Nieuws Coronavirus

Kabinet: alle eet- en drinkgelegenheden sluiten vanwege corona

Scholen, gebouwen van sportclubs en ook alle eet- en drinkgelegenheden, fitness- en saunacentra, sexclubs en coffeeshops moeten per direct de deuren sluiten tot en met 6 april. Minister Bruins is duidelijk: ,,Ik weet zeker dat we niet de laatste maatregel hebben genomen."

Van onze redactie 15 maart 2020

Laatste update: 15 maart 2020 20:54

Personeel horeca tekort cbs

Hulp voor ondernemers

In de verklaring van het kabinet vandaag is te lezen dat er verschillende maatregelen komen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen.

'Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel'.

Dit zijn de overheidsmaatregelen, per direct:

Minister Bruins (Medische Zorg) en minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst. De maatregelen zijn:

• Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.

• Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Klik hier voor een lijst van deze beroepsgroepen.

• Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.

• Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.

• Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.

• Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.

• Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

Lees ook: Corona: Horeca Nederland claimt minimaal 5,1 miljard overheidssteun

Horecaondernemers in Brabant, die sowieso al als een van de eersten werden getroffen door overheidsmaatregelen, wisten even niet waar ze het moesten zoeken, toen ze te horen kregen dat ze binnen een half uur moesten sluiten. Zie de video hieronder, van het ED:

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.