanjagen dat alle partijen met elkaar om tafel gaan. Dat zijn de plaatselijke bestuurders en de winkeliers, maar ook het vastgoed, de horeca, cultuur en de burgers. Dan kom je tot een goed plaatje met wat je de komende vijf jaar met de stad wil.

In het buitenland zie je dat ze er spijt van hebben gekregen in plaatsen waar ze dat niet hebben gedaan. Kijk naar de Amerikaanse buitenwijken. Een plaats van 1 miljoen inwoners heeft geen binnenstad, maar alleen shoppingmalls. Anderzijds daag ik als Italië-gek mensen wel eens uit: wat maakt dat land nou zo leuk? Inderdaad, die pleintjes! Dat een slager vanuit zijn winkel zijn waren aanprijst. Dat moet hier dan ook terugkomen.

Lees ook: Jan Meerman (INretail): ‘Oplossingen komen niet meer uit Den Haag, dus zoek het lokaal’

Ook INretail pakt zijn rol bij het levendig houden van de binnensteden. De afgelopen maanden zijn we op initiatief van de Retailagenda van het ministerie van Economische Zaken het land in getrokken. Tijdens deze avondsessies met tussen de 100 en 150 aanwezigen, spraken we ondernemers in alle soorten en maten en uit allerlei sectoren. Maar ook lokale én provinciale bestuurders, ambtenaren, vastgoedmensen en natuurlijk de regionale ondernemersorganisaties. Na zes van deze avonden en drie nog in de agenda heb ik nu al het idee dat het echt landt.

"Als je staat voor de boer én de burger, wat Caroline van der Plas altijd zegt, dan is de bruisende binnenstad echt haar onderwerp"

Bovendien ben ik zeer optimistisch dat ook BBB hiervoor open staat. Het is namelijk een partij die de burger aanspreekt. Als je staat voor de boer én de burger, wat Caroline van der Plas altijd zegt, dan is dit echt haar onderwerp. De binnenstad moet een plaats zijn waar je niet alleen koopt, maar ook graag komt. Ik heb er vertrouwen in dat we snel zaken kunnen doen.

Kritisch adviesrapport: Den Haag heeft ‘de regio’ stelselmatig verwaarloosd

Afgelopen maandag kwam een rapport uit vanuit drie adviesraden van de overheid. Daaruit blijkt dat de landelijke overheid achtergebleven regio's in het land de laatste decennia stelselmatig heeft verwaarloosd. Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken erkende bij het in ontvangst nemen dat de Nederlandse overheid zich te lang heeft gericht ‘op alleen efficiëntie en doelmatigheid’. Een overheid hoort juist ook ‘dienstbaar en dichtbij’, te zijn, stelde ze.

Lees ook: Populariteit BBB verklaard: duidelijke boodschap en niks te verliezen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws