Nieuws Maatregelen

INretail in hoger beroep tegen uitspraak: 'Dit is totale minachting richting ondernemers'

De rechter geeft INretail geen gelijk in het standpunt dat de overheid onvoldoende belangenafwegingen heeft gemaakt bij de beslissing tot winkelsluiting over te gaan: niet-essentiële winkels blijven dus gesloten. 'Deze uitspraak voelt als een totale minachting van de rechter richting de ondernemers', stelt Jan Meerman. INretail gaat in hoger beroep.

Van onze redactie 12 maart 2021

'Een enorme teleurstelling voor alle winkels die al maanden van veiligheid topprioriteit hebben gemaakt en worstelen om te overleven', stelt INretail in een verklaring na de uitspraak. 'Wij blijven van mening dat de staat alle belangen die spelen onvoldoende heeft af- en meegewogen toen zij besloot tot winkelsluiting over te gaan. Met de geboden alternatieven zijn voor te veel ondernemers geen realistische omzetten te halen.'

INretail in hoger beroep

INretail gaat voorbereidingen treffen om in hoger beroep te gaan tegen het vonnis van de rechter dat winkels gesloten moeten blijven. 'We zien kansen en mogelijkheden en vinden dat een betere belangenafweging moet worden gemaakt, want winkels kunnen veilig open. Het kabinet volgt naadloos de adviezen op van het OMT, maar die zijn uitsluitend gebaseerd op medische afwegingen. De economische en maatschappelijke gevolgen hebben immense impact, maar die maakt de rechter door deze uitspraak van ondergeschikt belang en dat vindt INretail principieel onjuist. Daarom knokken we door.”

Lees hier ook de eerdere blog van INretail-voorzitter Jan Meerman: 'Ze weten niet wat ze ondernemers aandoen. Ik snap het als winkels open gaan'

'Deze uitspraak voelt als een totale minachting van de rechter richting ondernemers'

Tegen het AD vertelt voorzitter Jan Meerman: ,,Deze uitspraak voelt als een totale minachting van de rechter richting ondernemers. De staat heeft heel veel macht, dat blijkt ook nu weer. De rechter stelt dat click & collect de winkeliers al behoorlijk helpt, terwijl het afhalen gemiddeld maar 5 procent van de omzet bedraagt. En het winkelen of afspraak loopt ook niet heel vlot. Zo geven de grote winkelketens aan dat maar de helft van hun openingstijden is gevuld met afspraken. Wij vinden dat de rechter te weinig naar de economische en sociale gevolgen van de lockdown kijkt en dat is een slechte zaak’’.

'Het is ademen door een rietje'

Momenteel kunnen 56.000 winkeldeuren alleen omzet realiseren via click&collect en kopen op afspraak. Volledig onterecht, vindt INretail omdat winkels veilig open kunnen.

'De huidige situatie is voor ondernemers als ademen door een rietje en volstrekt onvoldoende om op een rendabele manier te kunnen ondernemen. Daardoor staan 50.000 à 60.000 op de tocht en dreigt een kaalslag met enorme maatschappelijke en economische gevolgen. De leefbaarheid van talloze wijken, dorpen en steden staat onder druk'.

Andere branches naar de rechter

Inretail is niet de enige organisatie die naar de rechter stapte. Ook de kermisbranche, marktkooplui en zonnestudio's hopen de komende tijd op die manier heropening af te dwingen. Volgende week is er ook een kort geding van de horeca tegen de staat, over uitbetaling van economische steun.

Bekijk ook deze video: Vijf ondernemers, vijf verhalen: 'Samen in deze coronacrisis? Hoezo sámen?'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws