Nieuws Horeca

Testevenement Fieldlab Cafés in Utrecht: kroegbazen voelen zich beloond

Eindelijk weer een biertje verkopen in de horeca: binnenkort wordt het werkelijkheid in Utrecht. Tijdens het testevenement Fieldlab Cafés kunnen Utrechtse horecaeigenaren van woensdag 14 tot en met zaterdag 17 april bezoekers in hun café ontvangen. Klanten kunnen zich vanaf volgende week inschrijven.

Nils de Kruijff (AD) 2 april 2021

Fieldlab utrecht ubica oude pierement hofman vin vin beurs

David Lambers (Ubica, links), Wilma Lensen ('t Oude Pierement), Marcel Westerveld (Hofman) en Theo Burger (De Beurs) mogen op 14 april eindelijk weer gasten in hun cafés ontvangen. Foto: Marnix Schmidt

De uitverkorenen zijn: Café ’t Oude Pierement in de Willemstraat in Wijk C, Wijnbar VinVin in de Predikherenstraat, Ubica aan de Ganzenmarkt, De Beurs aan de Neude en Café Hofman aan het Janskerkhof. AD schrijft dat onderzoeksorganisatie TNO zal onderzoeken of gasten en het personeel in het etablissement zich houden aan de coronamaatregelen en -afspraken. De uitkomst van het evenement wordt gebruikt om te bekijken óf en hoe cafés en kroegen weer veilig open kunnen.

Geïnteresseerden zijn verplicht zich van tevoren in te schrijven via de website van het evenement. Ze kunnen dan kiezen uit tijdslots van 1,5 uur of 3 uur. Alle deelnemers, zowel gasten als personeel, moeten van tevoren een negatief testbewijs tonen.

Lees ook: Mona Keijzer geeft startsein eerste proefevenement: 'Perspectief voor ondernemers'

Heropening cafés als alternatief voor heropening restaurants

,,De inzichten die met deze proef in Utrecht worden opgedaan, zijn van belang voor de heropening van cafés in heel Nederland. Dat is een belangrijk lichtpunt voor alle horecaondernemers én hun gasten”, zegt burgemeester Sharon Dijksma over de proef.

Het testevenement werd enige tijd geleden al aangekondigd. Het kabinet wees de binnenstad van Utrecht aan als proeftuin. Eigenlijk wilde burgemeester Dijksma dat ook de restaurants in de stad weer voorzichtig de deuren zouden openen, maar dat voorstel werd al snel weer afgeschoten. Als alternatief krijgt Utrecht nu de bovengenoemde proef met cafés.

Eigenaar Café Hofman verwacht stormloop

De telefoon van eigenaar Marcel Westerveld van Café Hofman stond meteen roodgloeiend toen bekend werd dat zijn café was geselecteerd om 14 april weer open te gaan. ,,Mensen feliciteren ons, maar willen ook meteen reserveren. Ik verwacht dat het wel redelijk storm gaat lopen, we hebben er allemaal ontzettend veel zin in.”

"Ik beschouw dit als een verdienste voor ons goede gedrag tijdens de lockdown. Blijkbaar heeft de gemeente gezien dat wij ontzettend ons best hebben gedaan"

Wilma Lensen, eigenaar Café ‘t Oude Pierement

Lees ook: Horeca Utrecht wil heropenen restaurants testen

Westerveld verwacht een ongewoon gezellige sfeer als zijn café straks weer open mag. ,,Niet alleen de bezoekers, maar ook wijzelf staan te trappelen om weer te doen waar we zo naar uitkijken: gasten ontvangen en het gezellig maken.”

Westerveld 'ontzettend blij' maar maakt wel een kanttekening

Bij Hofman Café waren ze aangenaam verrast dat zij tot het selecte gezelschap cafés horen dat is geselecteerd voor het experiment. ,,We wisten het echt niet, maar zijn er ontzettend blij mee. Ik wil er wel een kanttekening bij maken. Dit is natuurlijk nog steeds niet de horeca zoals het ooit was. We gaan in grote lijnen weer werken onder de beperkende voorwaarden zoals die golden vlak voordat de horeca dicht ging.”

Bij Hofman zijn ze bezig om het interieur een opknapbeurt te geven. Westerveld: ,,Dat moeten we nu even in de hoogste versnelling gaan doen, want we willen natuurlijk op 14 april helemaal klaar zijn voor onze gasten. Dat gaat lukken hoor.”

Lees ook: Evenementen vanaf juli van start, kabinet steunt festivals met garantiefonds

Ook bij Café ‘t Oude Pierement zijn ze blij met het nieuws. ,,Ik ben mijn medewerkers aan het bellen dat we op 14 april weer aan de bak kunnen”, zegt kroegbazin Wilma Lensen. ,,Fantastisch toch? Ik beschouw dit als een verdienste voor ons goede gedrag tijdens de lockdown. Blijkbaar heeft de gemeente gezien dat wij ontzettend ons best hebben gedaan om ons café op een veilige manier te laten draaien.’’

Kijk op de site van Rijksoverheid voor meer informatie over Fieldlab Cafés.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws