Nieuws Maatregelen

CDA-plan Hoekstra: 'Laat winnaars coronacrisis betalen voor doorstart mkb'

Het CDA wil noodlijdende mkb-ondernemers en familiebedrijven financiële lucht geven ‘na corona’. Veelverdieners en winnaars van de crisis, zoals supermarkten, krijgen de rekening gepresenteerd via een tijdelijke solidariteitsheffing. Het CDA-voorstel sluit bijna naadloos aan op de blog van econoom/bijzonder hoogleraar Cor Molenaar eerder op deze website, andere punten op het ONL-manifest 'We moeten het geld eerst weer verdienen'.

Laurens Kok (AD) / redactie De Ondernemer 27 februari 2021

Laatste update: 27 februari 2021 19:00

Verpakkingen supermarkt felgekleurd onderzoek

Onder meer supermarkten zouden als 'winnaar van de crisis' bij moeten dragen aan de doorstart van het mkb, vindt het CDA. Foto: ANP.

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra presenteert vandaag het driestappenplan waarmee hij de economie na corona weer aan de praat wil krijgen. In de eerste plaats wil hij ondernemers helpen met een ‘doorstart’, nu zij flink ingeteerd hebben op hun buffers. Ten tweede wil hij weeffouten in de samenleving 'repareren’ en tenslotte fors meer dan nu ‘investeren’ in met name kennis en innovatie. Daarvoor zou het budget van het ‘Wopke-Wiebesfonds’ moeten worden verdubbeld, naar 40 miljard euro, schrijft het AD.

Op de korte termijn is het vooral urgent dat bedrijven de coronacrisis overleven, aldus Hoekstra. Door de introductie van een mkb herstelfonds, speciale stoppersregelingen en meer ruimte om geleden verliezen in de toekomst te mogen compenseren, krijgen getroffen bedrijven volgens Hoekstra ‘extra zuurstof om op adem te kunnen komen en een nieuwe toekomst voor hun zaak zeker te stellen.’

'De winnaars van deze crisis moeten gewoon de verliezers buiten hun schuld helpen, en niet meer genoegzaam naar hun groeiende winsten kijken'

Econoom/bijzonder hoogleraar Cor Molenaar

'De winnaars van deze crisis moeten gewoon de verliezers buiten hun schuld helpen, en niet meer genoegzaam naar hun groeiende winsten kijken'. Econoom en bijzonder hoogleraar Cor Molenaar schreef daar eerder in zijn blog op onze website over: 'Het is nu tijd voor samenwerken en solidariteit. Dit is nodig om de huidige pijn van ondernemers en zelfstandigen te verzachten. Het kan niet langer zo zijn dat individuele belangen van een kleine groep, of gebaseerd op een te beperkte focus, leidend wordt gemaakt voor de overgrote meerderheid.'

'Bij de huidige ontwikkelingen in Nederland is deze samenhorigheid en solidariteit van cruciaal belang. Er zijn namelijk slachtoffers: de kinderen, de ouderen, maar ook de zelfstandigen en ondernemers die lijden. Maar er zijn ook 'winnaars', de virologen, die een onbeperkt platform hebben gekregen, of de veranderaars die een ander gedrag of een andere maatschappij voor ogen hebben. Maar ook de supermarkten hebben hogere omzetten en hogere winsten dan ooit. Zij zijn de winnaars van de crisis. Daarnaast natuurlijk de webshops: massaal wordt er online gekocht, wat leidt tot dubbele groeicijfers voor de bestaande webwinkels en wat leidt tot een groot aantal nieuwe toetreders. Ook de bezorgdiensten hadden een recordomzet, alleen PostNL verwerkte al 337 miljoen pakjes in een jaar tijd'.

Dit is de eerdere veelgelezen blog van Cor Molenaar over dit onderwerp: Cor Molenaar pleit voor noodfonds en solidariteitsheffing retail, horeca en zzp

Lees ook: Reactie op voorstel-Molenaar: dit doet bol.com voor mkb-retailers

Biesheuvel (ONL): 'Hoekstra zegt serieus in te zetten op het mkb. Dát is belangrijk'

ONL-voorzitter Hans Biesheuvel ziet veel overeenkomsten met het manifest van ONL 'We moeten het geld eerst weer verdienen'. ,,Het belangrijkste wat we Hoekstra horen zeggen is dat hij serieus inzet op het mkb, en met name op herstel. Een aantal van zijn punten staan rechtstreeks in ons manifest, waaronder het mkb-herstelfonds en de stopperslening. Er samen voor zorgen dat de liquiditeit in het bedrijf op peil blijft, de rekening kunnen blijven betalen anders kunnen de deuren, ook straks, echt niet meer open."

,,Maar ook een dienstverlenende Belastingdienst met vaste contactpersonen, het staat letterlijk in ons verhaal. Dat is nu echt groot probleem, en dan met name de focus op het mkb, Voor ONL is het heel belangrijk dat Hoekstra dat zo stelt, en dat hij op deze manier wil inzetten op herstel."

,,De solidariteitsheffing van Hoekstra en waar eerder ook Molenaar over schreef, vindt ook ONL een goede en sympathieke gedachte, maar onze vraag vooraf is toch ook: hoe ga je dat goed en verantwoord organiseren? Wie wel, wie niet? Het zou nog beter zijn als dit vanuit het succesvolle bedrijfsleven zelf zou komen"

Beluister hier De Ondernemer Kiest-podcast: Wopke Hoekstra (CDA): 'Afstand tussen bedrijfsleven en politiek nog te groot'

Hoekstra: 'Deel kosten doorstart ophalen bij hoogste inkomens en goed draaiende bedrijven'

Een deel van de kosten die met de 'doorstart’ zijn gemoeid, wil Hoekstra ophalen bij de hoogste inkomens en bij bedrijven die tijdens de coronacrisis juist als een tierelier hebben gedraaid. Zo wil hij tijdelijk een toptarief invoeren, zodat de hoogste inkomens tijdelijk extra belasting betalen. Ook is het volgens hem ‘afgewogen en fair’ om voor bepaalde tijd een solidariteitsheffing op bijvoorbeeld de winstbelasting (vpb) in te voeren.

Hoekstra: ,,Ik vind het redelijk om te kijken of bedrijven die overwinsten hebben gemaakt een bijdrage kunnen leveren aan een plan om álle bedrijven de volgende fase in te helpen.” Hij benadrukt het tijdelijke karakter van deze maatregel: anders dan veel progressieve partijen wil het CDA de extra belasting voor deze bedrijven niet blijvend verhogen, stelt Hoekstra: ,,Er zijn ook partijen voor wie herverdelen een doel op zich is. Maar dit is geen herverdelingsplan, dit is een plan om de economie te laten floreren.”

'We moeten zorgen dat er een echte doorstart kan worden worden gemaakt'

De CDA-lijsttrekker erkent dat veel ondernemers nog even geduld moeten hebben om echt weer back-to-business te kunnen. ,,We zijn nog niet van corona af. Mijn verwachting is wel dat we komende maanden meer ruimte kunnen geven. Kort daarna zul je moeten herstarten. Je krijgt een moment dat mensen weer naar restaurants willen, meer geld willen uitgeven. Dan moeten we zorgen dat er een echte doorstart kan worden gemaakt.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.