Nieuws Maatregelen

Versoepelingen coronamaatregelen: wie beslist waar wanneer over?

Op weg naar de corona-persconferentie van dinsdag 15 februari, met dan 'ns alleen minister Kuipers aan het woord. Dit zijn de stappen vanaf nu: van brief naar Tweede Kamer, naar OMT tot en met kabinet en persconferentie. Wie beslist wat waarover en wanneer?

Van onze redactie 8 februari 2022

Laatste update: 12 februari 2022 22:45

Binnenhof den haag

Foto's: ANP.

EXTRA: NIEUWSBRIEF EN LIVE RADIO

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Na de persconferentie dinsdagavond is er om 20.00 uur het live radioprogramma 'Na Rutte en Kuipers', met de eerste reacties op de persconferentie. Dit is te beluisteren via deondernemer.nl en New Business Radio.

VOLG HIER ONZE LIVEBLOG: Liveblog persconferentie Kuipers: versoepelingen in drie stappen

,,Er moet meer ruimte komen, de cijfers lijken dat toe te staan, de samenleving schreeuwt erom. Hier in Den Haag leven we natuurlijk ook niet onder een steen”, zegt een van de 'Haagse bronnen' van het AD. Maar voor ‘alle remmen los’ is het komende week vermoedelijk nog te vroeg: ,,Als we dinsdag zeggen: alles kan weer, ga massaal je gang, ook met carnaval: dan riskeer je alsnog een corona-explosie. Dat wil je niet.”

Maar: wat dan wel, en hoe? Wie beslist wat wanneer? Een brief naar de Tweede Kamer voordat het Outbreak Management Team zijn advies af heeft. Een coronapersconferentie zonder premier Mark Rutte. Een virusremmend instrument (2G) dat nog voor het debat wordt afgeschoten. Er is een nieuw coronatijdperk aangebroken in Den Haag, is ook in dit artikel te lezen.

Lees ook: Nachthoreca zet openingsactie na overleg met minister door

Donderdag 10 februari

Minister Kuipers stuurt een brief naar de Tweede Kamer met adviezen over - in dit geval - versoepelingen van de coronamaatregelen.

Vrijdag 11 februari

Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, komt vrijdag 11 februari bij elkaar.

Zondag 13 februari

De ministerraad komt bijeen, daarin wordt het OMT-advies besproken, en ook geluisterd naar adviezen van ministeries. Er wordt dan een voorlopig besluit genomen over de mogelijke versoepelingen.

Meestal later op de zondag, maar dat kan ook op de dag van de persconferentie zelf plaatsvinden, is er overleg met branches en sectoren om de uitkomsten te delen en eventueel nog bij te sturen, waar mogelijk.

Lees ook: Talkshow: drie mkb-ondernemers over hun coronacrisis

Maandag 14 februari

Meestal plant het Veiligheidsberaad, het overlegovergaan met burgemeesters, de dag na de ministerraad een (digitale) meeting. Dat is is nu nog niet bekend.

Dinsdag 15 februari

Voor het eerste sinds het uitbreken van het coronavirus verzorgt alleen de minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers nu dus, de coronapersconferentie. Premier Rutte is er zelf vanwege verplichtingen in de Eerste Kamer niet bij.

Het is ook een signaal van de ‘nieuwe fase’ van de corona-aanpak, waarbij de crisislading van het dossier moet. Rutte kondigde daarom onlangs in het coronadebat al aan dat hij niet meer standaard bij de coronapersconferenties aanwezig zal zijn.

Het kabinet wil de regie meer naar zich toe trekken. Dat er donderdagavond al een brief naar de Tweede Kamer ging met contouren van de versoepelagenda - dus voor het OMT-beraad van morgenochtend - is daar een symptoom van. ,,Dat is wel opvallend hoor”, zegt een Haagse bron. ,,Echt een andere volgorde.”

Minister Kuipers kiest voor een eigen aanpak

Het past bij de tijdgeest. En het past bij de nieuwe minister Kuipers, die in zijn eerste weken al meteen eigen accenten zette, breder advies vroeg, draaiboeken omgooide, de OMT-brief vóór de persconferentie op verzoek met de Kamer deelde, zo benadrukt een bron bij D66. ,,Het kabinet wil de lijnen zelf uitzetten, en minder laten afhangen van het OMT. Dat is spannend, want je riskeert dat je terug moet pendelen van je politieke wensen als het OMT zegt: de zorg kan deze versoepelingen niet aan. Dan moet je misschien terug.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws