Nieuws Maatregelen

KHN roept op: 'Kabinet, maak van verplichte sluitingstijd een toegangsstop'

De sluitingstijd voor horeca om middernacht is Koninklijke Horeca Nederland een doorn in het oog. Hierdoor kunnen ondernemers niet ondernemen en zo staan ineens alle bezoekers om klokslag twaalf uur op straat. Maak de horeca deel van de oplossing door van de verplichte sluitingstijd een toegangsstop te maken, roept KHN het kabinet op.

Van onze redactie 29 oktober 2021

Horeca sluitingstijd KHN

De verplichte sluitingstijd om middernacht leidt tot overlast en handhavingsproblemen, meent Koninklijke Horeca Nederland. Foto: ANP.

Maandag, dinsdag en woensdag verschijnt er vanwege de aanstaande persconferentie een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief

VOLG HIER DE LIVEBLOG: Teruglezen: de persconferentie van 2 november

Het kabinet doet er verstandig aan de sluitingstijd in de horeca om te zetten in een toegangsstop vanaf middernacht, zegt Koninklijke Horeca Nederland in een reactie. ,,Het voordeel is dat op deze manier de uitloop wordt gespreid, waarmee grote drukte, onveilige situaties en grote groepen op straat worden voorkomen. Bovendien voorkomt dit het zogenaamde 'kroeghoppen' waar het kabinet zo bang voor is en krijgen horecaondernemers wel weer meer ruimte om tot de oorspronkelijke sluitingstijd te ondernemen." Door het slimmer inzetten van een bestaande maatregel kan de horeca onderdeel zijn van de oplossing, meent KHN.

"Voor alle horecaondernemers staat de volksgezondheid op nummer 1. Sinds het begin van de crisis hebben zij zich continu aangepast aan de omstandigheden"

KHN-voorzitter Robèr Willemsen

Wat KHN betreft geniet het afschaffen van de verplichte sluitingstijd nog steeds de voorkeur. Ruim een derde van de horecaondernemers ondervindt last van die maatregel, in de natte horeca is dat zelfs 57 procent. Van die bedrijven bedraagt de gemiste omzet gemiddeld 28 procent. Een goed alternatief is om de sluitingstijd om te zetten in een toegangsstop vanaf 24.00 uur, zodat na die tijd geen nieuwe gasten de horecagelegenheid meer in mogen. Dit biedt ruimte voor de gasten die op dat moment al binnen zijn; zij zouden dan tot de reguliere sluitingstijd mogen blijven.

Vrije sluitingstijd voorkomt kroeghoppen en beperkt overlast

Voor de handhaving is het natuurlijk ook een drama dat al het uitgaanspubliek op het zelfde moment buitenstaat. Het is dan ook niet voor niets dat ook burgemeesters, de Politiebond en de BOA bond zich inmiddels krachtig hebben uitgesproken om de sluitingstijd los te laten. Het voorkomt niet alleen het zogenaamde 'kroeghoppen', maar ook grote drukte en groepen op straat met alle handhavingsvoordelen van dien. Als je de sluitingstijd loslaat, verklein je ook de kans op voortzetting van de avond op plekken waar geen controle plaatsvindt en illegale feesten, wat mogelijk zorgt voor mínder besmettingen.

Lees ook: Horeca meldt schrappen kerstborrels en bedrijfsfeesten

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ,,Voor alle horecaondernemers staat de volksgezondheid op nummer 1. Sinds het begin van de crisis hebben zij zich continu aangepast aan de omstandigheden. Waar de maatregelen het toelaten, ontvangen ze met alle strenge restricties hun gasten op een veilige en verantwoorde manier. Dat zien we ook terug in de RIVM-cijfers; het aantal besmettingen dat te herleiden is tot de horeca is met slechts 4,3 procent (ten opzichte van 69,8 procent in de thuissituatie, inclusief bezoek) zeer gering. De horeca is onderdeel van de oplossing, geen oorzaak van het probleem. Het is dus verantwoord om een pragmatische benadering te kiezen door de omstreden verplichte sluiting om 24:00 uur te vervangen door een toegangsstop vanaf 24:00 uur.”

Zorgen voor veiliger uitgaansklimaat

KHN pleit ervoor de bestaande maatregel slimmer in te zetten. Door de horeca te betrekken als onderdeel van de oplossing, voorkom je piekmomenten en zorg je voor een veiliger uitgaansklimaat. ,,Dat is goed voor de ondernemers, gasten, bewakers van de openbare orde en de omgeving. Maar het biedt ook meer ruimte en rust voor de gasten en - eerlijk is eerlijk - meer exploitatieruimte voor de horecaondernemer; iets wat ze na ruim 20 maanden met restricties hard kunnen gebruiken. Een win-win situatie die binnen de gegeven omstandigheden een beter alternatief biedt dan de nu geldende sluitingstijd," aldus de brancheorganisatie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws