Blog Jan Meerman

Meerman (INretail): 'Kabinet, stop met boekhouden, investeer in innovatie'

Het zijn spannende dagen voor INretail-directeur Jan Meerman. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over het coronasteunpakket, waarbij ook de coronaschulden, inclusief belastingschulden, aan de orde komen. Dan moet blijken of het lobbywerk van brancheverenigingen ertoe heeft geleid dat Den Haag de boekhoudersmentaliteit laat varen. Want wat ondernemers volgens Meerman echt nodig hebben als steun om weer verder te kunnen, is een stip op de horizon en maatwerk.

Jan Meerman (INretail) 12 mei 2022

LI meerman inretail kabinet coronasteun maatwerk innovatie boekhoudwerk kopie

Jan Meerman

Algemeen directeur INretail

Jan Meerman is algemeen directeur van INretail, de brancheorganisatie voor non-food retail met 13.000 leden in Nederland. Hij schrijft tweewekelijks een expertblog op deze website.

Er worden belangrijke besluiten genomen in Den Haag en ik weet dat er eindelijk een echte opening komt voor maatwerk voor ondernemers die dat nodig hebben bij het vinden van een oplossing voor schulden, achterstanden en andere kosten. Tot nu toe kon de overheid daar heel weinig mee, het systeem van ministeries maakte het onmogelijk om de situatie van een individuele ondernemer als het ware persoonlijk aan te pakken. Met als gevolg dat duizenden tussen wal en schip terecht kwamen omdat ze net te weinig omzetverlies voor steun konden noteren, maar net zoveel pijn leden als een ondernemer die wel aan de vooraf bepaalde richtlijnen voldeed.

Verbaasd en geërgerd

Ik heb me er ook op deze plek vaak over verbaasd en aan geërgerd dat de overheid dit maar niet voor elkaar kreeg. Maar geweldig dat het nu zo ver is. Maatwerk is nu absoluut nodig en dan is iets waarvoor ik al twee jaar pleit, eindelijk een feit.

"Ik heb premier Rutte al vaker verweten dat hij voor ondernemers geen stip op de horizon zet"

Een ander punt waarvoor wij, samen met MKB Nederland, de laatste tijd veel hebben gelobbyd, heeft te maken met wat ik maar noem de boekhoudersmentaliteit in Den Haag. Ik heb premier Rutte al vaker verweten dat hij voor ondernemers geen stip op de horizon zet. Een doel, iets waar je met elkaar naartoe kunt werken. Het gaat op dit moment alleen nog over belastingschulden en foutieve berekeningen van het totale bedrag aan steun dat ondernemers tot nu toe hebben ontvangen. Daarmee helpt je ondernemers niet verder.

Lees ook: Jacco Vonhof: 'Nu lasten voor bedrijven verzwaren beperkt investeringskracht enorm'

Oormerk schade als compensabel verlies

Er is vernieuwing nodig. Innovatie. En dat is wat we de afgelopen tijd met onze lobby hebben proberen te bereiken: verleng de periode waarbinnen belastingschulden moeten worden voldaan van vijf naar tien jaar, zet de rente op nul en schep zo snel mogelijk een klimaat waarin ondernemers bereid zijn te innoveren. Bijvoorbeeld door de geleden schade te oormerken als een compensabel verlies dat ondernemers mogen aftrekken van hun toekomstige winsten. Want alleen door dat soort maatregelen en ruim baan voor innovatie kunnen zij werkelijk overleven en groeien, iets waar het hele land van profiteert.

"Wat zullen ze opeens kunnen profiteren van nieuwe technieken, andere inzet van personeel en een nieuwe kijk op businessplannen"

Het gaat helaas niet van de ene dag op de andere, dat innoveren. Als de overheid ervoor gaat en het dit jaar vorm geeft door middel van subsidies, opleidingen en andere begeleiding, duurt het nog zeker drie jaar voordat we daar werkelijk de vruchten van zullen plukken. Maar wat zal het een energie geven aan ondernemers! Wat zullen ze opeens kunnen profiteren van nieuwe technieken, andere inzet van personeel en een nieuwe kijk op businessplannen. Want dat is innovatie en dat is wat wij nodig hebben.

Lees ook: Meerman (INretail): duizenden winkeliers dupe van enorme inflatiecorrectie huur

Automatisering verbetert arbeidsmarkt

Innovatie helpt op diverse terreinen. Het kan ook de situatie op de arbeidsmarkt verbeteren. Want automatisering zorgt ervoor dat je routinematig werk in de toekomst door machines kunt laten doen. Waardoor er handen vrij komen voor werk dat machines niet over kunnen nemen, zoals omgaan met klanten. Een ondernemer met een grote modezaak vertelde me onlangs nog dat hij voor vijftien medewerkers ander, leuker en beter werk kon scheppen als hij zijn kassahandelingen volledig zou kunnen automatiseren. Kijk naar supermarkten, daar werken ze al aan filialen zonder caissières, waar je automatisch betaalt terwijl je de winkel verlaat.

Het hoeft niet allemaal groot en duur, ook kleine aanpassingen helpen al om ondernemers een blik op de toekomst te geven. Maar dan moet er wel een punt op de horizon komen. Ik verwacht dat Rutte c.s. daar binnenkort voor zullen zorgen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.