Nieuws Coronavirus

ING: 'Coronacrisis veroorzaakt na zes jaar van groei krimp bouwproductie'

Door de crisis zal de bouwproductie dit jaar met twee procent krimpen. Daarmee komt een einde aan zes jaar van aanhoudende groei. Dat voorspelt het Economisch Bureau van ING. De bank wijst erop dat de impact dit jaar beperkt zal zijn, omdat de bouwers nog genoeg werk op de plank hebben liggen. Vanaf volgend jaar zullen de gevolgen van de crisis zichtbaarder worden met een krimp van vijf procent.

Van onze redactie 19 augustus 2020

Bouw sector krimp corona ing

Foto: Unsplash

ING wijst erop dat consumenten minder financiële ruimte hebben. De coronacrisis zorgt voor oplopende werkloosheid en een verslechterde financiële positie. ,,Dit vergroot de kans dat nu ook de vraagkant een beperkende factor voor productiegroei in de bouw wordt", aldus ING. Veel nieuwbouwprojecten worden vaak pas opgestart op het moment dat 70 procent van de woningen is verkocht.

Het tekort aan bouwlocaties de afgelopen jaren en ook de stikstofmaatregelen beperkten vooralsnog de afgifte van bouwvergunningen. Daarmee was tot nu toe sprake van schaarste aan de aanbodkant.

''Schaarste aan bouwlocaties en (sinds een jaar) ook de stikstofmaatregelen beperkten de afgifte van bouwvergunningen''

Economisch Bureau van ING

Nieuwbouwmarkt gevoeliger voor economische krimp

Sowieso is de nieuwbouwmarkt gevoeliger voor economische krimp. Een koper koopt een nieuwbouwwoning en krijgt vaak pas na een jaar de sleutel. Daardoor moet die zijn huidige woning langer aanhouden en kan deze pas later verkopen. ,,Dit geeft extra risico’s over de verkoopprijs van de oude woning en ook over het eigen inkomen", verduidelijkt ING. ,,Als ook het aanbod van bestaande woningen komende tijd door de coronacrisis toeneemt, zullen huizenzoekers hierdoor vaker voor een bestaande woning kiezen in plaats van een nieuwbouwwoning."

Lees ook: Houtskeletbouw: hét antwoord op aangescherpte bouwregels

Afnemende investeringen in bedrijfsgebouwen

Verder wijst ING op de afnemende investeringen in bedrijfsgebouwen die de bouwsector nog verder kunnen laten krimpen. De gevolgen van de coronacrisis zullen volgens ING naar verwachting ook in 2022 en 2023 nog voelbaar zijn.

Lees ook: PFAS- en stikstofcrisis voor het eerst grotere zorg onder bouwbedrijven dan personeelstekort

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.