Nieuws Coronavirus

Winkeliers lokken klanten met uurtje privé shoppen: ‘Beter één klant dan géén’

Winkeliers proberen alles uit de kast te halen om klanten te verleiden om naar hun winkel te komen. De nieuwste vondst: een uurtje privé shoppen.

Natasja de Groot (AD) 8 april 2020

Lege straten in winkelcentrum tijdens coronacrisis

Lege straten in het centrum tijdens de coronacrisis. Foto: ANP

De oproep van het kabinet om zo min mogelijk de straat op te gaan, laten diepe sporen na in de winkelstraten. Illustratief zijn de laatste cijfers van Bureau RMC die laten zien dat het vorige week 79 (!) procent stiller op straat was dan in dezelfde week een jaar geleden. In de grote steden ligt dat percentage zelfs nog hoger.

,,Ja, het zijn lastige tijden voor winkeliers. Veel winkeliers proberen toch met slimme en creatieve oplossingen het verlies een beetje op te vangen", ziet woordvoerder Paul te Grotenhuis van de brancheorganisatie INRetail. Zo weet hij van ondernemers uit één winkelstraat die samen een ‘online winkelstraat’ starten of ondernemers die instagram gebruiken hun spullen aan de man proberen te brengen.

Whatsapp

Een fenomeen dat steeds meer winkeliers lijken te ontdekken, is private shopping. De winkel opent dan speciaal voor de ene klant de deuren. Hij kan vervolgens een uur of anderhalf met een medewerker door de winkel struinen en in alle rust kleding passen. Grote kledingketens als Score en Sissy-Boy bieden die optie sinds begin deze week aan.

''Wij houden ons dan uiteraard aan de RIVM-richtlijnen. Daarom hebben we gekozen voor maximaal 2 klanten per winkel, en dus maximaal 2 medewerker''

Cecile Termeer, Sissy-Boy

,,We merkten aan onze klanten dat ze in deze tijden ook behoefte hebben aan iets leuks, zeker voor in huis of in de tuin", legt Cecile Termeer van Sissy-Boy uit. Klanten kunnen via whatsapp laten weten dat ze graag willen komen willen en volgens haar doen ze dat volop. ,,Wij houden ons dan uiteraard aan de RIVM-richtlijnen. Daarom hebben we gekozen voor maximaal 2 klanten per winkel, en dus maximaal 2 medewerkers.”

Werkplaats

Ook de wat kleinere ondernemers omarmen het idee. Een van hen is Robert Schut, eigenaar van fietswinkel Maxstein uit Ede. Hij sloot zijn winkel ruim een week geleden. ,,Je moet je voorstellen dat het bij ons in de winkel in deze periode meestal zwart ziet van de mensen. Ik wilde geen risico nemen en heb daarom besloten om alleen de werkplaats open te houden zodat de reparaties gewoon konden doorgaan.”

Ondertussen bleven zijn klanten wel bellen met vragen over nieuwe fietsen. Al snel werd het Schut duidelijk dat de wens om een fiets te kopen niet opeens is verdwenen. ,,De start van de lente is toch het moment dat het bij veel mensen begint te kriebelen en ze op de fiets willen stappen. Ook in deze coronatijden.”

En zo kwam hij uit op een manier om zijn klanten toch veilig en verantwoord te laten kijken naar een fiets. Hij heeft nu tijdsblokken van 1,5 uur ingeruimd waarvoor zich maximaal twee klanten tegelijkertijd kunnen inschrijven. Tot dusver zijn er elke dag meerdere klanten in de zaak. ,,En het mooie is dat we genoeg tijd om mensen te helpen en dat we voldoende afstand kunnen houden tot elkaar.”

Geld in laatje

Het aantal verkochte fietsen valt in het niet bij vorig jaar deze tijd, maar bij Schut komt er met dank aan de private shopping nog altijd voldoende geld in het laatje om zijn acht medewerkers én de huur te blijven betalen. ,,Ik hoop natuurlijk dat het zo blijft, dan houden we het nog wel een tijdje vol”, voegt hij eraan toe.

Een slimme zet van ondernemers om zoiets te introduceren, vindt retaildeskundige Paul Moers. Als een winkel speciaal voor de klant opengaat zal die niet snel vertrekken met lege handen, is zijn idee. ,,En voor ondernemers is het beter om één klant in de winkel te hebben dan helemaal géén.” De coronacrisis dwingt de ondernemers volgens hem wel om een stuk creatiever te worden. Iets waar het volgens de retaildeskundige de laatste jaren nog eens aan ontbrak. Zo investeerden zij naar zijn smaak te weinig in service, winkelinrichting of een goede webshop. ,,Nu is duidelijker dan ooit dat je echt niet meer zonder online kunt. Sterker nog: in deze moeilijke tijden kan het je redding zijn.”

''Voor onderne­mers is het beter om één klant in de winkel te hebben dan helemaal géén''

Paul Moers, retaildeskundige

Somber

Hoe creatief en aardig de nieuwe initiatieven ook zijn, retaildeskundige Moers ziet het somber in voor de winkeliers. Volgens hem heeft een deel van de winkeliers te weinig vet op de botten en is meer dan private shopping nodig om het op de langere termijn te redden.

Toch vrezen lang niet alle ondernemers de toekomst. Daan Castelijn van kledingwinkel Castelijn Mode in Beek bijvoorbeeld zegt zich vooralsnog weinig zorgen te maken. De verkopen via de webshop zitten in de lift en bovendien is het pand in eigendom, dus over huurpenningen hoeft hij ook niet in te zitten. ,,Daarnaast zijn we een poosje terug slimmer gaan inkopen, waardoor we nu niet met enorme voorraden blijven zitten.”

En ook deze Limburgse ondernemer is inmiddels in het avontuur van private shopping gestapt, maar ‘niet om mensen een gezellig uitje aan te bieden', benadrukt hij. ,,Het is echt alleen bedoeld voor mensen die iets nodig hebben. Bijvoorbeeld mensen die een begrafenis hebben.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.