Aangeboden door ANWB voor de Zaak

Podcast

Overstappen naar elektrisch rijden? Zo pak je het aan!

Volgens mobiliteitsexpert Michael van Wijngaarden kan vrijwel elke ondernemer al overstappen naar een elektrische bedrijfswagen. ‘Of je nu een personenauto of bedrijfsbus op batterijen zoekt, er is vaak al veel meer mogelijk dan je denkt.’ Maar hoe pak je zo’n overstap goed aan?

Tesla ANWB

Presentatie: Roland Tameling 4 juni 2021

Wie enigszins maatschappelijk verantwoord wil ondernemen, kan er bijna niet omheen: de overstap naar een elektrische auto. Het rijden in een zogenoemd ‘uitstootvrij’ model (waarbij er geen schadelijke stoffen uit de uitlaat komen, red.) is immers een aantrekkelijke en relatief overzichtelijke manier om de impact van je bedrijf op het milieu te verminderen.

Dat steeds meer ondernemers in een elektrische auto willen gaan rijden, merkt mobiliteitsadviseur Michael van Wijngaarden vrijwel dagelijks. Namens Syndesmo begeleidt hij zelfstandigen en bedrijfseigenaren bij hun zoektocht naar andere vervoersvormen.

,,Waar het voorheen vaker over de voordeligste oplossing ging, merk je tegenwoordig juist dat ondernemers hun manier van reizen en vervoeren duurzamer willen maken”, vertelt Van Wijngaarden. ,,Denk daarbij bijvoorbeeld aan een zzp-ondernemer die z’n CO2-voetafdruk wil verminderen, maar ook aan een bezorgdienst die nu nog met meerdere dieselbusjes rijdt. Die verduurzaming houdt ons met z’n allen meer bezig dan ooit, heb ik het idee.”

''Er zijn al diverse elektrische bestelauto’s die meer dan 1.000 kilo laadgewicht aankunnen én zo’n 300 kilometer rijden op één laadbeurt''

Michael van Wijngaarden, mobiliteitsadviseur

Dag, dieselbus!

Julien Platenburg (35) uit Rotterdam is zo’n ondernemer. In de podcast vertelt hij hoe zijn iconische familiebedrijf (Wijnkoperij Platenburg bestaat al sinds 1894!) nog altijd gebruikmaakt van bestelbusjes met een dieselmotor. ,,In de binnenstad doen we alles al met onze eigen – elektrische – bakfiets, maar voor de langere ritten zijn we aangewezen op onze Volkswagen Transporter en Caddy. Die rijden op diesel en dat vind ik niet langer bij ons bedrijf en onze missie passen. Het wordt tijd om te verduurzamen, maar ik twijfel of wij al uit de voeten kunnen met elektrische busjes.”

Zeker bij grotere bestellingen moeten de auto’s van Platenburg honderden kilo’s aan kisten wijn vervoeren, legt hij uit. ,,Kunnen elektrische bestelwagens dat al aan en wat doet dat gewicht voor de actieradius?”, vraagt Platenburg zich af. Er klinken geruststellende woorden uit de mond van adviseur Van Wijngaarden. ,,De actieradius van zo’n auto hangt inderdaad af van de lading. Daar moet je rekening mee houden, maar er zijn al diverse elektrische bestelauto’s die meer dan 1.000 kilo laadgewicht aankunnen én zo’n 300 kilometer rijden op één laadbeurt. Hier geldt: zet de cijfers even aandachtig op een rijtje. Als jij zegt dat je normaal gesproken maximaal 200 kilometer op een dag rijdt, kan je prima uit de voeten met zo’n model.”

Lees ook: Elektrische Auto van het Jaar: Vereniging Zakelijk Rijders kiest VW ID.3, Tesla Model 3 en Audi E-tron

Lagere kosten

Over cijfers gesproken: ook financieel bieden elektrische auto’s de nodige voordelen. Zo profiteer je nog altijd van verlaagde bijtelling: bij nieuwe elektrische modellen (met bouwjaar 2021) betalen zakelijke rijders 12 procent bijtelling over de eerste 40.000 euro van de cataloguswaarde, wat nog steeds flink minder is dan de volle 22 procent bij brandstofmodellen. Bij iets oudere auto’s kan het zo zijn dat je nog minder betaalt: op modellen uit 2020 rust bijvoorbeeld een tarief van 8 procent. Daarmee kun je de zakelijke kosten al flink drukken. Daarnaast betaal je geen aanschafbelasting en geen motorrijtuigenbelasting.

Nog een voordeel: een elektrische auto vraagt doorgaans minder onderhoud dan een vergelijkbaar brandstofmodel Dat scheelt niet alleen bij de garagerekeningen maar ook in het aantal pechgevallen, weet Johan Helfensteijn die al ruim 37 jaar ervaring heeft als ANWB Wegenwacht: ,,Dit doet me denken aan de dame die ik laatst op weg heb geholpen: haar Audi A1 had problemen met de bougiekabels, die heb ik vervangen. Een elektrische auto hééft niet eens bougiekabels, dus die kunnen ook niet stuk. En je hoeft natuurlijk ook niet bang te zijn dat je de verkeerde brandstof tankt!” Overigens loont het volgens Johan ook bij een EV (elektrisch voertuig, red.) om pechhulp af te sluiten, want de Wegenwacht rukt nog altijd het vaakst uit voor problemen met banden en 12-volt accu’s. “En die zitten ook gewoon in een elektrische auto.”

''We rukken nog altijd het vaakst uit voor problemen met banden en 12-volt accu’s. Die zitten ook gewoon in elektrische auto’s. Goede pechhulp blijft dus nodig.''

Johan Helfensteijn, al 37 jaar werkzaam bij ANWB Wegenwacht

Kijk naar de totale kosten

Aan ondernemers die elektrisch willen gaan rijden, luidt het advies van Van Wijngaarden: ,,Kijk naar de totale kosten. Een elektrisch model is wellicht wat duurder in aanschaf, maar de zogenoemde TCO (‘total cost of ownership’) kan al snel gunstig uitvallen. Bovendien kan je bij een tweedehands elektrische auto nog aanspraak maken op de aankoopsubsidie van 2.000 euro.”

Zoek je specifiek een elektrische bestelauto? Dan kun je ook van diverse subsidieregelingen profiteren. ,,Denk aan de KIA (kleine ondernemers investeringsaftrek), de MIA (milieu investeringsaftrek) en de mogelijkheid om tot 5.000 euro tegemoetkoming te krijgen vanuit de overheid bij het leasen of kopen van een zogenoemde ‘uitstootvrije’ bedrijfswagen. Zeker voor bedrijven die veel in binnensteden moeten zijn, is een dergelijk voertuig een goede investering. In het klimaatakkoord is immers afgesproken dat zo’n dertig steden in Nederland vanaf 2025 een ‘zero emissiezone’ invoeren voor stadslogistiek. Met een uitstootvrije bus mag je dan tenminste nog de stad in.”

Die toekomstige regels vormen voor veel ondernemers een belangrijk argument om elektrisch rijden serieus te nemen. Naast de voordelen van verduurzaming móet je soms zelfs overstappen, omdat je met een brandstofauto niet langer in aanmerking komt voor bepaalde klussen. Het feit dat het aanbod aan geschikte elektrische voertuigen bovendien steeds breder en betaalbaarder wordt, maakt de drempel gelukkig steeds lager. Van Wijngaarden vat het mooi samen: ,,Laat je vooral goed informeren. Dan zullen verreweg de meeste ondernemers zien dat elektrisch vervoer al prima bij hun zaak en hun gebruik past.”

Hulp van ANWB voor de Zaak

Voor ondernemers die elektrisch willen gaan rijden, heeft de ANWB de belangrijkste informatie overzichtelijk op een rij gezet. Op deze pagina vind je allerlei tips die jou kunnen helpen om de keuze voor je volgende bedrijfsauto zo goed mogelijk te maken. Met ANWB voor de Zaak ben je bovendien verzekerd van pechhulp voor je hele wagenpark: ook als deze elektrisch is! ANWB voor de Zaak is voor zakelijke gebruikers niet gebonden aan de abonnementhouder, maar aan het kenteken van de auto. Dus ook wanneer je collega’s in de auto rijden, worden zij in het geval van pech soepel en snel geholpen. Wel zo’n fijn idee! Je afspraak is immers te belangrijk om onderweg voor stil te staan! Meer informatie over ANWB voor de Zaak vind je hier.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details