Blog Michaël van de Poppe
Waarom steeds meer bedrijven zich richten op integratie NFT's in hun businessmodel
Er wordt steeds meer verdiend aan de verkoop van NFT's: unieke digitale plaatjes of video’s. Maar wat kun je ermee als bedrijf? Crypto-expert Michaël van de Poppe, oprichter van cryptocommunity Eight Global, geeft in zijn eerste expertblog voor De Ondernemer uitleg. Ook vertelt hij waarom steeds meer (grote) bedrijven zich richten op het integreren van NFT's in hun marketing of businessmodel.

Foto: Shutterstock
Michaël van de Poppe
Eight Global
In onze community van Eight Global helpen we iedereen die wil starten met crypto, van het leren traden voor beginners tot de meer ervaren mensen die hun winsten willen maximaliseren. Wij verbinden meer dan duizend actieve members die elkaar willen helpen hetzelfde doel te bereiken: financiële vrijheid.
NFT staat voor Non-Fungible Token, wat betekent dat er slechts één van die specifieke token in de omloop is. Dit, en wie de rechtmatige eigenaar is, wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van blockchain technologie. Dat is dezelfde technologie die bijhoudt welke Bitocins tot welke wallets (personen/eigenaren) behoren. Dat is dezelfde manier van online gegevens opslaan die ook door onder meer Bitcoin wordt gebruikt, met een NFT heb je dus een combinatie van codes op je computer, of een ander apparaat, opgeslagen. Een NFT is dus eigenlijk simpel gezegd een bewijs van eigenaarschap van een asset, digitaal of fysiek.
De tokens kunnen gekoppeld worden aan items zoals bijvoorbeeld digitale kunst of andere plaatjes. De meest bekende NFT plaatjes zijn hoogstwaarschijnlijk de Crypto Punks en Bored Ape collecties. Dit zijn avatars met een groot aantal simpele eigenschappen, zoals de houding van de avatar, kleur, accessoires, etc. Sommige eigenschappen of combinaties zijn zeldzamer dan anderen, vandaar dat deze vaak een aanzienlijk hogere waarde hebben. Zo kocht Justin Bieber recent een Bored Ape-NFT voor 1,3 miljoen.
Lees ook: Ondernemen in NFT's: levert het wat op?
Grote bedrijven stappen in
Naast mensen eigenaarschap te geven van bepaalde plaatjes en digitale items die ze kunnen “showen” op social media, zijn er nog veel meer andere voordelen die NFT's kunnen geven. Zo kunnen er rechten verleend worden aan de NFTs bij de creatie daarvan, zowel digitaal als in de fysieke wereld.
Gedurende het jaar zagen we ook telkens meer grote bedrijven die NFT-technologie begonnen toe te passen. Een aantal voordelen waren
- Een nieuwe bron van inkomsten
- Marketing campagne
- Interactie met de consument
Sommige NFT's over de toonbank voor 100.000 dollar
Vaak was het een combinatie van alle drie. Een goed voorbeeld hiervan zijn de NBA Top Shots NFT's, die de rechten representeren van specifieke NBA highlight filmpjes. Dit bracht veel geld in het laatje door zowel de directe verkoop als het in rekening brengen van 5% voor iedere keer dat het vervolgens wordt verkocht aan een ander, maar zorgde ook voor veel interactie met fans van de sport en zorgde voor veel exposure.
Gary Vaynerchuk, een bekende ondernemer in Amerika, heeft zijn eigen NFT-collectie uitgebracht; Vee Friends. Alhoewel iedere NFT een apart plaatje is met verschillende zeldzaamheden, zoals gebruikelijk bij veel projecten, zijn er ook rechten aan gekoppeld. Er zijn verschillende rangen hierin. Zo zijn de NFT's een toegangspas naar elk van zijn evenementen voor een aantal jaren. Er zijn ook enkele, die zoals te verwachten flink wat duurder zijn, die de houder het recht geeft op een mentorship van Gary Vaynerchuk. Zo zijn er ook andere rechten verbonden aan een aantal van de tokens zoals leersessies met Gary’s netwerk en een mogelijke carrièrekansen. Sommige van deze NFT's worden inmiddels dan ook verkocht voor meer dan 100.000 dollar.
"Gebruik van NFT's zorgt ervoor dat de consument meer macht heeft over zijn aankoop en deze zelfs kan doorverkopen met winst, waar het bedrijf van kan blijven profiteren door het implementeren van een standaard commissie"
Ouderwetse subscriptie-modellen bieden minder waarde
Adidas heeft een NFT collectie uitgegeven waarbij de consument gedurende een jaar vier keer exclusieve kleding kan claimen waardoor er een gevoel van exclusiviteit wordt gecreëerd.
Het gebruik van NFT's zorgt ervoor dat de consument meer macht heeft over zijn of haar aankoop en deze zelfs door kan verkopen met winst, waar het bedrijf van kan blijven profiteren door middel van het implementeren van een standaard commissie. Ouderwetse subscriptie-modellen zijn wat dat betreft veel minder klantvriendelijk, bieden minder waarde en zorgen voor aanzienlijk minder tot geen interactie met de consument. Ik geloof dat NFTs hier goed verandering in kunnen brengen en
Lees ook: Crypto: een terugblik op 2021 en een vooruitzicht op 2022
Meeliften op de hype van NFT
Alhoewel NFT's voor het eerst populair werden in 2017 met CryptoKitties, was het na een korte hype een lange tijd erg rustig in de wereld van NFT's. Het jaar 2021 zag NFT's weer opleven en steeds commerciëler worden. Er komen steeds meer NFT projecten met nieuwe toepassingen.
Sinds vorig jaar stortten steeds meer bekende mensen met een grote volgers groep zich in de wereld van NFT's om verschillende redenen. Een belangrijke is het aanzien en meeliften op de hype omtrent NFT's. Ze kopen dan ook vaak de dure NFT's van populaire collecties, wat ze veel exposure geeft vanwege de berichtgeving daaromheen. Hier valt vervolgens mee te pronken als profielfoto op social media. Nu kan iedereen nog hetzelfde NFT-plaatje toevoegen, maar in de toekomst zullen social media bedrijven NFT's ondersteunen zoals aangegeven door Twitter en Meta (voorheen Facebook) waardoor de daadwerkelijke eigenaar een geverfieerd profielplaatje krijgt.
Lees ook: Innovatief marketingbedrijf Under Reality: metaverse wordt de toekomst
Voor 4,7 miljard dollar aan NFT's verhandeld op platform Ethereum
Uiteraard zijn de NFT’s ook investeringendoen ze dit verder ook als investering, aangezien zij geloven dat de wereld van NFT's en crypto erg jong is en nog vele malen groter zal worden over de jaren. Zeldzame en dure NFT's van huidige projecten met hoge prestige zullen dan naar verwachting nog veel harder stijgen in waarde gezien de schaarste.
Hoe snel de NFT markt populair is geworden is goed te zien aan de statistieken van OpenSea, een NFT marktplaats op de Ethereum blockchain, welke de absolute marktleider is op dit gebied. Terwijl de rest van de crypto markt op zijn gat ligt, presteert de NFT markt nog steeds uitermate sterk. Gedurende januari werd er op het OpenSea platform op Ethereum voor maar liefst 4,7 miljard dollar aan NFT's verhandeld.
Voordelen op gebied van marketing, interactie en omzet
Gezien de voordelen die NFT's brengen en de toenemende populariteit onder zowel consumenten als grote bedrijven, is er een grote kans dat NFT's alsmaar belangrijker worden en op gegeven moment niet meer weg te denken zijn. Zij die deze nieuwe technologie op de juiste wijze weten toe te passen kunnen flink wat voordelen behalen op het gebied van marketing, interactie en omzet.
Uiteraard gaat dit alles gepaard met veel fluctuatie qua populariteit. Prijzen van veel NFT's zijn op het moment extreem hoog en zullen tussendoor waarschijnlijk kelderen naarmate de huidige hype afzwakt. Dit geldt voor de hele industrie. Alhoewel ik verwacht dat er op de lange termijn een stijgende lijn is qua adoptie van NFTs, zal dit gepaard gaan met pieken en dalen.