Nieuws Brexit

800 parkeerplaatsen moeten Zeeuwse Brexit-chaos voorkomen

De Zeeuws-Gentse haven North Sea Port bereidt zich voor op de gevolgen van Brexit. Om te voorkomen dat extra controles van vrachtwagens chaos veroorzaken, wil de haven 800 extra parkeerplaatsen aanleggen.

Vincent Krijtenburg 16 januari 2020

Truck parking haven zeeland brexit 1

Foto's: ANP

Daan Schalck, ceo van North Sea Port, zegt op Omroep Zeeland dat hij verwacht dat extra douane-controles voor flink oponthoud kunnen zorgen. ,,We houden er rekening mee dat 10 á 15 procent van de vrachtwagens niet onmiddellijk in orde zal zijn qua papieren die naar het Verenigd Koninkrijk gaan. Ze moeten dus heraanmelden en een tijd wachten. Daarvoor hebben we extra capaciteit nodig, verspreid over de hele haven.” North Sea Port houdt de Brexit-perikelen al jaren nauwlettend in de gaten.

Zeeuwse havengebied

De parkeerplaatsen zullen niet bij elkaar komen, maar verspreidt over verschillende plekken in het Zeeuwse havengebied. Drie in het Sloegebied, twee in Terneuzen en drie in het Gent. Ook wordt daarbij naar alle waarschijnlijkheid gebruik gemaakt van bestaande parkings van bedrijven. Daarbij valt te denken aan de flexibele parkeerfaciliteit van rederij Cobelfret, het bedrijf dat vanuit Zeeland auto's van het merk Ford naar Engeland verscheept.

Inklimmers

Schalck wil niet vertellen waar de parkeerlocaties exact komen om inklimmers te voorkomen. ,,We moeten niet onder stoelen of banken steken dat de problematiek rondom migranten erger wordt dan het al is." Transport en Logistiek Nederland (TLN) vreest dat de Brexit voor een extra stroom van inklimmers zal zorgen.

Brexit

Restaurants en luxe hoeven de chauffeurs die op het juiste papierwerk wachten niet te verwachten. De parkeerlocaties worden basic ingericht met mobiele toiletten, vuilnisbakken en oplaadpunten. ,,Het zal allemaal behelpen zijn, zodat er geen chaos zal ontstaan.” De parkeerplaatsen worden pas na de Brexit-datum van 31 januari ingericht.

Truck parking haven zeeland brexit 2