Nieuws Maatregelen

Zonovergoten terrassen Valkenburg zitten vol

Veel mensen zitten vrijdag op een terras bij de geopende horeca in Valkenburg. Om 10.00 uur gingen de terrassen open, net als de cafés, restaurants en winkels in het Valkenburgse stadscentrum. Aanvankelijk bleef het nog even stil, maar na een half uur ontstond er een ware toeloop in het centrum van het Limburgse stadje. Burgemeester Daan Prevoo had toestemming gegeven voor de opening. Volgens hem gaat het om een demonstratie en dat is een grondrecht. De vraag is of Valkenburg morgen ook open gaat.

Van onze redactie 14 januari 2022

Valkenburg lockdown open straatbeeld

Beeld uit Valkenburg vandaag: geopende terrassen en winkels. Het lijkt een foto uit langvervlogen tijden. Foto: ANP

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?

Het hart van Valkenburg oogde enkele weken tijdens de lockdown verlaten, maar vrijdag is er weer leven in de brouwerij. Mensen lopen winkels binnen, onder meer om kleding te kopen. ,,Klanten zijn zó blij", zegt Monique Diederen van modezaak Soons. Maxime Luijten van kledingzaak Jola heeft de handen vol aan afrekende klanten. Veel mensen kopen er kinderkleding. ,,Het is lastig om die online te kopen", weet ze. ,,Over toeloop heb ik niet te klagen!"

Op het terrasje van café 't Hoekje zit Valkenburgse Diana Daniels achter een kopje koffie. Ze gaat later vrijdag winkelen, zegt ze. ,,Ik trouw 22 februari en ben blij dat ik nu de winkels binnen kan lopen om kleren uit te zoeken! Online kopen is niks, ik ga liever winkels in."

30 euro voor twee cappuccino als hart onder de riem

Veel terrasgangers komen de horeca naar eigen zeggen een hart onder de riem steken. ,,Twee kopjes cappuccino, ze betaalden er 30 euro voor!", riep een ontroerde kelner van El Fuego uit. ,,Om de horeca te steunen."

Rachelle Callaghan en Terence Wagner kwamen donderdag uit Alkmaar naar Valkenburg, eigenlijk om de natuur in te gaan, maar toen ze hoorden van de actie vrijdag besloten ze eerst een terrasje mee te pikken. ,,Dit bevalt me goed", zegt Rachelle. ,,Wat een vrijheid om ergens te gaan zitten!" Haar vriend Terence voegt daaraan toe: ,,Dit voelt alsof corona niet meer bestaat, goed dat ze dit doen!"

Lees ook: Laurens Meyer is het spuugzat: 'We gaan zaterdag open’

Op zaterdag weer dicht?

Of de winkels morgen open zijn is nog de vraag. Vijftien burgemeesters uit Zuid-Limburg willen horeca en cultuurinstellingen zaterdag de ruimte geven om van 10.00 uur tot 20.00 uur open te gaan. Dat melden de burgemeesters van onder meer Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen in een gezamenlijk persbericht. ,,Op deze manier hebben zij de gelegenheid om een signaal af te geven dat de ernst van hun situatie onderschrijft", aldus de burgemeesters.

Het gaat om alle gemeenten uit de veiligheidsregio Zuid-Limburg, behalve Valkenburg. Burgemeester Prevoo liet donderdag al weten dat horeca en winkels vrijdag open mochten als onderdeel van een protestactie, van 10.00 uur tot 16.00 uur. In Op1 zei Prevoo donderdagavond dat hij zo'n zelfde actie zaterdag niet ziet zitten.

Animo voor acties groeit

De opening zaterdag moet volgens de Limburgse burgemeesters wel op een veilige manier gebeuren. Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden, mondkapjes zijn verplicht en coronatoegangsbewijzen moeten worden gecontroleerd. ,,Wij vertrouwen hierbij op de eigen verantwoordelijkheid van onze ondernemers, inwoners en bezoekers."

De groep benadrukt dat de coronaregels door de gemeenten gehandhaafd worden. ,,Wij, de burgemeesters, handhaven deze regels langs de weg van de geleidelijkheid; excessen zijn uit den boze. Onze medewerkers moeten te allen tijde veilig hun werk kunnen doen."

De animo voor acties waarbij horecagelegenheden ondanks lockdownregels toch opengaan groeit, nadat donderdag was uitgelekt dat deze branche nog op slot blijft wegens de aantallen coronabesmettingen. Waarschijnlijk worden de coronaregels voor winkels per aanstaande zaterdag wel versoepeld.

Burgemeesters gaan zelf over de handhaving van de coronaregels. Eerder lieten al andere burgemeesters uit het land weten dat ze opening van winkels en horeca oogluikend zullen toestaan. Ze zien het als een demonstratie tegen de strenge lockdown. De voorzitters van de veiligheidsregio's hebben donderdag in het zogenoemde Veiligheidsberaad wel met elkaar afgesproken dat het naleven van de coronaregels het uitgangspunt blijft.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws