Nieuws Brexit

Boris Johnson wint eerste Brexit-stemming, verliest tweede: wat nu?

Het begon nog zo goed voor premier Boris Johnson dinsdagavond in het Britse Lagerhuis. Hij won de eerste stemming, maar het Lagerhuis heeft korte tijd later tegen het voorstel van de regering gestemd om de behandeling van de nieuwe brexitwetgeving in korte tijd af te ronden. Dat is een forse nederlaag voor Johnson, die dreigde de wetgeving helemaal in te trekken als het parlement op de rem trapt. De vraag is nog maar eens een keertje: hoe nu verder?

De Ondernemer/ ANP 22 oktober 2019

Johnson Brexit EU stemming

Boris Johnson dinsdagavond in het Lagerhuis (foto: Jessica Taylor/AFP)

De regering wilde eigenlijk dat de brexitwetgeving deze week nog door het Lagerhuis zou worden geloodst. Critici vinden dat veel te kort. Parlementariërs stemden eerder op de avond voor de verdere behandeling van de brexitwetgeving, maar keerden zich vervolgens tegen het tijdschema van de regering waar de snelle behandeling in was vastgelegd.

Lees ook: Laatste kans Brexiteers vergroot druk op meest recente deal-voorstel

Nieuwe verkiezingen?

Het tijdschema kreeg 322 stemmen tegen en 308 voor. De premier waarschuwde eerder op dag voor de gevolgen als het tijdschema voor de snelle behandeling van de wetgeving zou worden verworpen. Als het parlement Brexit dwarsboomt en 'alles tot januari of zelfs langer uitstelt', zou hij zich genoodzaakt voelen de wetgeving in te trekken en om nieuwe verkiezingen te vragen. Hij heeft overigens wel steun van de oppositie nodig om die uit te schrijven.

''Ik zal met EU-lidstaten praten over hun voornemens tot ze een besluit hebben genomen''

Boris Johnson, premier Verenigd Koninkrijk

Johnson houdt vast aan zijn brexitdeal, maar schort de invoering van de wetgeving op. Dat zei de Conservatieve leider nadat het Lagerhuis tegen het voorstel had gestemd om de brexitwetgeving versneld te behandelen.

Het lijkt door de uitkomst van die stemming onmogelijk te zijn de brexitdeal van Johnson voor 31 oktober door het parlement te loodsen. Het Verenigd Koninkrijk moet op die datum de Europese Unie verlaten.

Johnson gaat nu praten met EU-leiders

De premier zei na de stemming dat de voorbereidingen voor Brexit zonder deal nu worden versneld. Ook gaat hij met EU-leiders praten over het verzoek tot brexituitstel.

De Europese Commissie wacht af met wat voor boodschap de Britse premier Boris Johnson komt over de vervolgstappen die hij in gedachten heeft. Het dagelijks EU-bestuur neemt 'akte van het resultaat', aldus een woordvoerster. EU-president Donald Tusk is regeringsleiders aan het raadplegen over het verzoek van het Verenigd Koninkrijk voor een uitstel tot 31 januari 2020, voegde de zegsvrouw daaraan toe.

De EU wil wel uitstel verlenen, mits daarvoor een goede reden wordt aangevoerd. Tusk zei eerder op de dag dat het uitstelverzoek met veel ernst moet worden behandeld.

Luister hieronder naar de Brexit-podcast van onze man in Londen Lennard van Otterloo, eerder vandaag.