Nieuws Maatregelen
Brancheorganisaties geïrriteerd over aangescherpte coronamaatregelen
Meerdere brancheorganisaties hebben geïrriteerd gereageerd op de aangescherpte coronamaatregelen die 5 november ingaan. VNO-NCW, MKB-Nederland, KHN en het Vakcentrum kunnen zich niet vinden in de uitbreiding van het coronatestbewijs en vragen om aanvullende steunmaatregelen voor ondernemers.

Foto: ANP.
Na de persconferentie-Rutte is er deze week dagelijks een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.
Inzetten op verhogen vaccinatiegraad
‘De enige weg om uit de coronacrisis te komen en de druk op de zorg te verlichten is het verder verhogen van de vaccinatiegraad onder specifieke groepen en het consequent naleven van de basisregels.’ Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland naar aanleiding van de persconferentie.
De ondernemersorganisaties vinden het positief dat het kabinet geen nieuwe lockdowns of beperkende sluitingstijden invoert en menen dat die koste wat kost moeten worden voorkomen. ,,De rek is er echt uit bij ondernemers en eigenlijk de hele samenleving. We kunnen ook niet blijven jo-jo’en met maatregelen. Stabiliteit van beleid is essentieel.''
Lees ook: INretail over coronatoegangsbewijs niet-essentiële winkels: symboolpolitiek
Steeds verder uitbreiden coronatestbewijs schept nieuwe dilemma’s
Plannen om het gebruik van het coronatestbewijs steeds verder over sectoren uit te breiden geeft volgens de ondernemersorganisaties ook nieuwe dilemma’s. Leidt het beleid ertoe dat bepaalde groepen ongevaccineerden zich alsnog laten vaccineren? Daarnaast stellen VNO-NCW en MKB-Nederland de vraag waarom ook op het terras – in de buitenlucht – een coronatestbewijs nodig is.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) sluit zich hierbij aan. De brancheorganisatie noemt het verplichte coronatoegangsbewijs op het terras een symboolmaatregel die extra drukt op de dalende omzet door de reeds bestaande maatregelen. KHN pleit daarom voor een uitgebreid aanvullend steunpakket voor de horeca zolang er restricties gelden.
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ,,Het verdringen van het virus moeten we met zijn allen doen, horecaondernemers én gasten. Hoe voorzichter we allemaal zijn, des te meer effect het heeft. Dat steunen we als KHN. Echter konden demissionaire ministers Grapperhaus en Blok vanmiddag niet onderbouwen waarom de CTB-check op de terrassen noodzakelijk is. Onbegrijpelijk, aangezien het voor onze leden wél een grote financiële impact heeft.”
Als tegemoetkoming voor ondernemers pleit KHN onder meer voor het voortzetten van de voor het voorzetten van de NOW- en TVL-subsidie en lagere werkgeverslasten.
Lees ook: Exclusieve Sportcentra-branche over QR-code: 'Waarom? Wij zijn geen besmettingshaard'
ONL wil extra steunpakketten ondernemers
Ondernemersorganisatie ONL vreest voor negatieve gevolgen voor ondernemers en constateert ook dat er veel onduidelijkheid bij ondernemers bestaat na de aangescherpte coronamaatregelen.
Volgens ONL-voorzitter Hans Biesheuvel moeten de negatieve gevolgen van de aangescherpte maatregelen zoveel mogelijk worden beperkt, en waar onvermijdelijk gecompenseerd. ,,Wellicht zijn toch weer extra steunpakketten noodzakelijk. Het is ook cruciaal dat het demissionaire kabinet er alles aan doet om ondernemers perspectief en duidelijkheid te geven. Daar schort het nu aan.”
ONL benadrukt dat het gevoel van onzekerheid blijft leven, vooral over de periode na 5 november (na het volgende evaluatiemoment van het kabinet). Volgens de ondernemersorganisatie is het cruciaal om de gevolgen van de maatregelen in de gaten te houden. ,,In mijn dagelijkse gesprekken met ondernemers merk ik dat ze bang zijn voor een terugval in het aantal bezoekers en omzet nu de maatregelen worden aangescherpt. Tegelijkertijd hadden zij ook het idee dat het demissionaire kabinet het idee had dat compensatie en steun niet meer nodig waren omdat het al goed ging met de meeste ondernemers. Er zijn veel ondernemers die dat beeld niet herkennen, hoe graag ze dat ook willen.”
Lees ook: QR-code op de werkvloer: 5 vragen voor ondernemers
Vakcentrum: 'Coronatoegangsbewijs in winkels is disproportioneel'
Het Vakcentrum vindt het coronatoegangsbewijs voor winkeliers onacceptabel. Volgens de brancheorganisatie voor zelfstandig winkeliers is winkelbezoek nauwelijks een bron van besmetting en noemt deze maatregel dan ook disproportioneel.
Naast het punt dat de lokale inzet van het coronatoegangsbewijs ,,een enorme drempel werpt op om spontaan binnen lopen'', maakt de controle in winkels extra personeelsinzet noodzakelijk met daarbij behorende extra kosten. De winkeliersorganisatie is bang dat klanten hierdoor zullen uitwijken naar verkooplocaties waar geen controle plaatsvindt of dat ze online gaan bestellen.