Nieuws Maatregelen

Brandbrief provincie Overijssel aan Rutte: 'Huidige koers is niet langer verantwoord'

De huidige koers van de coronamaatregelen met de strenge lockdown is 'niet langer verantwoord'. 'Het is niet verwonderlijk dat het draagvlak voor de maatregelen wegebt', schrijft de Overijsselse commissaris van de Koning Andries Heidema woensdag in een brandbrief aan minister-president Mark Rutte. Heidema pleit namens Gedeputeerde Staten van Overijssel voor een beleid dat als uitgangspunt heeft 'we gaan open'.

Van onze redactie 12 januari 2022

Deventer overijssel

Deventer, Overijssel. Ook daar willen winkels en horeca zo snel mogelijk open. En het provinciebestuur steunt die gedachte of anders gezegd: vind het onverantwoord als hun deuren gesloten blijven. Foto: ANP.

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen en de effecten ervan. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Lees ook: Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?

Het Overijsselse provinciebestuur breekt vooral een lans voor de winkeliers, horeca, cultuursector en de evenementenbranche. ,,De kosten lopen snel op. De zorgen nog sneller", aldus Heidema. ,,Ondernemers nemen het heft in eigen handen en openen toch hun zaak. Dat is niet toegestaan, maar wel goed voorstelbaar. Zeker als je met lede ogen moet aanzien dat de winkels en horeca vlak over de grens wel geopend zijn, waardoor de omzet bij Duitse collega's terechtkomt."

Het is tijd om een andere weg in te slaan, nu de vaccinatiegraad toeneemt en er een virusvariant lijkt te zijn met mildere klachten, aldus de provinciebestuurders. ,,Er zijn geen lessen getrokken uit de fieldlabs en andere experimenten die laten zien dat activiteiten onder bepaalde voorwaarden verantwoord en veilig kunnen plaatsvinden. We vinden dat zeer opmerkelijk."

Overijssel wil dat het kabinet die kennis en ervaring nu inzet. En dat er samen met ondernemers, werknemers, scholen, culturele instellingen en anderen een plan gemaakt wordt dat 'perspectief biedt op een leven met het virus'.

Deze ondernemer ging langs de Kamer van Koophandel: Kledingwinkel wordt 'essentieel' met wc-rollen en gaat zaterdag open

Onder meer in Valkenburg mág alles open

Intussen nemen steeds meer burgemeesters het heft in eigen hand, en staan het toe dat winkels en horeca in hun gemeente de deuren open. In Valkenburg aan de Geul zelfs vrijdag al. Burgemeester Prevoo beschouwt de actie van de winkels en horeca als een demonstratie. ;De ondernemers in de binnenstad hebben melding gemaakt van een demonstratie, en in ons land is demonstreren een grondrecht', aldus Prevoo.

Hij zal dan ook niet ingrijpen als de winkels en kroegen opengaan: geen boetes en geen waarschuwingen. Wel verwacht hij dat deelnemers aan het protest zich houden aan de coronamaatregelen zoals het handhaven van anderhalve meter afstand en het dragen van mondkapjes, is te lezen in dit artikel.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws