Nieuws Maatregelen

INretail: 'Winkels 3 maart open voorkomt faillissementen'

Brancheorganisatie INretail houdt komende periode rekening met een snelle stijging van het aantal faillissementen in de detailhandel. Dat kan een halt worden toegeroepen door zo snel mogelijk de winkels weer te openen.

Van onze redactie 12 februari 2021

Winkelstraat lockdown inretail retail open coronacrisis

,,Winkels verdwijnen nu al, maar dat valt pas op als het te laat is,” aldus INretail. Foto: ANP.

CBS meldt vandaag dat in januari in de sector handel de meeste ondernemingen omvielen. ,,En eenmanszaken worden niet meegeteld, maar ook die juridische vorm komt in de winkelsector voor. De non-food retail heeft tot aan de lockdown bewezen dat veilig kopen in winkels kan en alleen zo zijn gezonde omzetten mogelijk en wordt een kaalslag in de winkelstraten voorkomen,” stelt INretail.

Lees ook: Paul Moers over click & collect: 'Ná corona gaan we massaal de winkelstraten in'

Verruiming detailhandel met protocol veilig winkelen

Onderzoek waaraan 1200 ondernemers met winkels meededen toont dat 72% extreem bezorgd is over de toekomst. Het geld raakt op, de kosten lopen door en overheidsvergoedingen compenseren dat onvoldoende of ondernemers komen er niet voor in aanmerking. ,,Het kabinet moet winkels de enige reddingsboei toewerpen die echt werkt en dat is heropening op 3 maart. Winkels verdwijnen nu al, maar dat valt pas op als het te laat is,” aldus INretail. “Met het protocol veilig winkelen is bovendien al maanden bewijs geleverd dat we kopen veilig kunnen organiseren. Om te overleven door omzet te realiseren, is verruiming voor winkels nodig.”

‘’De start van click & collect betekende groen licht voor een afhaalloket buiten de winkel, maar ondernemers willen klanten ìn hun winkels ontvangen en adviseren bij de aankoop’’

INretail

Door de lockdown die het kabinet afkondigde, kreeg 87% van de sport- en 77% van de modewinkels in januari een omzetdaling van 60% tot 100% voor de kiezen. Tuincentra zagen hun omzet zelfs met 88% kelderen. Er werd zwaar toegelegd op de bedrijfsvoering via onder meer eigen spaargeld (55%), leningen bij familie of vrienden (22%) en het regelen van betalingsuitstel bij leveranciers. Het was opnieuw een maand waarin niets werd verdiend.

Lees ook: We gaan failliet... met 21 miljard op de bank

Click & collect of afhaalloket buiten winkel

,,De start van click & collect betekende groen licht voor een afhaalloket buiten de winkel, maar ondernemers willen klanten ìn hun winkels ontvangen en adviseren bij de aankoop,’’ aldus INretail. Een bruidsjurk moet op maat gemaakt worden, groeiende kindervoeten verdienen deskundige aandacht en consumenten willen proef zitten op banken en stoelen, voordat ze tot koop overgaan.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.