Nieuws Maatregelen

De Nederlanden-sterrenchef Wilco rijdt voor a la SRV met oesters en tarbots

De SRV-wagen, volgeladen met culinaire hoogstandjes van sterrenchef Wilco Berends, is zaterdag de place to be in Loenen aan de Vecht. Liefhebbers staan in de rij om te mogen winkelen. Met tassen vol oesters, tarbots, tournedos en mooie wijnen komen de meesten weer naar buiten.

Nils de Kruijff (AD) 24 januari 2021

Srv wagen sterrenchef wilco berends

Foto's: Marnix Schmidt/AD.

Als de bezoekers niet naar het sterrenrestaurant kunnen komen, dan komt de sterrenchef van De Nederlanden wel naar hen. Hoe creatief kun je zijn tijdens de horeca lockdown? Vraag dat maar aan sterrenchef Wilco Berends van restaurant De Nederlanden (één Michelinster, red.) en zijn echtgenote Caroline.

,,Het idee is niet zo ingewikkeld, maar je moet wel even doen”, vertelt Berends het AD, als hij even de tijd neemt om de toegestroomde pers te woord te staan. ,,Als wij onze gasten niet in De Nederlanden kunnen ontvangen, dan komen wij naar ze toe. Maar hoe? Mijn vrouw kwam op het geweldige idee om een SRV-wagen in te zetten. Zelf bedacht ik de slogan: Sterrenchef Rijdt Voor."

Lees ook: Hans van Tellingen: 'Steun de ondernemer en red de maatschappij'

Berends: 'Binnen anderhalf uur waren we los'

Een gouden vondst, zo blijkt na een paar dagen. ,,Gisteren reden we rond in Vreeland en daar waren we binnen anderhalf uur los. We hebben 57 bezoekers gehad. Vandaag in Loenen gaat het ook weer goed, zoals je ziet. Mensen missen ons en wij hen. Zo kun je samen toch weer het gevoel creëren van genieten. Bovendien laten wij zien dat we er nog zijn. We krijgen ontzettend veel positieve reacties. Alleen daarom is dit initiatief al geslaagd.”

De gerechten van Wilco die in de schappen van de SRV-wagen liggen, zijn zo goed als klaar. Soms moeten ze even in de oven, maar dat is geen probleem, want de beschrijving doet Wilco erbij. Of je nou komt voor de paté van eendenlever, de halve kreeft met tomaten atiboise, kalfswang met kalfsjus, of het nagerecht appel van witte chocolade met vinaigrette van passievrucht: het ligt allemaal in de rijdende winkel. Mandje volladen, afrekenen en weer naar huis.

'Geweldige kok. Ik ben blij dat hij dit heeft bedacht'

Maar wel netjes wachten in de rij buiten, want er mogen maar een paar bezoekers tegelijk naar binnen. Twee BOA’s houden de rijdende winkelwagen van een afstandje nauwlettend in de gaten.

Annemarie van Well staat zaterdagmiddag geduldig met mondkapje op buiten in de rij. ,,Fantastisch toch. Wij komen vaak in De Nederlanden en missen het uit eten gaan enorm. Dit is een goed alternatief van Wilco. Wat ik ga kopen? Ik denk tarbot en een goede wijn erbij. Heerlijk. Ja wij gaan genieten vanavond. Niet met een bord op schoot, maar uitgebreid dineren thuis aan een mooi gedekte tafel.”

John Kilpatrick is de volgende die naar binnen mag. Ook hij is fan van Wilco. ,,Geweldige kok. Ik ben blij dat hij dit heeft bedacht. Ik zat te denken aan de coquilles en kijk binnen wel even verder. Er ligt genoeg lekkers in die SRV-wagen.

Wilco Berends is blij met de positieve reacties. ,,Dit is geen fijne tijd voor de mensen en dan is het fijn om wat leuks voor hen te doen. Voor onszelf is het ook goed uiteraard. De overheidssteun is best goed. Ik ga daar niet over klagen, maar we hebben 16 mensen in dienst, dus we moeten wel wat extra's doen om quitte te draaien. Ik denk dat we dat met deze SRV-wagen redelijk in balans brengen.”

"De overheidssteun is best goed. Ik ga daar niet over klagen, maar we hebben 16 mensen in dienst, dus we moeten wel wat extra's doen om quitte te draaien"

Ondertussen groeit de rij wachtenden voor de wagen gestaag. De sfeer is prima. De afstand voldoende en in de rij gaat het niet alleen over lekker eten, maar praten de dorpsgenoten gezellig even bij.

Een auto stopt bij de SRV-wagen. Een oudere vrouw komt eruit en beent resoluut op Wilco Berends af. ,,We zijn gisteren in Vreeland bij in de wagen geweest. Het was verrukkelijk Wilco. We hebben genoten. Ga zo door”! Wilco Berends wordt er blij van. ,,Daar doen we het dus voor.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.