Nieuws Maatregelen
Kabinet breidt regelingen TVL en TONK uit: dit zit er in het vat
Het demissionair kabinet komt met verdere steun voor ondernemers. Naast de eerder aangekondigde verhoging van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) naar 100 procent wordt het budget voor de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK), de steunmaatregel voor huishoudens die hun noodzakelijke rekeningen niet kunnen betalen, verdubbeld.

Een leeg terras in de binnenstad van Alkmaar. Foto: ANP
Er gaat in het tweede kwartaal in totaal 730 miljoen euro extra naar de nieuwe uitbreiding van het pakket, schrijft Nu.nl. Daarvan gaat 150 miljoen euro naar onderzoek en ontwikkeling in de autobranche, luchtvaart en maritieme sectoren. Dit geld komt vooral ten goede aan middelgrote en kleine maakbedrijven, denkt het kabinet.
Lees ook: INretail in hoger beroep tegen uitspraak: 'Dit is totale minachting richting ondernemers'
Steeds meer ondernemers door hun reserves heen
De uitbreiding komt er op verzoek van de Tweede Kamer. Die had woensdag opgeroepen om de TVL-steun te verhogen naar 100 procent van het omzetverlies. ,,Steeds meer ondernemers zijn door de lange duur van de crisis door hun reserves heen en hebben geld nodig om de vaste lasten te betalen en nieuwe voorraden in te kunnen kopen. Ook dreigt een groep mensen tussen de wal en het schip te raken vanwege fors inkomensverlies door de coronamaatregelen", legt demissionair minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) uit.
Ondernemers maken aanspraak op TVL-steun bij minstens 30 procent omzetverlies in het afgelopen kwartaal vergeleken met diezelfde periode een jaar eerder.
''Steeds meer ondernemers zijn door de lange duur van de crisis door hun reserves heen en hebben geld nodig om de vaste lasten te betalen en nieuwe voorraden in te kunnen kopen''
TONK: steun bij vaste kosten huishoudens
De TONK-steun is voor huishoudens die een flinke inkomensdaling kennen. Daar was voor het eerste half jaar van 2021 normaal gezien 130 miljoen euro voor uitgetrokken, maar door de verlenging van de lockdown is dat verdubbeld naar 260 miljoen euro. De regeling moet aangevraagd worden via de gemeente. Nog niet in alle gemeentes is het loket daarvoor al geopend. De subsidie werkt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021.
Het kabinet laat ook weten nog in gesprek te zijn met de grotere niet-essentiële winkels over de verplichte sluiting en mogelijke oplossingen.
Lees ook: Vijf ondernemers, vijf verhalen: 'Samen in deze coronacrisis? Hoezo sámen?'
Reacties van ONL en MKB-Nederland op verhoging TVL en TONK
Eerder reageerde ONL-voorman Hans Biesheuvel op de verhoging van de TVL: ,,Dit is ongelooflijk goed nieuws voor het mkb. Hier hebben wij ons maanden voor ingezet en vele gesprekken over gevoerd met lijsttrekkers, Kamerleden, ministers en ambtenaren.''
MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof: ,,Voor bepaalde ondernemers zal het misschien te laat zijn. Zeker wanneer je bedenkt dat de betaling van de TVL en ook de voorraadvergoeding een ernstige vertraging oploopt. Dat maakt dat de verhoging toch enigszins een Pyrrusoverwinning is.''
Lees alle uitgebreide reacties, ook van KHN, in dit artikel.
Lees ook: Frank heeft een succesvol eetcafé. Hád. Nu: 120.000 euro schuld.