Nieuws Brexit
Britse handelsminister voorziet problemen met Europese Unie
Michael Gove, de verantwoordelijke minister voor het coördineren van Brexit, heeft binnenlandse bedrijven gewaarschuwd voor de gevolgen waarmee bepaalde sectoren in de Britse economie te maken krijgen. Dit gezien de grote kans op problematiek aan de grenzen en de veranderende regels ten opzichte van die van de Europese Unie.

Aan de vooravond van het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU sprak Gove tijdens een bijeenkomst van tientallen handelsgroeperingen. Volgens de minister is het Verenigd Koninkrijk uit op een handelsverdrag met de EU zoals Canada dat heeft, maar hij benadrukte ook dat er de komende tijd zeker problematiek zal zijn aan de grenzen en als gevolg van afwijkende regelgeving.
Lees ook: Erwin de Boer heeft bedrijf in Engeland: 'Brexit? Ik zie nog geen voordelen’
Oplossingen in zowel nieuwe regelgeving als bestaande afspraken
Hoewel het land onder bepaalde EU-brede regels had kunnen blijven functioneren met de deal van Theresa May, stellen ministers nu dat de oplossing gevonden moet worden in zowel nieuwe regelgeving als het uitbreiden van bestaande afspraken. Bedrijven in bepaalde sectoren, waarin uitgegaan wordt van vrije handel en congruerende regels op het gebied van zaken als productnormen, maken zich zorgen over de verandering van regels ten opzichte van de EU.
Gove heeft aangegeven dat medewerkers van het Britse kabinet zich primair focussen op de voorbereiding op Brexit. Bedrijven moeten daarbij echter vertrouwen op verschillende departementen, aangezien het speciaal opgezette ‘Department for Exiting the EU’ deze week wordt opgeheven.
Luisteren naar de zakenwereld
Tevens heeft hij gesuggereerd dat er gekeken kan worden naar specifieke maatregelen om de klap van een harde Brexit te verminderen, zoals door btw-regelgeving uit te stellen. Volgens een aanwezige van de bijeenkomst gaf Gove ook aan dat bedrijven niet moeten verwachten dat alles zal verlopen zoals ze willen, maar dat de overheid wel graag wil luisteren naar de zakenwereld. Ook komt de overheid dit jaar met een nieuwe communicatiecampagne om bedrijven aan te sporen zich voor te bereiden op Brexit.
Nooit voorstander geweest van Brexit
Zakelijke groeperingen zijn nooit fervente voorstanders geweest van Brexit. Het afgelopen jaar maakten ze zich echter vooral druk over het voorkomen van een ‘no-deal’-afscheiding van de EU, wat met het huidige akkoord is afgewend. De focus ligt nu op het handelsoverleg tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, waarbij wel een nieuwe potentiële ‘rand van de afgrond’ kan opdoemen als er voor het einde van dit jaar (volgens het zelfopgelegde doel van Boris Johnson) geen nieuwe overeenkomst wordt bereikt. Sommige topmensen vrezen dat als het niet lukt om voor het einde van de zomer een beeld van dit verdrag te krijgen, er nieuwe onzekerheid volgt. Met het risico op extra tarieven en reglementaire hordes.
'Bestudeer handelsverdrag met Canada'
In de aanloop naar de definitieve Brexit interviewden wij Sietske de Groot, die met haar bedrijf TradePeers Britse bedrijven door Brexit begeleidt. Haar belangrijkste advies? Bestudeer het handelsverdrag met Canada.
Voor meer artikelen/blogs/interviews rondom Brexit, ga naar deondernemer.nl/brexit.