Nieuws Brexit

Premier May stapt op 7 juni op

De Britse premier Theresa May maakte vrijdag bekend dat ze per 7 juni opstapt. Ze neemt op 7 juni ontslag als leider van de Conservatieve Partij, maar blijft aan als premier tot haar partijgenoten een opvolger hebben gekozen. May zei dat vrijdagochtend tijdens een persconferentie voor de deur van Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier. Ze sloot haar verklaring in tranen af.

Redactie De Ondernemer | Foto: ANP 24 mei 2019

Theresa May brexit 27 maart 2019

May zag haar gezag de afgelopen maanden steeds verder afbrokkelen, zo meldt het AD. Het Lagerhuis verwierp haar Brexit-deal met de EU al drie keer en haar partij leed een zware nederlaag bij lokale verkiezingen. Peilingen doen vermoeden dat de conservatieven opnieuw zijn afgestraft bij de Europese verkiezingen. De Britten hebben, net als Nederland, donderdag gestemd. De uitslag komt ook daar op zondag.

De premier riep deze week de woede van partijgenoten over zich af. Ze wilde haar deal een vierde keer voorleggen aan het Lagerhuis en verbond daar concessies aan om het akkoord aantrekkelijker te maken voor de oppositie. Dat schoot veel conservatieven in het verkeerde keelgat.

Koppigheid en ijdelheid

,,Theresa Mays relatief korte periode als minister-president kan worden gekenmerkt door een aantal specifieke eigenschappen,'' stelt onze Brexit-columnist Lennard van Otterloo. ,,Koppigheid en ijdelheid als persoon, maar ook een kortzichtigheid als bestuurder waar juist strategisch inzicht nodig was. Haar keuzes staan bol van strategische blunders, zoals het sturen van de Artikel-50-notificatie (om het uittredingsproces in gang te zetten) voordat het land het eens was over de koers na uittreding, of het uitschrijven van tussentijdse verkiezingen waar ze vervolgens haar al krappe meerderheid helemaal kwijtraakte.

,,Het zijn die koppigheid en ijdelheid die uiteindelijk het moment van aftreden bepaalden. Koppigheid zorgt ervoor dat ze al het vertrouwen kwijt is, van zowel de pro-Brexiteers, de anti-Brexiteers als haar oorspronkelijke vertrouwelingen, zodat iedereen bereid was zwaar geschut in te zetten om van haar af te komen. De ijdelheid zorgt er voor dat ze 7 juni kiest en niet vandaag. Daardoor blijft ze net een paar dagen langer in het zadel dan oud-premier Gordon Brown, zodat ze niet de boeken in zal gaan als één van de kortstzittende premiers.''

Lees ook: Brexit: toch een tweede referendum?

Premier in chaotische tijd

May kwam aan de macht in de politieke chaos die volgde op het referendum over de brexit in 2016. Het lukte de conservatieve leider de afgelopen jaren niet haar land uit de EU te loodsen. Ze sloot weliswaar een brexitdeal met de EU, maar die is herhaaldelijk weggestemd door het Britse Lagerhuis.

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn van de machtswissel. Oud-minister Boris Johnson wordt momenteel gezien als favoriet om May op te volgen. Hij staat bekend als een Brexit-hardliner. Ook oud-Brexit-minister Dominic Raab en de minister van Milieu Michael Gove worden veel genoemd.

Vastzittend proces weer los krijgen

,,Wie haar gaat opvolgen als partijleider, en dus minister president, zal een hoge ‘entertainment value’ hebben,'' stelt Van Otterloo. ,,En het is maar zeer de vraag of het veel uit zal maken voor het Brexit-proces. De enige manier om het vastzittende proces weer los te krijgen is een premier vinden die wél in staat is een meerderheid van parlement en bevolking achter zich te krijgen met een soort compromis. Zoals het er nu naar uitziet zijn de gedoodverfde kandidaten geen mensen met die kwaliteiten.''