Nieuws Corona

Onderzoek: ondernemers minder bereid tot vaccineren dan werknemers

Ondernemers hebben een lagere vaccinatiebereidheid en vrouwelijke studenten zagen tijdens de coronapandemie minder heil in ondernemen. Dat blijkt uit onderzoek van Annelot Wismans van Erasmus School of Economics waar zij vrijdag op promoveert.

Van onze redactie 27 januari 2023

Annelot wismans promotie vaccineren ondernemers

Annelot Wismans van Erasmus School of Economics constateert in haar promotieonderzoek dat ondernemers een lagere vaccinatiebereidheid hebben. Foto: Erasmus School of Economics

Tijdens de pandemie werden veel ondernemers hard geraakt en in sommige sectoren liepen zij veel inkomsten mis. Toch blijkt uit promotieonderzoek van Annelot Wismans dat ondernemers minder bereid zijn zich te laten vaccineren dan werknemers. De verwachting was juist dat dit andersom zou zijn, meent Wismans.

,,Vaccins werden neergezet als een veelbelovende route uit de pandemie. Je zou daarom verwachten dat ondernemers meer bereid zijn om zich te laten vaccineren omdat zij harder werden getroffen door de lockdowns. Verrassend genoeg bleek het tegenovergesteld dus waar, ook als je in de datasets rekening houdt met verschillende demografische gegevens, vaccinatieattitudes en de individuele situatie.”

Lees ook: 'Door inflatie en coronaschulden: in 2023 meer horecazaken in de verkoop'

Door corona zijn minder vrouwelijke studenten gaan ondernemen

Wisman onderzocht ook wat de pandemie doet met het voornemen van studenten om te gaan ondernemen. Voor dit onderzoek zette Wisman een internationale samenwerking op om data te verzamelen van 7.400 studenten in tien verschillende (waarvan acht Europese) landen. De wil om te gaan ondernemen lijkt gemiddeld gelijk te blijven, maar opvallend genoeg gaven mannen juist aan vaker plannen te hebben om te gaan ondernemen en onder vrouwen nam dit voornemen juist af.

Wismans: ,,Er is onder ondernemers al een ‘gendergap’ tussen mannen en vrouwen. Corona lijkt dit gat te vergroten. Dat heeft mogelijk met de risicoperceptie te maken. Vrouwen zijn meer risicomijdend en zien misschien meer hindernissen door corona. Maar om hier harde conclusies over te trekken is meer objectieve data nodig.”

Lees ook: Kristel Groenenboom (36) is jongste Zakenvrouw van het Jaar ooit: ‘Zijn nog steeds heel veel ceo’s die Peter heten’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws