Nieuws Horeca

Oproep: 'Kabinet, maak voor 8 december duidelijk of horeca in kerstperiode open mag'

Het kabinet moet al voor 8 december duidelijk maken of eet- of drinkgelegenheden in de kerstperiode open mogen. Als pas op of na die datum bekend wordt of de overheid huidige lockdownmaatregelen versoepelt, hebben horecagelegenheden namelijk te weinig tijd om zich voor te bereiden. Daarvoor waarschuwt vakbond FNV, die vreest voor de gevolgen voor het horecapersoneel.

De Ondernemer / ANP 25 november 2020

Horeca kerst opening fnv khn

Farid Bicane, eigenaar van Café Nassau in Breda, tovert zijn kroeg om tot winkel voor foute kersttruien. Foto: Ramon Mangold

De regering wil op 8 december meer duidelijkheid geven over eventuele versoepelingen. Volgens FNV-horeca is de kans groot dat horecazaken ook de deuren gesloten houden als ze pas op die dag horen dat ze, al dan niet gedeeltelijk, open mogen. ,,Open zijn met kerst vereist immers veel voorbereidingstijd voor bedrijven, medewerkers en toeleveranciers en voor velen is twee weken te kort", zegt bestuurder Edwin Vlek van FNV Horeca.

Lees ook: Zo vraag je de TVL-regeling voor vierde kwartaal aan

Kans op heropening horeca in december klein

De kans dat coronabeperkingen volgende maand deels worden opgeheven lijkt klein. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet om in december geen versoepelingen door te voeren, zo meldden Haagse bronnen eerder. De snelle daling van het aantal coronabesmettingen die begin november begon, is inmiddels afgevlakt.

Volgens FNV overwegen veel horecamedewerkers nu ander soort werk te zoeken. De vakbond voegt zich bij brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland met de oproep voor meer steun voor de sector, zodat uitbaters van restaurants en cafés hun medewerkers in dienst kunnen houden. Daarnaast ziet FNV veel kansen voor het tijdelijk elders inzetten van horecapersoneel, zoals in drukke distributiecentra of zorginstellingen.

''Minister De Jonge laat keer op keer zien enkel en alleen vanuit gezondheidsoogpunt naar de coronacrisis te kijken. Hiermee negeert hij alle sociale en economische aspecten volledig''

Robèr Willemsen, voorzitter KHN

Ook KHN vraagt om duidelijkheid

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) nam gisteren met ongenoegen kennis van de uitspraken van minister De Jonge gisteren. Na afloop van het vragenuur in de Kamer gaf hij aan dat als de daling van het aantal besmettingen niet in een harder tempo doorzet, het ernaar uitziet dat de gedeeltelijke lockdown ook na half januari van kracht zal blijven.

Deze uitspraak zorgt volgens KHN opnieuw voor veel vragen en onrust in de sector omdat de eenduidigheid in het kabinetsbeleid ver te zoeken is, de reserves op zijn en er opnieuw geen perspectief wordt geboden. ,,Dat hij in zijn rol als minister namens het kabinet deze uitspraak doet, terwijl andere collega’s van diverse ministeries samen met brancheverenigingen kijken naar mogelijkheden voor een verantwoorde heropening, zorgt voor verwarring. Dit terwijl het kabinet met één mond zou moeten spreken en vooral rust en duidelijkheid moet uitdragen. Een verkeerde boodschap op een heel slecht moment.''

Lees ook: Won Yip over mogelijke opening horeca in december: 'Eerst zien, dan geloven'

Oproep aan minister: neem verantwoordelijkheid

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ,,Minister De Jonge laat keer op keer zien enkel en alleen vanuit gezondheidsoogpunt naar de coronacrisis te kijken. Hiermee negeert hij alle sociale en economische aspecten volledig. De minister heeft blijkbaar geen idee welke impact deze uitspraken op horecaondernemers hebben; het water staat ze aan de lippen, ze zijn de wanhoop nabij.''

,,Het zou de minister sieren zich meer in te leven in de sector en de situatie waarin veel ondernemers zitten. In de horeca hebben wij minister De Jonge bijvoorbeeld tot nu toe nog niet gezien. Als er dan voorlopig geen perspectief inzit en dat ook het officiële kabinetsstandpunt is, dan moet het kabinet ook de volledige verantwoordelijkheid nemen en financieel zorgdragen voor ondernemers en werknemers die zo hard getroffen worden door de coronamaatregelen. En dat betekent dus een flink beter steunpakket dan nu. Wat wij nu zien, kunnen wij niet anders betitelen als onbehoorlijk bestuur'', besluit Willemsen.

Hoe denken horecagiganten Won Yip en Herman den Blijker over het wel of niet openen van eet- en drinkgelegenheden in de feestmaand? Ze gaven vorige week hun ongezouten mening in De Ondernemer Update. Die zie je hieronder.

MyChannels Video ID: 181158

Lees ook: Ondernemers kritisch na persconferentie-Rutte: horeca vreest gesloten kerst

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.