Nieuws Maatregelen

Ministerie van Financiën: geen btw-vrijstelling meer op mondkapjes

Ondanks een recordaantal coronabesmettingen komt er geen nieuwe verlaging van de btw op mondkapjes en zelftests, zo meldt het ministerie van Financiën. De prijzen van de kapjes zijn nu dusdanig laag dat het demissionaire kabinet het niet nodig vindt een btw-vrijstelling in te voeren. Daarnaast zijn er gratis zelftests beschikbaar.

Redactie NU.nl 24 november 2021

Ministerie financiën btw vrijstelling mondkapjes

De terugkeer van het mondkapje is een feit. het kabinet vindt het echter niet nodig om er vrijstelling van btw op te geven. Foto: ANP

Bij de uitbraak van de pandemie in het voorjaar van 2020 is de btw op mondkapjes verlaagd van 21 naar 0 procent. Dat was een tijdelijke maatregel, die op 30 september 2021 eindigde. Het aantal besmettingen was toen relatief klein en er waren amper nog plekken waar een mondkapje verplicht was.

Oplopend aantal besmettingen geen reden om btw-percentage terug te schroeven

In de tussenliggende weken is het aantal besmettingen zeer hard opgelopen. Daarom moet je op tal van plaatsen weer verplicht een mondkapje op, onder meer in winkels en in het onderwijs. Dit leidt bij sommigen tot irritatie. NU.nl schrijft dat het kabinet dit echter geen reden vindt om het btw-percentage terug te schroeven naar 0. Toen in mei 2020 het btw-tarief omlaag ging, waren er volgens het ministerie weinig mondkapjes beschikbaar. Daardoor waren ze duur.

Lees ook: 'Mogelijk nieuwe coronamaatregelen voor 3 december'

Prijzen van mondkapjes in tussentijd flink gedaald

,,Inmiddels zijn mondkapjes volop verkrijgbaar en zijn de prijzen fors gedaald", aldus een woordvoerder van het ministerie. ,,Daardoor is de consument nu zelfs mét btw minder kwijt dan destijds zonder btw." Een btw-verlaging is daarom niet meer nodig, vindt het demissionaire kabinet.

Ook voor de zelftests is een verlaging niet aan de orde omdat consumenten zich sowieso gratis kunnen laten testen. Daarnaast kan iedere Nederlander twee gratis zelftests bestellen en zijn ze gratis beschikbaar op scholen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws