Nieuws Maatregelen

Lockdown: de nieuwe coronamaatregelen

Nederland gaat tenminste tot en met 19 januari op slot. Dat kondigde premier Mark Rutte aan in zijn live toespraak vanuit het Torentje. Rutte noemde de coronacrisis 'de grootste die we in vredestijd hebben meegemaakt.' De premier zei ‘geen keus’ te hebben nieuwe harde maatregelen te treffen.

Van onze redactie 14 december 2020

Persconferentie rutte torentje corona lockdown

Premier Mark Rutte sprak live vanuit het Torentje in Den Haag. Foto: ANP

De lockdownmaatregelen zijn in zeven punten ingedeeld en enkele reacties

  1. Tot 18 januari is onderwijs op afstand de norm, van basisschool tot universiteit. (uitzonderingen voor examens, praktijkonderwijs en bijzonder onderwijs). Kinderopvang en buitenschoolse opvang gaan ook dicht, met uitzondering voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep.
  2. Niet-essentiële winkels gaan dicht. Alleen de winkels voor primaire levensbehoeften blijven open: bakkers, supermarkten, slagers, stomerijen. Ook drogisterijen, apotheken, opticiens, audiciens, winkels voor reparatie en onderhoud mogen openblijven. Doe-het-zelfzaken mogen een afhaalfunctie inrichten en servicepunten voor het ontvangen en versturen van pakketten mogen openblijven. Locaties voor zakelijke dienstverlening (banken, hypotheekverstrekking, makelaars) blijven open, net als het loket van de gemeente, de rechtbank en andere overheidslocaties. Boeken afhalen bij bibliotheken blijft mogelijk en buurthuizen blijven open voor dienstverlening aan kwetsbare mensen.
  3. Dierentuinen, kappers, nagelstudio's sluiten, net als meubelzaken, tuincentra en elektronicazaken,massagesalons, seksinrichtingen, casino's, bibliotheken, bioscopen, theaters en pretparken (uitzonderingen zijn er voor onder meer tandartsen en uitvaarten. Hotels blijven open maar ze moeten hun restaurants sluiten en mogen geen roomservice bieden)
  4. Maximaal twee gastenuitnodigen per dag, binnen en buiten (Voor kerst geldt een uitzondering, op 24, 25 en 26 december blijft drie het maximum)
  5. Sportscholen, zwembaden en sauna's sluiten. (Voor buiten sporten geldt een maximum van twee sporters, op anderhalve meter afstand). Topsporters in de topsportcompetities mogen trainen en wedstrijden spelen.
  6. Voor reizen naar het buitenland geldt een dringend advies: 'Ga niet als het niet nodig is. Boek geen reis tot een periode van half maart')
  7. Zeer dringend advies: werk thuis. 'Dit wordt veel minder goed nageleefd dan tijdens de eerste golf.' Het openbaar vervoer blijft alleen voor noodzakelijke reizen.

Lees ook: Zo zagen winkelstraten er maandag uit

'Maatregelen desastreus en buitenproportioneel'

INretail noemt de maatregelen ‘desastreus’ en verwacht dat er ‘enorme klappen gaan vallen’. Met name mode-, schoenen- en sportwinkels hebben volgens de branchevereniging al een moeilijk voorjaar achter de rug. Dat leidt ertoe dat er winkels failliet zullen gaan.

,,De impact is gigantisch. Voor alle winkels moet op afspraak afhalen mogelijk worden en niet alleen voor bouwmarkten. Voor veel ondernemers zijn de aangekondigde maatregelen voorbij de grens van wat ze kunnen dragen. Er gaan enorme klappen vallen. Heel veel ondernemers worden nu over de rand geduwd”, aldus woordvoerder Paul te Grotenhuis. De brancheorganisatie zegt de perspectieven voor ondernemers in kaart te gaan brengen en dringt aan op steun. ,,Dat de overheid met een passend maatregelenpakket over de brug moet komen nu de situatie zo dramatisch is gewijzigd, is overduidelijk."

Lees ook: Ondernemers over harde lockdown: 'Dit wordt een rampzalige kerst'

Reiswereld zwaar getroffen door lockdown

Reisbranchevereniging ANVR noemt de lockdownmaatregelen "buitenproportioneel". De branchevereniging is enorm teleurgesteld dat het negatieve reisadvies twee maanden langer wordt doorgetrokken dan alle andere maatregelen, die op 19 januari opnieuw worden bekeken. Het kabinet had eerder een negatief reisadvies tot half januari afgekondigd, maar tijdens de coronatoespraak zei premier Mark Rutte dat het negatieve reisadvies tot half maart geldt. ,,Het is begrijpelijk dat reizen tijdens de landelijke lockdown afgeraden wordt, maar het is onterecht dat de reisbranche zoveel langer plat wordt gelegd dan andere branches", aldus de woordvoerster van ANVR. De verkoop van pakketreizen ligt al vanaf half maart dit jaar praktisch stil.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.