Nieuws Coronavirus

Kroegen en cafés kunnen met regels geen winst maken: opnieuw gesloten

De horeca heeft de eerste tien dagen op anderhalvemeter achter de rug en de eerste cafés en kroegen zijn alweer gesloten: niet rendabel. Ook voor de gasten is het erg wennen. Horecaondernemers vertellen hun schrijnende verhaal.

Bas Beekman (de Volkskrant) 11 juni 2020

Moison pompe goes corona maatregelen

Roxanne Moison opende 1 juni weer haar café De Pompe in Goes. Voor drie dagen maar... Foto: Marcelle Davidse

Roxanne Moison opende vorige week maandag vol goede moed weer haar café De Pompe in Goes. Drie dagen later heeft ze de deuren weer gesloten. ,,We hadden een leuke opening, maar we merkten meteen dat het handhaven van de anderhalvemeterregel niet al te makkelijk ging'' zegt Moison in de Volkskrant.

Overtreding van coronaregels

Bij een overtreding van de coronaregels is de uitbater aansprakelijk, en de boetes zijn flink: ,,Ons terras was volledig ingericht op de anderhalve meter en toch zagen wij dat mensen hun stoelen wat dichter bij elkaar zetten. Dat snappen we heel goed, want dat doen ze onbewust. Maar wij vinden het risico op de boete van 4.000 euro gewoon te groot.''

''Normaal gesproken passen er bij ons 180 man in de zaak, met het terras erbij kunnen wij er nu maximaal 50 kwijt''

Tom Kuipers, eigenaar Eetcafé Bij Flip

Normaal passen er binnen in De Pompe op een drukke avond wel tweehonderd man. Door de krappe indeling zijn dat er nu nog acht. Ook op het terras is veel minder ruimte, waardoor café De Pompe iedere dag verlies draaide, en Moison besloot te sluiten.

Winst is onmogelijk

Ongeveer een kwart van de horeca in Nederland is niet eens opengaan na de versoepeling van de coronamaatregelen. Een van die ondernemers is Tom Kuipers, eigenaar van Eetcafé Bij Flip in Enschede: ,,Normaal gesproken passen er bij ons 180 man in de zaak, met het terras erbij kunnen wij er nu maximaal 50 kwijt.'' Winst maken is voor Tom en zijn compagnons nu onmogelijk, dus besloten zij 1 juni de tap dicht te houden.

Lees ook: Zeeuwse horecabroers maken furore met uniek systeem online reserveren

Koninklijke Horeca Nederland heeft al van meerdere ondernemers gehoord dat het moeilijk is om rendabel te blijven met de coronaregels. ,,Het blijft een ontzettende uitdaging om de onderneming zo in te richten dat én de regels gevolgd worden én de optimale bezetting wordt gehaald. Veel ondernemers hebben het wel geprobeerd, maar zijn na een week (met een paar dagen met slecht weer) tot de conclusie gekomen dat het hen minder kost om de deuren gesloten te houden dan om open te zijn'', zegt woordvoerder Vivian van der Wiel.

''Je merkt dat de bezoekers al die regels niet echt relaxed vinden. Wij werken nu bijvoorbeeld in eetshifts, maar de gasten vinden het niet fijn om zo opgejaagd te moeten eten''

Riad Farhat, horecaondernemer

Eetshifts 'niet echt relaxed'

De brancheorganisatie ziet niet alleen veel twijfels bij de ondernemers, maar ook bij de gasten. Er moet voor veel horecagelegenheden worden gereserveerd en dat maakt een bezoek minder spontaan en aantrekkelijk. Horecaondernemer Riad Farhat, die samen met zijn twee compagnons twintig zaken heeft in Amsterdam: ,,Je merkt dat de bezoekers al die regels niet echt relaxed vinden. Wij werken nu bijvoorbeeld in eetshifts, maar de gasten vinden het niet fijn om zo opgejaagd te moeten eten.’

Op 1 juni zaten de terrassen van Riads zaken alweer aardig vol, maar ook hij merkt dat de anderhalvemeterhoreca niet rendabel is. ,,Geen enkele kroeg komt in de buurt van de verwachte omzet.’ Dat er vanaf 1 juli weer honderd gasten naar binnen mogen, maakt volgens hem weinig verschil. ‘Iedereen wil natuurlijk lekker op het terras zitten midden in de zomer.''

Lees ook: Cadeaubonnen en opknapbeurt: euforie terug bij wijnbar Het Eigendom

Riad hoopt dat de overheid snel het voorbeeld volgt van Duitsland en Frankrijk, waar er voor terrassen geen strenge regels zijn. Komende week gaat KHN opnieuw in gesprek met het kabinet om te zoeken naar werkbare oplossingen. ‘We gaan inzetten op meer en snellere verruiming van de mogelijkheden, die passen bij de realiteit in het straatbeeld. We pleiten voor meer ruimte voor de horeca en werkbare voorzorgsmaatregelen', aldus een woordvoerder van de Koninklijke Horeca Nederland.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.