Blog Jan van Nederveen

Van corporate-carrière naar het vrije ondernemerschap: dit zijn de valkuilen

Er is veel ondernemerstalent binnen grote organisaties. Medewerkers van bijvoorbeeld banken, overheidsbedrijven en multinationals kunnen goede ondernemers zijn, maar wéten het niet omdat ze vaak blijven waar ze zijn. Ondernemend zijn binnen een corporate is bovendien echt anders dan zelf ondernemen. Jan van Nederveen van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) weet daar alles van. In zijn eerste blog voor De Ondernemer schrijft hij over zijn switch van een corporate-carrière naar het vrije ondernemerschap.

Jan van Nederveen 7 juli 2021

Jan van nederveen corporate ondernemen blog

Jan van Nederveen. Foto: Ruud Voest

Veel medewerkers kunnen goede ondernemers zijn, maar ze wéten het niet omdat ze vaak blijven waar ze zijn. Op zich niet gek, want daar is veel voor te zeggen. Alles is goed georganiseerd, er is een behoorlijke inkomenszekerheid, ruimte voor opleidingen en, ook niet onbelangrijk, er zijn collega’s, en met een beetje geluk nog hele aardige ook.

Ondernemend zijn binnen een corporate is echt anders dan zelf ondernemen. Als je zelf gaat ondernemen, verlaat je een redelijk zekere situatie en je kiest voor een soort avontuur. Een nieuwe manier van je geld verdienen, wat je dan echt zelf doet. Veel vrijheid en ontzettend leuk door de vele nieuwe dingen die je meemaakt. Ik kan daarom uit overtuiging zeggen dat dit een stap is die ik veel corporate oud-collega’s van harte gun. En niet alleen omdat het altijd leuk is – in tegendeel. Hierover later meer.

''Ik weet wat je gaat missen aan je oude plek, maar ook wat níet. Ik deel positieve ervaringen, maar ook faliekante missers. Want ook die kwam ik tegen. Wat zeg ik: mijn eerste ondernemingsstap is zelfs mislukt"

Een goed moment om na te denken over een volgende stap

Ik heb drie jaar geleden die stap gemaakt. Ik ging vanuit de directie van een grote verzekeraar naar directeur/eigenaar van een bedrijf in coaching en begeleiding van ondernemers. Die overgang heeft gezorgd voor een onuitputtelijke bron van ervaringen die ik in deze blogreeks met jullie zal delen. Ik weet wat je gaat missen aan je oude plek, maar ook wat níet. Ik deel positieve ervaringen, maar ook faliekante missers. Want ook die kwam ik tegen. Wat zeg ik: mijn eerste ondernemingsstap is zelfs mislukt.

Even wat context. De verzekeraar waar ik werkte, werd overgenomen. Mijn functie verviel en dat was een natuurlijk moment om goed na te denken over een volgende stap. Al een tijdje wilde ik, als het moment zich aandiende, wel eens wat anders. Ik was erg nieuwsgierig naar zelf ondernemen. Dat kan ik wel, dacht ik...

Lees ook: Een eigen bedrijf opstarten naast een fulltime baan, zo doe je dat

Veel praten met ondernemers en investeerders

Maar ja, iets wat past, heb je niet zomaar. Ik was al aan paar jaar mentor van startups, maar, met alle respect, daarmee ben je nog geen ondernemer. Een bedrijf kopen, is ook niet zo eenvoudig. Ik ben daarom veel gaan praten met ondernemers, bedrijfsverkopers, investeerders. Dit leverde me een steeds scherper beeld, maar nog geen bedrijf op.

Daarom heb ik die fase benut om te doen wat ik tijdens mijn corporate-tijd verwaarloosde: opleidingen volgen. In één van deze opleidingen kwam ik iemand tegen die een bedrijf aan het starten was en die versterking nodig had op het gebied waar ik goed in ben. Een mooie kans en alles leek te kloppen.

Lees ook: Zakenpartner kiezen? Eerst maar even daten

Te veel manager door mijn corporate-tijd

Tja, dan ben je snel enthousiast. Ik zei volmondig ja, waarna we ‘gewoon’ begonnen met het zoeken naar de eerste klanten. Dat lukte best aardig en we maakten mooie plannen voor een spectaculaire groei. Ook kwamen we erachter dat we nog meer mensen nodig hadden. Vooral uitvoerders. Ik was nog te veel manager door mijn corporate-tijd. En mijn zakenpartner ook.

Dat betekende twee kapiteins op een schip en we weten allemaal: dat werkt niet. Lang verhaal kort: ik ben gestopt. Ik verloor er een paar maanden inzet en inkomsten aan, maar ik wist veel beter wat ik wilde en wat ik kon en dát is pas echt waardevol.

Jan van Nederveen

Managing director IMK

Jan van Nederveen is ondernemer en aandeelhouder in twee bedrijven samen met IMK, het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf. Zijn bedrijven zijn gericht op het succesvoller maken van ondernemers. Daarvoor heeft hij ruim 25 jaar een prachtige corporate-carrière gemaakt bij onder andere IBM, KPN, Pon en Delta Lloyd.