Nieuws Coronavirus
Thuisbezorgen lijkt geen oplossing horeca; 'niet meer dan tientjeswerk'
Schort af, helm op: restaurants in de regio storten zich massaal op de bezorging van maaltijden nu de coronacrisis een flinke hap neemt uit hun inkomsten. Een keuze uit armoede, want het financiële leed is groot, benadrukt de horeca. ,,Het is sympathiek, maar het gaat nergens over. Tientjeswerk is het. Meer niet.

Restaurants die voorheen nimmer aan bezorging deden, doen dat nu ineens wel, zoals het Alphense Is Morus. De populaire pizzeria zet afwassers, bedienend personeel en koks in om per auto, scooter, elektrische fiets of zelfs lopend door heel Alphen eten te bezorgen. ,,We doen het vooral voor de mensen die hier wekelijks hun pizzaatje komen eten. Maar dit is wel een heel ander type werk, ja”, zegt manager Francesco Carta.
In Alphen zijn onder meer Bij Hen, Brasserie Buuren en Alfred’s een bezorgservice gestart. LKKR uit Nieuwkoop houdt zelfs ‘gewoon’ de hele menukaart in stand.
Lees ook: Restaurantketen De Beren: van coronadip naar groei met overname twintig restaurants
Zeker negen horecazaken in Gouda en omgeving bedienen hun klanten nu via bezorgdiensten. Onder andere restaurants Unique, Viejee’s, Florijn (Moordrecht) en New Tandoor, en het onlangs geopende Indonesische eetcafé Nusa, leveren eten af aan de deur. ,,Dat zij dat doen, is een keuze uit armoede”, zegt Lennart van Gastel (restaurant LF) namens Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Gouda.
De restaurants die overschakelen op bezorgdiensten worden volgens Van Gastel vaak bestierd door ondernemers die nu niet krijgen doorbetaald. ,,Zij hebben geen vangnet - behalve een stukje bijstand - en alles wat zij binnen kunnen harken, is meegenomen. Horecamensen zijn energiek, werken graag. Binnen zitten druist tegen hun natuur in. Je wil een ritme hebben, een functie. Als je dan vanuit Gouda naar Reeuwijk moet rijden: dat maakt niet uit.”
"Dat zij dat doen, is een keuze uit armoede"
Lucratief is bezorgen niet, zegt Van Gastel. ,,Je haalt een fractie van de normale omzet binnen. Nu gunnen mensen het ons nog, maar dat vlakt af. Zeg 16, 17, 20 euro voor een couvert, je doet er misschien twintig. De inkoopkosten moeten ervanaf - het is tientjeswerk. Het is sympathiek, maar gaat nergens over. Het is net genoeg om zelf boodschappen van te doen.”
Zijn Alphense KHN-collega, Bob Huikeshoven (Bobs Tex Mex), beaamt: ,,De luxe is weg. En een grote groep die uit eten gaat, heeft nooit besteld. Sommige restaurants zijn er niet op ingericht, die hebben geen scooter voor de deur.”
Crisis na coronacrisis
Als de corona-ellende achter de rug is, moeten restaurants bovendien extra hun best doen om mensen naar hun zaak te lokken, denkt Huikeshoven. ,,Want ze zijn misschien gewend geraakt aan het gemak van thuis bezorgen. Je restaurant moet dan écht een hele beleving zijn.”
In Woerden zijn zeker achttien restaurants begonnen met het bezorgen van maaltijden, waaronder Het Wapen van Linschoten, Gare Pompidou en De Dukdalf. Ook Bistronoom bezorgt tijdelijk. ,,De betaling gaat via een Tikkie. Is er betaald, dan gaan we bezorgen. Bewust contactloos én controleerbaar”, zegt Latifa Bounjoua.
Haken en ogen
Bistronoom heeft een speciaal WhatsApp-nummer in het leven geroepen en moest warmhoudtassen aanschaffen. ,,Misschien zorgt dit ook wel weer voor onbekende gasten. Een klein geluk bij een ongeluk? Het zou kunnen.”
Vorige week wierp het kabinet onder meer horeca-ondernemers een reddingsboei toe met als doel hun zaken te beschermen. Aan dat steunpakket zitten volgens Van Gastel wel haken en ogen. ,,Negentig procent van het brutosalaris wordt vergoed. Maar daar bovenop ben je als werkgever een aanzienlijk deel kwijt aan bijvoorbeeld afdrachten voor sociale lasten. Oproepkrachten moeten we doorbetalen. De flexibele schil waarop de horeca draait - de enige manier om winst te maken - worden nu mensen met vaste uren. Dat is killing.”