liveblog Maatregelen
Persconferentie Rutte-Kuipers 25 januari: wat houden de versoepelingen precies in?
DEZE LIVEBLOG IS GESLOTEN. Volg hier onze nieuwe liveblog in aanloop naar de persconferentie-Rutte-Kuipers van dinsdag 25 januari 2022.
Laatste update: 24 januari 2022 10:51
Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.
Na elke persconferentie - ook dinsdagavond 25 januari - is er via deze website en New Business Radio het live radioprogramma 'Na Rutte en Kuipers' te beluisteren en te bekijken.
Kabinet beraadt zich maandag op versoepeling coronaregels
Het kabinet praat om 9:30 uur in het Catshuis over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen. Daarbij wordt vooral gekeken naar de heropening van de horeca en de cultuursector. voor de horeca, cultuur en sportwedstrijden. Het OMT heeft daarover vrijdag een advies uitgebracht. De druk om te versoepelen neemt steeds verder toe, onder meer vanuit burgemeesters.
Dinsdag valt een definitief besluit en geven premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers weer een persconferentie.
'OMT kan niet onderbouwen waarom horeca niet tot 22.00 uur open kan'
Vertegenwoordigers van de GGD/GHOR hebben de afgelopen dagen een duidelijk signaal aan OMT en politiek laten horen om naar een endemische fase over te gaan. Engeland zet deze stap donderdag. 'Tot die tijd is wetenschappelijk niet uit te leggen, ook niet door het OMT, waarom bijvoorbeeld horeca om 20.00 uur zou moeten sluiten en niet om 22.00 uur', is te lezen in dit artikel.
Ludiek bedoelde horeca-actie Roermond verliep allesbehalve ludiek
Duizenden mensen deden vanmiddag in Roermond mee aan een alternatieve kroegentocht, georganiseerd door zeventien cafés en andere horecazaken in de Limburgse stad. De 'Tour du Roer' was uit protest tegen het coronabeleid van het kabinet. Grote groepen stonden voor de deelnemende horecazaken, waarbij mensen vaak geen anderhalve meter afstand hielden en niemand mondkapjes droeg, meldt AD.nl.
De gemeente Roermond had voor de borreltour geen toestemming gegeven. Veel effect had een eerste sommatie vanuit de gemeente niet, maar na een waarschuwing dat de zaken om uiterlijk 17.00 uur gesloten moesten zijn, anders zouden er sancties volgen, gingen de deelnemers dicht - minus één café. Als gevolg daarvan stond rond 17.00 uur een groep van enkele honderden mensen voor de kroeg en deels op straat onder meer bier te drinken, Daardoor ontstonden verkeersgevaarlijke situaties, werd ook met flessen en vuurwerk gegooid naar auto's en fietsers en greep de politie in.

Politiebond: "Maatregelen moeten flink versoepeld, anders niet te handhaven"
In een steun aan de rug voor de horeca- en cultuursector heeft Jan Struijss, voorzitter van de Nationale Politie Bond, bij het AD opgeroepen om de maatregelen 'flink te versoepelen'. Niet alleen omdat het anders 'niet te handhaven' is, maar Struijs benadrukt ook de goede houding van de horeca bij de vorige afspraken omtrent coronamaatregelen.
,,De vorige keer heeft de horeca zich keurig aan de afspraken gehouden. We hadden nauwelijks incidenten. Nu heb je óók incidenten, ergere denk ik: veel illegale feesten, veel lachgas, veel dronkenschap. (...) Ik heb liever gereguleerde horeca die open gaat en zich aan de spelregels houdt, dan twintig illegale feesten.”
Waarom deze ondernemer vandaag open gaat: "We kunnen anders deze week geen boodschappenmeer halen"
Een protest is het niet, de heropening vandaag van speelparadijs De Belhamel in Lage Zwaluwe. Ondernemer Klaas Veldhuis kan anders geen boodschappen meer betalen deze week, zo vertelt hij bij BN De Stem en is te zien in onderstaande video.
Bioscopen en theaters willen tot 22.00 of 23.00 uur open kunnen
Bioscopen en theaters roepen het kabinet op om er bij de aankomende versoepeling van de coronamaatregelen voor te zorgen dat zij langer open mogen blijven. Een sluitingstijd van 20.00 uur zou 'feitelijk hetzelfde zijn als een lockdown', zegt Boris van der Ham, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP).
In een reactie op het zaterdag uitgelekte OMT-advies, waarin staat dat de samenleving weer tot 20.00 uur open kan, roepen zowel de bioscoop- als theatersector het kabinet op om voor filmzalen en theaters andere sluitingstijden te hanteren. ,,In elk geval tot een uur of 22.00 of 23.00", zegt Van der Ham. ,,Zorg ervoor dat er voor die grote sector binnen de cultuur ruimte is om ook echt open te zijn. Anders heb je feitelijk nog steeds een lockdown."
Met name theaters, maar ook bioscopen draaien de meeste omzet in de avonduren, zegt Van der Ham. ,,Dan zeggen mensen: ze kunnen toch matinees draaien? Maar dat kan eigenlijk alleen in een vakantie, doordeweeks moeten mensen werken. En met alleen een weekendvoorstelling kom je niet uit de kosten. Je kan niet voor twee dagen in de week een voorstelling met tachtig mensen op poten zetten. Dan weet je niet hoe professioneel zoiets eraan toe gaat.''
Ritty van Straalen (ID&T): 'Onacceptabel als evenementenbranche op korte termijn niet open gaat'
Het is onacceptabel als de evenementenbranche niet op korte termijn weer volledig open gaat. Dat zegt Ritty van Straalen, CEO van festivalorganisator ID&T Groep, in een reactie op het uitgelekte OMT-advies waarin staat dat de samenleving weer tot 20.00 uur open kan. ,,Kom met werkbare versoepelingen en niet deze symboolpolitiek", stelt Van Straalen op AD.nl.
,,Onze industrie is inmiddels al bijna twee jaar volledig dicht en aan perspectief ontbreekt elk spoor", zegt de algemeen directeur van de organisatie achter evenementen als Mysteryland, Defqon.1 en Awakenings. ,,De toekomst voor de evenementenbranche is in groot gevaar en een heropening op 100 procent capaciteit op korte termijn is de enige weg om de branche in leven te houden."
Van Straalen wil dan ook opnieuw een dringend beroep doen op het kabinet om op korte termijn met een volwaardig en realistisch plan voor de evenementensector te komen, zoals ook gezegd in december. ,,Een plan dat perspectief biedt op een leven met het virus en waarin wij een voorbeeld nemen aan de landen om ons heen. Zonder lockdowns. Eén waar rekening gehouden wordt met het mentale welzijn van jongeren en jongvolwassenen, die aantoonbaar lijden onder de huidige maatregelen.''
'Horeca en cultuur moeten niet te vroeg juichen, want straks open onder veel en zware voorwaarden’
Alles in de samenleving - ook de horeca en de cultuursector- open tot 20.00 uur ‘s avonds. Het zou kunnen, adviseren de deskundigen van het OMT aan het kabinet. Maar, waarschuwen ingewijden wel, dat gaat dan wel gepaard met ‘veel en zware voorwaarden', is te lezen in dit artikel van het AD.
Van een jubelstemming mag nog geen sprake zijn: het zou alleen kunnen mits er behoorlijk wat voorwaarden worden gesteld. Een greep uit de mogelijkheden levert deze opties op: vaste zitplaatsen, het gebruik van mondmaskers, een beperkt aantal bezoekers en het gebruik van coronatoegangsbewijzen. En dan ook, waarschuwt een ingewijde: misschien wel een combinaties van al die restricties.

KHN na overleg in Den Haag: 'Seinen op groen, vanaf 26 januari weer open'
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is teleurgesteld dat er voor het weekeinde geen duidelijkheid is gekomen over versoepelingen van de coronamaatregelen. Premier Mark Rutte wilde tijdens de persconferentie na de ministerraad alleen zeggen dat hij 'gematigd optimistisch' is dat het kabinet dinsdag versoepelingen kan aankondigen. Daarbij wordt als eerste gekeken naar sectoren die hun deuren nog gesloten moeten houden, zoals de horeca en de cultuursector
KHN laat weten dat uit alle gesprekken die het vrijdag in politiek Den Haag heeft gevoerd blijkt dat 'de seinen op groen staan voor een heropening van de horeca'. Vanaf 26 januari zou de sector dan open mogen tot 20.00 uur. ,,Uiteraard was het beter geweest om dit nieuws vandaag officieel bevestigd te hebben gekregen van het kabinet, want ondernemers moeten kunnen plannen, medewerkers inroosteren én inkopen kunnen doen", zegt een woordvoerder. ,,Het is teleurstellend dat het kabinet hier geen rekening mee houdt."
Het zal er volgens de brancheorganisatie mogelijk toe leiden dat sommige ondernemers komend weekend de deuren openen of zullen protesteren en dat is volgens KHN begrijpelijk. ,,In menig gemeente gebeurt dat ook met goedkeuring en steun van de burgemeester.
Eerder melden Haagse bronnen aan De Ondernemer een heropening van de horeca, geplaceerd en ook in de avonduren.
Bevestigd: dinsdag 25 januari persconferentie Rutte-Kuipers
De tweede corona-persconferentie waarin premier Rutte en minister Kuipers het woord voeren, is inderdaad dinsdagavond 25 januari.
De persconferentie is live te volgen via onze website, waarna aansluitend het programma 'Na Rutte en Kuipers' te bekijken (en via New Business radio te beluisteren) is. Presentatoren Ron Lemmens en Robert van den Ham bespreken vanaf het Mediapark in Hilversum met ondernemers en brancheorganisaties de persconferentie, en tijdens deze avond, de hopelijk dan aangepaste, versoepelde coronamaatregelen.
In deze tweede uitzending zijn diverse vertegenwoordigers van uit de horeca-, evenementen- en cultuursector (studio)gast.
Het thuiswerkadvies moet eveneens worden versoepeld als de horeca en cultuursector volgende week weer open zouden kunnen, vindt vakbond FNV. Veel werknemers zijn het thuiswerken zat, is de indruk bij de vakbeweging, stellen zij in dit artikel.
VNO-NCW merkt eveneens dat veel mensen 'klaar zijn met het thuiswerkadvies', dat daarom ook eindig zou moeten zijn. ,,Het bevordert creatieve processen en samenwerking niet en mensen missen het sociale contact met collega’s".

Na OMT-beraad ziet het er beter uit voor horeca en cultuur: 'Plaatjes zijn gunstig'
Het ziet er goed uit voor horeca, cultuur en evenementen. Door de mildere omikronvariant lijkt er meer ruimte om extra te versoepelen, blijkt na OMT-overleg over de nieuwste RIVM-prognoses. De druk op heropening neemt ondertussen enorm toe. ‘Het moet zo spoedig mogelijk'.
Haagse bronnen aan De Ondernemer: 'Horeca volgende week geplaceerd open'
Het wordt toch echt begin volgende week, voor de horeca. Waar MKB-Nederland, KHN en ook het Veiligheidsberaad absoluut op de vrijdag duidelijkheid wilden voor de horeca, worden mogelijke versoepelingen op zondag besproken. Met de sterk toenemende besmettingscijfers staan voor nu scholen en jongeren hoger op de agenda, melden Haagse bronnen aan De Ondernemer.
Maar ook: 'Het lijkt er op dat restaurants volgende week weer open mogen, ook in de avond, en dat in een eerste fase van enkele weken, geplaceerd'. Lees hier het artikel.
Limburgse horeca dreigt met opening zaterdag
Ruim dertig horecazaken in de gemeente Horst aan de Maas openen zaterdagmiddag hun deuren voor gasten. Ze zien alleen van hun actie af als premier Mark Rutte vrijdagavond nog groen licht geeft voor opening voor horeca en cultuur vanaf 26 januari. Dat heeft een woordvoerder namens de deelnemende cafés en restaurants in de Limburgse gemeente vrijdagmiddag laten weten aan het AD. Dat heeft een woordvoerder namens de deelnemende cafés en restaurants in de Limburgse gemeente vrijdagmiddag laten weten.
Woordvoerder Wouter Hoeijmakers van Boscafé Maaskant in Horst hoopt dat het kabinet overstag gaat na een oproep van burgemeester Hubert Bruls vrijdag. De Nijmeegse voorzitter van het Veiligheidsberaad wil dat het kabinet de horeca en cultuur toestemming geeft om hun deuren weer te openen. “Als Rutte geen gehoor geeft aan de oproep van Bruls, gaan we zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur open”, zei Hoeijmakers. “Als we wél open mogen de 26e, dan is dat oké en voeren we geen actie.”
Volgens Hoeijmakers “kan de horeca niet anders dan de barricaden op te gaan” als Rutte de oproep van Bruls negeert. De cafés en restaurants in de Noord-Limburgse gemeenten stuurden eerder deze week ook al een gezamenlijk ultimatum met dezelfde strekking aan het kabinet dat donderdagavond afliep. Dat ultimatum is nu een dag verlengd naar aanleiding van de oproep van Bruls.
Alkmaarse horecaondernemer Kat verwacht vandaag positief gelekt nieuws
Horecaondernemer Edwin Kat van Proeflokaal De Boom verwacht dat er vandaag informatie wordt gelekt over versoepelde maatregelen binnen zijn branche. Afgelopen woensdag vertelde hij op De Ondernemer over het ultimatum dat Werkgroep Horeca Alkmaar het kabinet stelde. Samen met ruim vijftig horecaondernemers eist hij perspectief. En wel deze week. Iets dat er volgens hem lijkt te komen. ,,Onze burgemeester Anja Schouten verzekerde mij dat ons verhaal bij de juiste mensen terecht is gekomen. En dan bedoel ik het ministerie. Ja, ik verwacht positief nieuws," vertelt hij De Ondernemer verheugd.

Bruls: horeca en cultuur moeten gewoon open en snel
De horeca- en de cultuursector moeten zo snel mogelijk gewoon geopend worden. Het kabinet moet daar vrijdagmiddag een knoop over doorhakken en niet wachten tot dinsdag. Er moet versoepeld worden, want het huidige coronabeleid valt niet meer uit te leggen. De horeca moet gewoon hetzelfde behandeld worden als winkels en sportscholen. Dat heeft de voorzitter van het Veiligheidsberaad, burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, vrijdag gezegd in het radioprogramma Sven op 1.
Vrijdagmiddag komt het Veiligheidsberaad toch in een extra vergadering bijeen. De 25 burgemeesters die leiding geven aan veiligheidsregio's horen dan onder meer welk advies het Outbreak Management Team (OMT) heeft gegeven en wat het kabinet daarmee gaat doen. Burgemeesters zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren en handhaven van het coronabeleid.
Bruls vindt dat de samenleving geopend moet worden en dat Nederland moet leren leven met het coronavirus. Cijfers zijn daarbij niet meer allesbepalend, vindt hij. ,,Van het aantal besmettingen op dit moment waren we ons een paar maanden geleden rot geschrokken, maar nu zegt dat niet zoveel meer omdat de ziekenhuisopnames wel dalen." De burgemeesters van het Veiligheidsberaad pleiten ervoor om het coronatoegangsbewijs volop te gaan gebruiken en meer testmogelijkheden in te richten.
Toch extra vergadering Veiligheidsberaad over 'actualiteit'
Het Veiligheidsberaad komt vrijdagmiddag toch digitaal bij elkaar voor een extra vergadering over 'de actualiteit', zoals een woordvoerder het noemt. Donderdag ging de voorgenomen extra vergadering niet door omdat justitieminister Dilan Yeşilgöz er niet bij kon zijn. Zij schuift vrijdagmiddag wel aan.
De 25 burgemeesters van het beraad krijgen zeer waarschijnlijk te horen wat het Outbreak Management Team (OMT) vrijdagochtend geadviseerd heeft aan het kabinet. Dat advies is belangrijk voor de eventuele spoedige heropening van de horeca- en cultuursector. De burgemeesters hebben maandag geëist dat deze sectoren voor het eind van de week van het kabinet moesten horen wanneer zij de deuren weer zouden kunnen openen.
De burgemeesters zijn als voorzitter van hun veiligheidsregio verantwoordelijk voor de uitvoering en handhaving van het coronabeleid. Dertig burgemeesters hebben deze week laten weten dat de rek uit de handhaving is en dat ze bovendien vinden dat de maatschappij weer open moet.

Gevolgen crisis vallen mee voor galeries, helft maakte gebruik van coronasteun
Nederlandse galeries verloren in 2020 bijna een kwart van hun omzet, maar de sector blijft overeind. Door de pandemie zijn de online verkopen sterk gestegen en zijn er minder nieuwe galeries geopend. Dat blijkt uit het onderzoek dat de Nederlandse Galerie Associatie (NGA) vrijdag presenteert, schrijft de Volkskrant.
,,De gevolgen van de crisis vallen mee", zegt de voorzitter van de NGA, Philip de Jong, die het onderzoek uitvoerde. De omzetdaling die werd gemeten bij de 85 onderzochte galeries is weliswaar fors, 23 procent, maar galeries bleven overeind. De helft maakte gebruik van coronasteun van de overheid. Bovendien werden er minder kosten gemaakt, bijvoorbeeld omdat een groot deel van de kunstbeurzen werd geannuleerd.
Rutte hoopvol over extra versoepelingen in coronadebat
Versoepelingen: wie, wat, wanneer?
Vrijdag komt het OMT bijeen, maandag het Veiligheidsberaad met de burgemeesters, dinsdag besluit het kabinet over heropening van de cultuur en horeca.
De nieuwste gegevens over omikron stemmen experts en het kabinet optimistisch, zei Rutte tijdens het coronadebat donderdag. ,,Wij zouden ook heel graag willen dat horeca, cultuur en evenementensector weer veilig open kunnen.” Ook kijkt het kabinet of publiek bij sportwedstrijden dan weer mogelijk is. ,,Maar we moeten de feiten eerst heel precies wegen,” is ook via deze link te lezen.

Premier Mark Rutte, Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken, en Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, tijdens het debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Foto: ANP.
Tweede Kamer-debat: dit werd er over 2G gezegd
Al de gehele dag vindt in de Tweede Kamer het debat plaats over onder meer het coronabeleid van het kabinet. Dit werd er over 2G gezegd:
VVD-Kamerlid Judith Tielen zei over het 2G-beleid ‘geen dingen te willen uitsluiten’, als antwoord op kritische vragen. ,,Het virus heeft ons al vaak genoeg verrast.” D66 was eerder verklaard voorstander van 2G, maar Kamerlid Wieke Paulusma klonk nu minder stellig. ,,Het is geen doel op zich.” Paulusma wil 2G wel ‘in de gereedschapskist of EHBO-doos’ hebben, voor het geval het bij een eventuele volgende variant van het virus wel effectief is. ,,Dat wil niet zeggen dat we het ook moeten gebruiken.”
'U moet zich niet blindstaren op 2G'
Rutte zei het met Paulusma eens te zijn. ,,2G is geen ideologisch doel, maar je moet ’m ook niet weggooien.”
PvdA-Kamerlid Attje Kuiken, die eerder nog bereid leek om 2G te overwegen, suggereerde nu dat de maatregel ‘niet proportioneel’ is. ,,Je kunt niet zomaar allemaal maatregelen in de gereedschapskist stoppen. Dat kweekt tweedeling en onrust.” GroenLinks’er Westerveld wil dat Paulusma kijkt naar 1G, waarbij iedereen wordt getest. Dat zou volgens het onderzoek veel beter werken. ,,U moet zich niet blindstaren op 2G.”
Extra vergadering Veiligheidsberaad gaat niet door: justitieminister afwezig
De extra vergadering van het Veiligheidsberaad gaat vanavond niet door. De digitale bijeenkomst is geannuleerd, omdat justitieminister Dilan Yesilgöz niet aanwezig kan zijn wegens een debat in de Tweede Kamer, aldus een woordvoerder van het beraad. Opmerkelijk, want de planning van het coronadebat is toch al even bekend. Maandag is een nieuwe vergadering gepland.
De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio zouden de coronamaatregelen voor de horeca en de cultuursector bespreken. Zij vinden dat deze sectoren nog deze week van het kabinet moeten horen hoe hun nabije toekomst eruitziet. Vanmiddag heeft het CDA dat tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer ook aan minister-president Mark Rutte gevraagd.
Rutte hoopt voorzichtig op versoepelingen, dinsdag nieuw weegmoment
Premier Mark Rutte ziet ruimte om volgende week meer coronamaatregelen te versoepelen. Er wordt dan gekeken naar de horeca, cultuursector, evenementenbranche en publiek bij professionele sportwedstrijden, zei Rutte donderdag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. ,,We hebben de hoop dat er ruimte is om te versoepelen.'' De premier gaf ook een winstwaarschuwing, omdat hij geen garanties kon geven.
Aanstaande dinsdag volgt weer een weegmoment. Het kabinet weet dan meer over hoe ziek mensen worden van de omikronvariant van het coronavirus en welke invloed dat heeft op de ziekenhuisopnames.

KHN en FNV: aandacht voor geestelijk welzijn horecapersoneel
Vakbond FNV en brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) willen meer aandacht voor het geestelijk welzijn van horecapersoneel als gevolg van de coronacrisis. Daartoe roepen de twee organisaties op, omdat het gebrek aan perspectief in de sector kan leiden tot de uitstroom van personeel. De afgelopen weken kregen KHN en FNV Horeca signalen van leden over een "groeiend gevoel van onmacht" bij horecapersoneel.
Horecamedewerkers geven aan zich zorgen te maken over gebrek aan perspectief, angst voor het verliezen van werk of zorgen over de lange herstelperiode van hun horecabedrijf. Ook uitten veel medewerkers hun zorgen over het welzijn van hun werkgevers, zeggen de twee organisaties. ,,De beperkingen en het gebrek aan toekomstperspectief leiden niet alleen tot onmacht, baanverlies en een voortdurende uitstroom van medewerkers, maar maken het voor de sector ook enorm lastig mensen te blijven enthousiasmeren voor een baan in de horeca", schrijven FNV en KHN.
Frank Oostdam (ANVR) na te pessimistische aannames omikronvariant: 'Kan gebeuren maar nu wel versoepelen'
De aannames die het RIVM vorige maand gebruikte in de modellen en ervoor zorgden dat het demissionaire kabinet tot een zware lockdown besloot, waren ,,te pessimistisch". Dat zei RIVM-directeur en OMT-voorzitter Jaap van Dissel donderdag tijdens de technische briefing in de Tweede Kamer, zo meldt NU.nl.
De schattingen van het RIVM over de omikronvariant van het coronavirus waren grotendeels gebaseerd op de deltavariant. Zo werden de kans op een ziekenhuisopname en de kans om op de intensive care te belanden bij een besmetting met de omikronvariant gelijkgesteld aan de kansen daarop bij de deltavariant.
Frank Oostdam, voorzitter en directeur van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR), reageerde dondermiddag op Twitter: 'Ok…dat kan gebeuren maar dan nu wel zsm versoepelen. Pas de reisadvisering aan mbt landen buiten de EU en schaf de quarantaine eisen af voor inkomende reizigers.@anvr Van Dissel erkent dat aannames over omikronvariant te pessimistisch waren'

Debat coronamaatregelen: spanning stijgt voor horeca en cultuur
CDA wil vrijdag signaal van Rutte richting horeca en cultuur
Kan premier Mark Rutte vrijdag de horeca en de cultuur heropening per 29 januari in het vooruitzicht stellen, zolang de cijfers niet drastisch verslechteren? Die vraag stelde het CDA donderdag tijdens het coronadebat. Dat de horeca en de cultuursector nog niet open kunnen noemt CDA-Kamerlid Joba van der Berg 'erg wrang'. ,,Het is niet uit te leggen dat bouwmarkten wel open kunnen, maar musea niet."
Een tijdig signaal voor de horeca en de cultuur is ook nodig ,,in verband met de voorbereiding van het plannen van roosters, inkoop, et cetera", zei Van der Berg.
VVD sluit inzet van 2G nog niet uit
De VVD sluit nog niet uit dat het een 2G-beleid, alleen toegang tot bepaalde locaties als je recent bent gevaccineerd of genezen van corona, in de toekomst zal steunen. Kamerlid Judith Tielen zei donderdag in de Tweede Kamer dat het in de toekomst een mogelijkheid kan zijn om de samenleving meer open te houden.
Onderzoekers van de TU Delft concludeerden afgelopen week dat met de zeer besmettelijke omikronvariant een 2G-beleid weinig invloed zou hebben op het terugdringen van besmettingen. Tielen zei in antwoord op vragen hierover vandaag dat een 2G-beleid wel van invloed zou kunnen zijn op de hoogte van de druk op de zorg, omdat gevaccineerde of genezen mensen een veel kleinere kans hebben om in het ziekenhuis te belanden.
Net als coalitiepartner D66, wil de VVD 2G vooral als optie houden om meer sectoren straks weer te openen. Het kan niet zo zijn dat Nederland om de haverklap op slot moet. ,,Ik geloof dat ik niet met hele warme woorden een compliment gaf aan de lockdown", aldus Tielen.

KHN biedt Tweede Kamerleden voor debat petitie aan: horeca kan veilig open
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft vanmorgen voorafgaand aan het coronadebat de nieuwe horecaroutekaart en petitie aan Tweede Kamerleden aangeboden. Hiermee wil KHN duidelijk maken dat de horeca op een veilige en verantwoorde manier open kan en daar nog deze week duidelijkheid over wil.
'Uiteindelijk wil niemand een scenario waarbij de horeca uit het straatbeeld verdwijnt, maar willen ondernemers weer vol passie ondernemen en hun gasten op een veilige manier verwelkomen', stelt KHN in een verklaring. 'De onrust neemt toe. KHN roept het kabinet dan ook op per direct versoepelingen voor de horeca aan te kondigen voor 26 januari.'
In de persconferentie van premier Rutte en minister Kuipers afgelopen vrijdag kreeg de horeca nog het deksel op de neus. Volgens KHN heeft de sector ten onrechte twee weken vertraging opgelopen ten opzichte van wel geopende onderdelen van de samenleving. De branchevereniging voert daarom de druk op. Het verzoek vanuit KHN om de horeca te openen wordt inmiddels luid ondersteund door de burgemeesters in het Veiligheidsberaad.
Jan Meerman (INretail): steunmaatregelen passen totaal niet, lokale sympathie verandert
Als koeien die voor het eerst weer de wei in mogen. De vergelijking is niet al te charmant maar beschrijft wel het gevoel van retailondernemers die sinds zaterdag weer gewoon open zijn. Is Jan Meerman van INretail nu klaar? Welnee, hij heeft nog een boodschap aan Den Haag want, signaleert hij in zijn nieuwe blog: de lokale steun voor ondernemers verandert, klanten geven minder geld uit. Lees de nieuwste blog van Jan Meerman, waarin hij eronder meer voor pleit de drempel van 20 procent voor coronasteun te verlagen naar 0.
Chinese restaurants en snackbars presenteren eigen openingsplan
De verenigingen van Chinese restaurants en snackbars en het Nederlands Horeca Gilde (NHG) hebben een eigen plan gepresenteerd over hoe de horeca volgende week weer open zou kunnen. In een brief aan minister Micky Adriaansens van Economische Zaken vragen ze onder meer een zogenaamde inloopstop mogelijk te maken, waarbij de deuren om 20.00 uur dicht gaan maar de aanwezige gasten tot 22.00 uur kunnen blijven. Dan is er in de avonduren minder drukte bij de in- en uitstroom van gasten, zo is het idee.
Verder staan er in het plan maatregelen als afstand houden, checken van de QR-code en mondkapjes voor iedereen die niet aan tafel zit. Volgens de organisaties, verenigd in de Horeca Alliantie, zouden eet- en drinkgelegenheden zo weer open kunnen vanaf 05.00 uur 's morgens. Het afhalen en thuisbezorgen van maaltijden zou daarbij ook na sluitingstijd toegestaan moeten zijn. Het voorstel wijkt af van de routekaart die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) bepleit. Die brancheorganisatie stelt een inloopstop om 22.00 uur voor. KHN heeft donderdag ook een petitie aangeboden aan verschillende leden van de Tweede Kamer, met daarin de oproep de regels voor de horeca per direct te versoepelen.
'Geen openingsdatum? Dan openen verschillende horecaondernemers dit weekend of 26 januari zelf de deuren'
Ruim honderd voorzitters van de diverse Koninklijke Horeca Nederland-afdelingen dringen er middels een persbericht donderdag nog eens op aan dat het kabinet deze week met een harde openingsdatum moet komen. 'Want anders openen verschillende horecaondernemers dit weekend of op 26 januari zelf de deuren en die gaan dan niet meer dicht', zo waarschuwen de KHN-voorzitters. Daarnaast laten ze weten dat zij de leden niet meer binnenboord kunnen houden en dat gaan zij ook niet meer proberen.
,,Het is niet meer uit te leggen. De ziekenhuiscijfers dalen alleen maar en de ic’s lopen leeg. De voorzitters maken zich, net als de burgemeesters, zorgen over wat komen gaat als het kabinet dit beleid niet aanpast. De horeca is al twee jaar het braafste jongetje van de klas en gaat steeds als eerste dicht en als laatste open. Het gebrek aan steun en perspectief zal de doorslag geven waarom ondernemers open gaan denken de voorzitters. De voorzitters gaan ervan uit dat het kabinet uiterlijk zaterdag 22 januari nog aangeeft dat de horeca per 26 januari weer open gaat.''
1 op de 8 zelfstandigen denkt aan stoppen vanwege coronamaatregelen
Momenteel overweegt 12 procent van de zzp’ers door de coronamaatregelen te stoppen met hun onderneming. Door alle maatregelen hebben 4 op de 10 zelfstandigen te maken met teruglopende inkomsten. 15 procent van de zelfstandig ondernemers moet zelfs genoegen nemen met een inkomen minder dan het sociaal minimum van 1078 euro per maand. De verschillen per sector zijn groot. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Knab onder 2500 zzp’ers.
Gemiddeld verdient 42 procent van alle zzp'ers minder door de coronamaatregelen. In de horeca ligt dit percentage veel hoger (85 procent), gevolgd door de cultuursector (79 procent) en persoonlijke dienstverleners zoals kappers (59 procent). Zzp'ers in de bouw komen er relatief gezien het beste vanaf. Van hen geeft ruim een kwart aan minder te verdienen door de maatregelen.

Centraal Bureau Levensmiddelenhandel vreest voor lege schappen in de supermarkten
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel vreest voor lege schappen in de supermarkten als de roosterproblemen, door uitval van personeel dat in quarantaine moet, steeds groter worden. De sector roept de regering daarom op om de quarantaineregels nog verder te versoepelen.
Filiaalmanagers komen steeds vaker in een situatie terecht waar ze hele afdelingen moeten sluiten doordat te veel personeel uitvalt. Voor specifieke afdelingen heb je specifieke kennis nodig. Je kunt niet zomaar iemand van de bakkerijafdeling vervangen door iemand van een andere afdeling", zegt CBL-directeur Marc Jansen in dit artikel. ,,We gaan echt zien dat schappen leeg beginnen te raken."
Extra vergadering Veiligheidsberaad over horeca en cultuur
Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio komt vandaag digitaal bijeen voor een extra vergadering. Op de agenda staan de actualiteiten op coronagebied en de nabije toekomst voor sectoren als de horeca en de cultuur. Waarom daarvoor een extra vergadering is ingelast, is niet duidelijk.
De burgemeesters willen dat het kabinet nog deze week aan de horeca- en cultuursector laat weten hoe hun nabije toekomst eruitziet. Het beraad wil dat er "echt een concreet plan" op tafel komt. Zij vinden dat het kabinet niet meer kan wachten tot volgende week dinsdag, zoals bij de vorige persconferentie is aangekondigd.
Volgens de burgemeesters zijn versoepelingen mogelijk, maar als dat om dringende medische redenen niet kan moet het kabinet dat helder en duidelijk uitleggen en ook zeggen wanneer de deuren dan wel open kunnen, aldus het beraad. Het is niet bekend of het kabinet aan de wens van de burgemeesters tegemoet komt.
Horeca Alkmaar neemt zelf heft in handen: 'Zonder perspectief gaan we 27 januari gaan open'
,,Als de regering ons voor het einde van de week nog steeds geen perspectief heeft geboden, dan gaan we op donderdag 27 januari massaal open. Het is Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in bijna twee jaar tijd niet gelukt een perspectief op tafel te krijgen en dus moeten we ons als horeca nu zélf mobiliseren.”
Edwin Kat (foto) van Proeflokaal De Boom in Alkmaar laat geen misverstand bestaan over de boodschap die hij en zijn mede-horecaondernemers dinsdag richting de politiek stuurde. Om deze actie kracht bij te zetten, is er in zijn stad een comité opgericht waarbij zich inmiddels zo’n vijftig Alkmaarse horecaondernemingen hebben aangesloten. Uit de omliggende dorpen komt eveneens veel bijval, is te lezen in dit artikel.

Burgemeesters: 'Coronabeleid moet fundamenteel worden herzien'
De ad-hocmaatregelen van de overheid trekken volgens de burgemeesters van zo'n dertig steden 'een te grote wissel op het uithoudingsvermogen en op het vertrouwen' in het bestuur. ,,Het is feitelijk onmogelijk maar ook rechtsstatelijk onwenselijk om met repressie burgers dwingend te overtuigen van de juistheid van maatregelen'', klinkt het in een opiniestuk in de Volkskrant.
Het beleid is een te zware opgaaf voor stedelingen en bestuurders. ,,Het put het handhavingsapparaat niet alleen uit, maar een repressieve overheid komt tegenover zijn eigen burgers te staan. Juist nu veel burgers het water aan de lippen staat mag het coronabeleid niet verder bezwijken voor de repressieve verleiding. Dan brokkelt het gezag juist verder af."
,,Wij dringen er bij het kabinet en het parlement dan ook op aan om het coronabeleid fundamenteel te herzien", vervolgen de ondertekenaars. ,,Als burgemeesters kiezen wij er tot slot in overgrote meerderheid telkens voor om de kabinetsmaatregelen uit te voeren en te handhaven met de middelen die wij hebben. Wij willen niet dat de chaos groter wordt, noch dat de woede toeneemt."
Lees ook: Net nu de kappers weer open mogen, gaat deze kapsalon kopje onder: ‘Derde lockdown was funest’
Een kapsalon in een theater: kan dat zomaar?
Onder de paraplu van de protestactie 'Kapsalon Theater' openen veel theaters en concertzalen woensdag de deuren als een tijdelijke kapsalon. Burgemeesters hebben inmiddels duidelijk gemaakt te zullen handhaven. Maar waarom? Zijn de theaters dan niet een kapsalon? Ondernemer en jurist Charlotte Meindersma werpt haar blik op het ludieke protest, maar moet in haar blog de theaterwereld teleurstellen.

Burgemeesters willen snel perspectief voor horeca
De burgemeesters van de grote steden willen graag snel perspectief van het kabinet voor de horeca. Daarom komt het Veiligheidsberaad, waarin de 25 belangrijkste burgemeesters zitting hebben, morgen bijeen in een extra vergadering. De burgemeesters denken dat er echt ruimte voor versoepelingen is.
In een reactie zegt zorgminister Ernst Kuipers dat het nog te vroeg is om daadwerkelijk versoepelingen toe te zeggen. ,,Het gaat de goede kant op", zegt de bewindsman. Maar wat dat precies betekent sector, kan Kuipers nog niet zeggen. ,,Je moet ons die tijd nog even geven." Hij verwacht volgende week dinsdag met een eerste indicatie te kunnen komen. Lees Kuipers volledige reactie in dit artikel.

Protestactie Theater Kapsalon in Apeldoorn afgelast, 'gymlessen' in musea gaan wel door
Theater Orpheus in Apeldoorn heeft de activiteiten rondom de actie Kapsalon Theater afgelast vanwege de aangekondigde handhaving door de gemeente. Het theater en de bijbehorende kapsalon blijven wel open voor mensen die er werken om zo 'een signaal' af te geven richting de overheid, aldus de directeur van Orpheus, Mirjam Barendregt.
Meer dan zeventig musea voeren woensdag echter wel actie met onder meer ludieke 'gymlessen' omdat ze wegens corona nog steeds niet mogen openen van het kabinet. Dat aantal telde de Museumvereniging in de loop van de ochtend. De musea-medewerkers snappen echt niet dat zij niet open mogen en de winkels wel, vertellen ze in dit artikel.
Ook bioscoopbranche voert actie tegen coronabeleid kabinet
Ook de bioscoopbranche gaat woensdag actievoeren tegen het coronabeleid van het kabinet. De Amsterdamse bioscoop Tuschinski sluit zich aan bij protestactie Kapsalon Theater en opent net als veel andere theaters en concertzalen een tijdelijke kapsalon. ,,De kapper knipt in de zaal en op het scherm worden trailers getoond van de films die vertoond zullen worden wanneer de bioscopen hun deuren mogen openen", meldt de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF).
,,De NVBF slaat de handen ineen om gezamenlijk aan te tonen dat een bezoek aan de bioscoop een leuk, maar vooral veilig uitje is", aldus de vereniging. De kapsalon in Tuschinski is tussen 11.30 uur en 12.30 uur geopend. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft aangekondigd de geplande acties in theaters en musea woensdag niet toe te staan. Ze waarschuwt dat er zal worden gehandhaafd, is er te lezen in dit artikel, waarin ook meer te lezen over de andere (protest)acties op de woensdag.
Protestactie Kapsalon Theater gaat woensdag door
De protestactie Kapsalon Theater gaat door, ondanks dat er in meerdere steden op gehandhaafd zal worden. Initiatiefnemer Diederik Ebbinge zei dinsdagavond in talkshow M dat de cultuursector als 'het braafste jongetje van de klas' besloten heeft om 'dat dan maar niet meer te zijn'. Met de actie Kapsalon Theater wil de cultuursector een landelijk protestgeluid afgeven.
Ebbinge zei dat Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, hem zelf belde over de handhavingsplannen. ,,Dan zakt je broek op meerdere fronten af", aldus Ebbinge.
Toch legt de acteur zich niet neer bij deze boodschap. ,,Wij zijn altijd het braafste jongetje van de klas geweest. En ik ben helemaal geen actievoerder, maar dit voelde voor mij als het moment waarop het misschien wel goed is om te besluiten dat we niet meer het braafste jongetje van de klas zijn. Dit is de nerd op zijn bek timmeren."
VVD wil dat kabinet met coronaplan voor lange termijn komt
Het kabinet moet "echt iets" presenteren om op lange termijn met het coronavirus om te gaan. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans in het debat over de regeringsverklaring en het coalitieakkoord. In dat akkoord staat nog weinig over de corona-aanpak. In de nieuwe fase in de pandemie is dit volgens Hermans wel nodig, net als "alles op alles" zetten om mensen die zich aan de regels houden niet meer te beperken dan strikt noodzakelijk".
Op het gebrek aan een langetermijnstrategie kreeg het vorige kabinet, bestaande aan dezelfde coalitiepartijen, flinke kritiek van de oppositie. ,,Dat uitzichtloze maakt moedeloos", zegt Hermans daarover. ,,Als je kroeg of restaurant al weken dicht is, de gordijnen in het theater al tijden dicht hangen, de tribunes bij de sportvelden leeg zijn, of afscheid nemen op je werk er niet in zit, dan is er even geen vooruitkijken aan. Ja, naar de volgende persconferentie."
Eerder werd al aangekondigd dat het kabinet begin dit jaar met zo'n langetermijnvisie komt. Zorgminister Ernst Kuipers gaf aan naar een manier te zoeken om met het virus te leven.
Koninklijke Horeca Nederland voert druk op Tweede Kamer op en komt met vernieuwde routekaart
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gaat via de Tweede Kamer proberen de horeca weer open te krijgen. Donderdag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer wil de brancheorganisatie via moties en directe stemmingen een heropening afdwingen. Donderdag biedt KHN Tweede Kamerleden ook een ruim 30.000 keer ondertekende petitie voor de heropening van de horeca aan.
Ook komt KHN met een vernieuwde routekaart. Daarin wil de branchevereniging zeker geen sluitingstijd om 17.00 uur, maar om 22.00 uur. Horecaondernemers verdienen meer in de avonduren dan overdag, zo beredeneert KHN. Lees hier het volledige artikel.
Moegestreden gaat deze kapper kopje onder: ‘Derde lockdown was funest’
De derde lockdown is de nekslag voor Partners Hairstyling. De grote kapperszaak in het centrum van Apeldoorn sluit na ruim dertig jaar per direct de deuren. Een persoonlijk drama voor eigenaar Bertie Koolman. Eerst verloor hij zijn vrouw en zakenpartner Lisette en nu hun levenswerk. Het pensioengeld is op. Geëmotioneerd en moegestreden: ,,Dit zijn drie keiharde levensjaren geweest.”
Op de dag dat uitlekt dat de kappers weer op afspraak mogen knippen, maakt Bertie Koolman bekend dat hij per direct zijn zaak Partners Hairstyling sluit. De 53-jarige Koolman ziet geen andere uitweg meer. Lees hier het schrijnende verhaal van Bertie Koolman.

Burgemeester Venlo wil invoering 2G om ongevaccineerd Duits winkelpubliek
Burgemeester Antoin Scholten (VVD) van Venlo pleit ervoor ook in ons land 2G-beleid in te voeren. Dat wil hij omdat hij vreest dat ongevaccineerde Duitsers naar Nederland komen om te winkelen zolang Nederland geen 2G eist. In Duitsland geldt 2G in de winkels. Een woordvoerder van de burgemeester bevestigde dinsdag berichtgeving hierover in de Limburger. In het Duitse grensgebied geldt in de horeca overigens 2G+. Je moet er gevaccineerd of genezen zijn van corona, plus nog een recente negatieve test tonen.
Scholten is naast burgemeester van Venlo voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg Noord. In die hoedanigheid heeft hij zitting in twee adviesorganen van de regering. In de Tweede Kamer is echter veel weerstand tegen de invoering van 2G. Scholten hoopt dat de problemen die de grensgemeenten hebben door het uitblijven van 2G desondanks in Den Haag ter sprake komen.
Onderzoek: 2G voegt door omikron niets toe, 1G-beleid heeft meeste impact
De invoering van een 2G-beleid voor coronatoegangsbewijzen heeft op dit moment geen zin. Dat concluderen onderzoekers die op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid verschillende scenario's bestudeerden. Het controleren van bewijzen op basis van vaccinatie, genezing of een test werkt wel, maar het uitsluiten van mensen die niet gevaccineerd of aantoonbaar hersteld zijn voegt nu weinig toe.
Toen de deltavariant van het virus dominant was, had 2G-beleid nog beter gewerkt dan het huidige 3G-beleid, schrijven de onderzoekers. Nu de omikronvariant het meest voorkomt niet meer. Coronatoegangsbewijzen alleen zijn momenteel sowieso niet genoeg om een oplopend aantal besmettingen te voorkomen, hebben de onderzoekers becijferd. Iedereen testen, ook wel 1G genoemd, werkt beter. Maar daar kleven allerlei praktische bezwaren aan.
Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft de bevindingen van de onderzoekers naar de Tweede Kamer gestuurd. Lees hier het volledige artikel over de uitkomst van het onderzoek.
Burgemeesters Veiligheidsberaad willen eerder duidelijkheid kabinet over heropenen horeca
Het kabinet moet nog deze week aan de horeca en de cultuursector laten weten hoe hun nabije toekomst eruitziet. Het is niet voldoende te stellen dat er op 25 januari opnieuw gekeken wordt naar eventuele heropeningen en dat dan een dag later hun deuren eventueel weer open mogen. Dat stellen de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad.
'Geen acties meer zoals zaterdag'
Het Veiligheidsberaad onder leiding van burgemeester Bruls kwam maandagavond digitaal bijeen met justitieminister Dilan Yesilgöz. Yesilgöz heeft toegezegd dat ze de boodschap overbrengt aan het kabinet. Ze brengt ook over dat het Veiligheidsberaad wil dat het kabinet dinsdag nog eens heel duidelijk maakt dat de coronaregels gehandhaafd moeten worden. ,,Dat is nodig, omdat er alweer nieuwe acties zoals zaterdag in de horeca op stapel staan", aldus burgemeester Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, in dit artikel.

Dirk Beljaarts (KHN): 'Horeca dicht is weer een politieke beslissing, geen wetenschappelijke'
,,Het is een politieke keuze om onze sector gesloten te houden, het is slepen met RIVM-modellen. Het is niet een wetenschappelijke keuze. Dan moet je als kabinet erkennen dat je ons tijdelijk opoffert om de rest van Nederland aan de gang te krijgen." KHN-directeur Dirk Beljaarts spreekt zich uit, in de podcast Na Rutte en Kuipers.
,,Op 26 januari moet en kan de horeca open. Iedereen snapt dat dat gefaseerd zou kunnen gaan, maar dit kabinet kan niet met zo'n flinterdunne onderbouwing de horeca, maar ook evenementen- en cultuurbranche gesloten houden". Beljaarts, verduidelijkt het nog maar eens in de podcast. In Na Rutte en Kuipers vertelt hij onder meer over de 'hartverwarmende zaterdag', de steun van burgemeesters, gedeputeerden en commissarissen, de acties die deze week gaan volgen, maar ook over cijfers en of er gesproken is om ho,re en ca los te koppelen voor de besluitvorming. Beluister hier de podcast.

Burgemeesters bespreken eerste weekend met versoepelingen
De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad bespreken maandagavond met elkaar hoe het eerste weekend met versoepelingen van de coronamaatregelen is verlopen. Justitieminister Dilan Yesilgöz neemt deel aan de bijeenkomst. De illegale heropening van horecazaken afgelopen zaterdag komt zeker aan de orde, net als de voor komende woensdag aangekondigde actie Kapsalon Theater. Theaters worden dan 'omgebouwd' tot kapsalon en bezoekers worden door artiesten geknipt. Dit omdat de kappers sinds zaterdag weer open mogen en de cultuursector niet, aldus bedenkers Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries.
Vrijdag maakte het kabinet bekend dat de winkels vanaf zaterdag de deuren weer mochten openen, maar de horeca niet. In een aantal steden zijn café's en restaurants toch open geweest. Niet overal is gehandhaafd. Enkele gemeenten moeten nog besluiten of ze horeca-uitbaters die de deuren openden een bestuurlijke boete zullen opleggen. Het Veiligheidsberaad heeft grote zorgen over hoe het gaat in de samenleving, zei vorige week voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. Het beraad wil dat het kabinet snel laat weten hoe de planning qua heropeningen op de korte termijn eruitziet.
Branchevereniging ANKO wil dat Den Haag de kappers-lockdown financieel compenseert
Het gevoel bij kappersbranche ANKO is dubbel, zo vertelt vertegenwoordiger Gonny Eussen in het radioprogramma Na Rutte en Kuipers van De Ondernemer en New Business Radio. Naast de ‘enorme opluchting’ van de heropening sinds afgelopen weekend is het - financiële - leed van de lockdown daar zeker niet mee verdwenen.
Ook vertelt Eussen in de radio-uitzending hoe het ANKO wederom gelukt is door effectief te lobby’en vooraan te staan bij de heropeningen, hoe de lobby voor uitbreiding van de steunpakketten doorgaat en hoe de branchevereniging ervoor wil zorgen dat dit de allerlaatste kappers-lockdown is geweest. Beluister de gehele podcast hier.
Geen coronasteun en toch niet failliet? Zo overleven deze winkeleigenaar en zzp'er de lockdowns
Hoe kan het dat zo weinig ondernemers hun bedrijf moeten sluiten? Een eenduidig antwoord is niet te geven. Het is vaak een combinatie van factoren: een goede zomer waarin mede dankzij het toerisme weer geld is verdiend, een eigen pand, een betalingsregeling met de verhuurder, belastinguitstel, een behulpzame bank en steunpakketten van de overheid die ondernemers de lockdowns door loodsen. Vaak wel ten koste van hun pensioenopbouw en spaargeld, want de steunpakketten van het kabinet dekken niet alle kosten, zo schrijft de PZC. We spraken twee Zeeuwse ondernemers die het hoofd zonder steun boven water houden.
Geen bruiloften, partijen en bedrijfsfeesten. Beroepsmuzikant Peter Heyt uit Sluiskil zit gedwongen thuis. De zzp‘er overleeft de harde lockdown dankzij het inkomen van zijn vrouw. ,,Ik ben er dankbaar voor, maar het voelt alsof je een uitkering hebt.” En hoe vergaat het Sjoerd Barends van Intersport in Goes? Zijn winkel in sportartikelen moest hij voor een groot deel van de lockdowns sluiten. De complete verhalen van Heyt en Barends lees je in dit artikel.

Horeca Den Haag organiseert 'lunch spam' voor Kamerleden als protest tegen lockdown
Het Haagse café Netherlands Bagels roept horeca-collega's op tot een gezamenlijke lunch protestactie tijdens de Plenaire vergadering van donderdag 20 januari in de Tweede Kamer, om er nog eens op aan te dringen dat de horeca veilig open kan.
Het is de bedoeling dat aangesloten horeca-ondernemers gelijktijdig lunches bezorgen aan kabinet en Kamerleden tijdens die debatten. Initiatiefnemer Karen Ertrachter van het Haagse café Netherlands Bagels: ,,Dit is een kans voor ons om onze situatie onder de aandacht te brengen, hen te informeren over de realiteit van het runnen van een restaurant, bar, café in lockdown, en druk op hen uit te oefenen om ons te laten heropenen."
Wie deel wil nemen aan de actie kan zich aanmelden via dit formulier.
Horeca-protest krijgt een vervolg: ‘In Enschede gaan we de grenzen opzoeken’
De protestdag van de horeca van afgelopen zaterdag was niet de laatste. Horecaondernemers rond de Oude Markt in Enschede zijn van plan om de komende dagen de grenzen op te zoeken van wat mogelijk is. Koninklijke Horeca Nederland verwacht meer acties in het land. Vier Enschedese cafés richtten gisteren een koffiebar in met statafels op de Oude Markt. Er waren heaters aangezet en parasols stonden open. Drie uur later greep handhaving in. Desondanks noemt de horeca de actie succesvol en komt er een vervolg.
„In overleg met handhaving zoeken we de grens op van wat wel mogelijk is. Winkelend publiek moet niet op een volledig uitgestorven horecaplein terechtkomen. We willen bescheiden gezelligheid, maar binnen de grenzen”, zegt Joris Eleveld, voorzitter van Vereniging Horeca Stad Enschede, tegen het AD. Eigenaar Niels Mulder van café-restaurant Nielz sluit niet uit dat ook in Almelo komende week nieuwe acties volgen.
Juriste Charlotte Meindersma: 'Op het terras zitten is geen demonstratie'
Deze week volgen er meer protestacties vanuit de horeca, maar (ook) voor wie overweegt 'Valkenburg' te kopiëren schreef juriste Charlotte Meindersma deze blog.
Want de terrassen in Valkenburg zaten vrijdag lekker vol (foto), de winkels waren open en ondernemers genoten die dag duidelijk van hun vrijheid. Hun zelf verkregen vrijheid. Het was mogelijk omdat burgemeester Daan Prevoo zijn goedkeuring gaf. Volgens hem ging het hier om een demonstratie en dat is een grondrecht. Wie volgt... of juist beter van niet?

Ritty van Straalen (ID&T): 'Nederland is met dit beleid het lachtertje van de klas'
Volgens evenementenorganisator ID&T valt ‘het niet te rijmen dat de gehele cultuur- en evenementensector volledig genegeerd is in deze ronde van minimale versoepelingen’.
,,We benadrukken nogmaals dat het huidige beleid de eens florerende evenementensector – waarin 100.000 mensen werkzaam zijn - totaal kapot maakt, economisch maar ook qua internationale concurrentiepositie’, laat ceo Ritty van Straalen in een schriftelijke verklaring weten. ‘We worden aan alle kanten ingehaald door de landen om ons heen waar wel van alles mogelijk is op basis van onderzoeken die nota bene in Nederland zijn verricht. Nederland is met dit beleid het lachertje van de klas.’
In de evenementensector klinkt inmiddels een luide roep dat het kabinet binnen ‘heel korte tijd’ met een plan voor de lange termijn moet komen met ‘afspraken die wél bewaarheid kunnen worden’. ,,De ondernemers hebben geen reserves meer en dienen vastigheid te krijgen”, zegt Willem Westermann, voorzitter Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) tegen deze site. ,,Daarnaast is het voor onze branche van groot belang om de maatregelen op langere termijn aan te geven in plaats van op deze korte, twee of drie wekelijkse, basis. Het kabinet kan deze fout maar een keer maken: op vrijdagavond zeggen wat er op zaterdag en later moet gaan gebeuren is onaanvaardbaar.”
KHN: er komen meer protestacties vanuit horeca
De protestacties in de horeca van zaterdag zijn zeker niet de laatste. Dat zei Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, tegen Nieuwsuur. ,,Er zullen in de komende dagen zeker meer acties volgen."
De directeur noemde het in de actualiteitenrubriek hartverwarmend te zien hoe de opening van de horeca door veel burgemeesters en het publiek wordt omarmd. ,,Dat laat ook zien dat het kan, zo hoort het straatbeeld er ook uit te zien." Als het volgens hem 'zo levensgevaarlijk' was om cafés en restaurants te openen dan zouden burgemeesters het ook niet toestaan.
Volgens Beljaarts is het nu aan het kabinet om 'niet tien dagen te wachten om bekend te maken wat er met de horeca, cultuur en evenementen gaat gebeuren, maar om snel en eerder dit signaal ter harte te nemen'.
Door heel Nederland openden cafés en restaurants zaterdag de deuren uit protest tegen de voortdurende sluiting van de horecasector. In veel steden gebeurde dat met toestemming van de gemeente, maar bijvoorbeeld in Utrecht werd gehandhaafd.
Na vier weken lockdown 'gewone zaterdagdrukte' voor winkels
In de meeste steden in Nederland viel het mee met de drukte, geven grote winkelketens aan. Er zijn dan ook weinig problemen ontstaan op de eerste dag dat winkels weer open mochten na vier weken lockdown. ,,Het lijkt qua drukte op een normale zaterdag", vat een woordvoerder van Blokker samen. Reacties van ook andere ondernemers en brancheorganisatie INretail lees je via deze link.

'Zomaar' een zaterdag in januari in Den Bosch


... alhoewel, 'zomaar' een zaterdag in Den Bosch... Verschillende horecaondernemers daar openden hun deuren, bij wijze van protest, omdat ze van het kabinet voorlopig dicht moeten blijven vanwege de huidige coronamaatregelen. Een fotoserie en ook de gebeurtenissen rondom horeca in andere steden, zie en lees je via deze link.
Toch gaat veel horeca open vandaag
In veel gemeenten verspreid over het land gaan horecazaken vandaag open. Dat doen ze bij wijze van protest, omdat ze van het kabinet voorlopig dicht moeten blijven vanwege de huidige coronasituatie.
Vrijdag hielden sommige horecazaken al eenzelfde actie, bijvoorbeeld in het Limburgse Valkenburg en het Zuid-Hollandse Alblasserdam. Nu willen veel meer zaken dat doen en tal van gemeenten staan dat oogluikend toe, zodat de horeca een statement richting het kabinet kan maken. In de meeste gemeenten wordt dat tot 17.00 uur toegestaan, maar in sommige plaatsen mogen de horecazaken langer door.
De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben aangegeven niet van plan te zijn om de opening van horecazaken toe te staan. In Breda heeft de lokale afdeling van Koninklijk Horeca Nederland cafés en restaurants opgeroepen juist niet open te gaan. De horeca moet zich niet voor een dag laten lenen voor een protestactie, vindt de afdeling.
Ebbinge en Wallis de Vries organiseren knipbeurten in theaters
Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries hebben samen de landelijke protestactie Kapsalon Theater opgezet. Verschillende theaters in Nederland worden woensdag omgebouwd tot een kapsalon, massagestudio of een schoonheidssalon waar ook wordt opgetreden, zo vertelt Wallis de Vries in de talkshow M.
Het idee van de zogenoemde 'Kapsalon-Theaterdag' begon bij Ebbinge, die theater De Kleine Komedie in Amsterdam heeft omgedoopt tot Kapsalon De Kleine Komedie. Klanten kunnen een afspraak maken voor een bezoek aan de kapper, terwijl op het podium artiesten optreden.
Vrijdag kondigden premier Mark Rutte en coronaminister Ernst Kuipers aan dat theaters voorlopig nog niet open mogen, maar bijvoorbeeld kappers en schoonheidssalons wel. Wallis de Vries vond het idee van de Promenade-maker zo leuk, dat ze aan hem vroeg of ze het landelijk mocht uitrollen. Zelf treedt ze op in het Rensentheater in Emmen.
Ook theater Walhalla in Rotterdam, het Parktheater in Eindhoven en Theater Orpheus in Apeldoorn doen mee. Wallis de Vries roept alle theaters op mee te doen aan de actie. "Ik denk dat het mag, ik ga ervan uit dat het mag", aldus de cabaretier.
Freek van der Valk: Frustrerend dat horeca altijd achterin aan de rij wordt gezet
Freek van der Valk van het gelijknamige hotel in Ridderkerk heeft absoluut geen goed gevoel overgehouden aan de persconferentie van vanavond. Hij vindt de huidige coronamaatregelen steeds moeilijker te rechtvaardigen en baalt er ontzettend van dat de horecabranche opnieuw achteraan in de rij wordt gezet.
,,Het lijkt erop dat het kabinet telkens een branche opoffert om ergens anders ruimte te creëren en dat de horeca iedere keer het slachtoffer is”, aldus Van der Valk. ,,Ik wil niet bagatelliseren wat er allemaal in de zorg gebeurt, maar ik kan de logica van wat wel en niet kan nergens ontdekken. Het enige argument dat gegeven wordt, is dat het kabinet niet alles tegelijk kan. En dus wordt de horeca maar opgeofferd." Lees hier zijn volledige reactie op de koers van het kabinet, waarbij hij zich afvraagt: hoe gevaarlijk kan een bezoek aan een restaurant nou zijn?
Jacco Vonhof (MKB-Nederland): ‘Kabinet houdt ondernemers een worst voor’
Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland is niet te spreken over de aangepaste maatregelen die door Rutte en Kuipers zijn bekendgemaakt op hun eerste gezamenlijke persconferentie. ,,Veel ondernemers hebben het gevoel dat hen een worst wordt voorgehouden”, sneert hij direct na het persmoment in de speciale radio-uitzending van De Ondernemer en New Business Radio.
Vonhof mist perspectief: ,,Er wordt dan naar Franse cijfers verwezen, maar waarom kijkt het kabinet niet gewoon naar ons buurland België? Daar kan veel meer.” Het mkb moet lijdzaam toekijken hoe Nederlands winkelpubliek de grens oversteekt om bij onze zuiderburen te gaan shoppen. ,,Alsof het coronavirus niet ook gewoon de grens kan oversteken.” Lees hier de volledige reactie van Jacco Vonhof en hoe het volgens hem nu verder moet.
Definitieve streep door De Vrienden van Amstel Live 2022
De concertreeks De Vrienden van Amstel Live 2022 gaat definitief niet door. Vrijdag werd tijdens de coronapersconferentie aangekondigd dat de evenementen- en cultuursector voorlopig nog niet open mogen. ,,We voelen ons verdoofd", aldus organisator Machiel Hofman van Tribe Company. ,,Je ziet en voelt het aankomen, maar toch ben ik enorm boos."
De organisatoren hadden al wel het podium opgebouwd en de repetities gedaan voor het geval dat de concertreeks zaterdag toch van start zou mogen gaan. Dat is dus niet het geval. Op 25 januari wordt opnieuw gekeken naar de huidige coronamaatregelen. De Vrienden van Amstel Live zou officieel tot en met 28 januari duren.
WE Fashion weer open, ceo blij dat routeplan INretail wordt overgenomen
Ceo Joris Aperghis van WE Fashion is uiteraard blij met de heropening van zijn winkels tot 17.00 uur. ,,Wij gaan ons gewoon aan de regels houden en zijn vanaf morgen weer open.” Het leek er tot kort voor de persconferentie op dat de retail het moest doen met winkelen op afspraak. ,,Dat levert voor ons type bedrijf niet veel omzet op. Daarom ben ik blij met de versoepelingen in lijn met de door INretail gepresenteerde routekaart. Want het blijft bizar dat we Nederlands personeel naar België moesten sturen om daar Nederlandse klanten te helpen. Dit gebeurde in een wereldwijde pandemie die overal toch min of meer hetzelfde is. We zullen met corona moeten leren leven en zo snel mogelijk weer over moeten gaan naar een normale samenleving.”
Aperghis kreeg, net als alle andere winkeliers welgeteld veertien uur voor opening te horen dát hij weer open mag. Is WE Fashion er klaar voor? ,,De winkels zijn er klaar voor, met mooie nieuwe collecties maar ook interessante aanbiedingen van deze winter.” Ook het personeel staat klaar om weer aan het werk te gaan: ,,Doordat we onze oproepkrachten in de lockdown hebben doorbetaald, hebben we iedereen nog beschikbaar en kunnen we een redelijke bezetting plannen. Maar er is een enorme krapte op de arbeidsmarkt en daar hebben ook wij last van.”
KHN: Over tien dagen kijken wat mogelijk is, is geen perspectief
In het hele land zullen horecaclusters beslissen hun kroegen en restaurants open te gooien. Die verwachting sprak voorzitter van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) Robèr Willemsen uit na afloop van de coronapersconferentie van het kabinet. Hij verwijt het kabinet dat het zich niet aan de afspraken houdt. ,,Dit is frustrerend." Volgens Willemsen is het goed dat de winkels weer open mogen. Maar de reden is volgens hem dat controleren van het winkelen op afspraak niet te handhaven is. ,,Daarbij is afgesproken om de ruimte eerlijk te verdelen. Dat gebeurt dus niet. Het kabinet komt zijn afspraken niet na."
Willemsen noemt het verhaal van premier Rutte en de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers slap. ,,Pas over tien dagen gaat het kabinet kijken of er wellicht iets mogelijk is. Dat noem ik geen perspectief."
Won Yip: 'Tijd van praten is voorbij, er moet actie komen'
Horeca-ondernemer Won Yip heeft geen goed woord over voor het nieuwe kabinet. 'Een farce' noemt hij de belofte dat de horeca mogelijk over tien dagen open kan. ,,Rutte draait er weer op heen", sprak Yip in de radio-uitzending 'Na Rutte en Kuipers'.
Daarbij doelt Yip op de reden voor het gesloten houden van de horeca. Rutte en Kuipers gaven in de persconferentie aan dat winkels wel open mogen omdat er daar minder mensen tegelijk binnen zijn en dus minder besmettingen kunnen plaatsvinden. ,,Kwatsch", aldus de horeca-ondernemer. ,,Er is een tekort aan zorgcapaciteit en aan ic-bedden. Maar dat horen we Rutte niet zeggen." Lees hier het volledige artikel waarin Yip uiteenzet hoe het volgens hem anders kan.

Dubbel gevoel bij ondernemers na persconferentie
Bij MKB-Nederland en VNO-NCW heerst na de coronapersconferentie van het kabinet een dubbel gevoel. De ondernemersorganisaties zijn blij met de versoepelingen voor onder andere winkels, kappers en sportscholen. Maar het dichthouden van sectoren als de horeca, cultuur, doorstroomlocaties en bioscopen is moeilijk te verteren. In een reactie uiten de organisaties hun onbegrip over de keuze die het kabinet heeft gemaakt tussen sectoren. Zeker omdat in de branches die gesloten moeten blijven, ondernemers met voorzorgsmaatregelen gecontroleerd open zouden kunnen, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.
Dat het kabinet over anderhalve week een volgende stap in de versoepelingen wil zetten, zien de ondernemersorganisaties als een lichtpuntje. Tenzij de ic's "overstromen" zouden ook de overige sectoren vanaf dat moment weer aan de slag moeten kunnen, stellen ze.
Quarantaine afgeschaft voor wie geboosterd is
Het kabinet versoepelt de quarantaineregels. Wie een booster heeft gehad of korter dan acht weken geleden is hersteld van corona en zelf geen klachten heeft, hoeft niet meer in quarantaine na contact met iemand die besmet is met het virus. De maatregel gaat per direct in.
Het quarantaineadvies voor mensen met een cruciaal beroep die geen booster of infectie hebben gehad, wordt nog uitgewerkt. De nieuwe regels - samen met onder meer het aangescherpte mondkapjesadvies - moeten helpen de samenleving open te houden ondanks hoge besmettingsaantallen.
INretail: Morgen weer meer normaal
Brancheorganisatie INretail vindt het erg positief dat het kabinet besloten heeft om winkels weer te openen. ,,Het leven wordt morgen een beetje meer normaal nu winkels van de pauzestand gaan. Dat is goed nieuws voor consumenten en ondernemers."
Winkels kijken er naar uit om hun klanten weer te zien en gaan het goed en veilig organiseren. Nederland moet leren leven met corona. Het constructieve plan dat INretail hiervoor met het kabinet heeft besproken, voorkomt dat we van crisis naar crisis gaan.
CNV: goed dat kabinet eerste stappen zet om samenleving te openen
Het is goed dat het kabinet de eerste stappen zet om de samenleving weer te openen. Dat vindt CNV. Volgens de vakbond kan Nederland niet veel meer aan. CNV pleit voor "maximale overheidssteun" voor getroffen ondernemers en hun werknemers. ,,De kans is anders te groot dat veel werkenden in de retail, horeca en schoonheidsbranche hun baan verliezen", stelt de vakbond in een toelichting.
Overzicht van versoepelingen van de coronamaatregelen
Het kabinet heeft aangepast coronabeleid bekendgemaakt in de persconferentie van vrijdag 14 januari. De belangrijkste aanpassing is dat alle essentiële winkels overdag weer open mogen. Horeca en cultuurinstellingen blijven nog dicht, in ieder geval de komende tien dagen.
Na twee jaar zijn we in een nieuwe fase van de pandemie beland, aldus zorgminister Ernst Kuipers tijdens zijn eerste persconferentie. Daardoor moeten we leren leven met het virus, hoewel de bewindsman benadrukt dat het virus steeds verandert. Door de omikron-variant raken veel mensen besmet, maar het kabinet zegt een ,,weloverwogen risico" te nemen met de versoepelingen. ,,Simpelweg omdat het moet", zegt Kuipers, verwijzend naar de maatschappelijke impact van de strenge regels.
In dit artikel vind je de belangrijkste maatregelen op een rij.
Kabinet schaaft aan scherpe randen lockdown, maar horeca blijft tot 25 januari op slot
Vanaf zaterdag 15 januari kunnen alle winkels open. Ook essentiële winkels mogen zonder afspraak en tot 17.00 uur open. Klanten zijn binnen verplicht een mondkapje te dragen en er gaat een maximumcapaciteit gelden die afhangt van de grootte van de winkel. Dat komt neer op 1 persoon per 5 vierkante meter. Ook contactberoepen als kappers en nagelstylisten kunnen weer aan de slag. Sporten in de buitenlucht en in sportscholen is vanaf morgen eveneens weer toegestaan.
Horeca en cultuur blijven nog zeker tien dagen dicht, tot dinsdag 25 januari. Dit ondanks de massale roep om heropening en ludieke 'muiterij' op verschillende plaatsen in Nederland. Het kabinet vindt het nu te vroeg ook deze sectoren in één keer te openen. Dat zei premier Rutte vanavond tijdens de persconferentie. Rutte benadrukt dat nu eenmaal niet alles tegelijk open kan. Daarvoor zijn de besmettingsaantallen te hoog. De premier zegt goed te snappen "dat het compleet oneerlijk voelt na al die lange maanden van sluiting". Zowel in de horeca als in de cultuursector hebben ondernemers volgens hem ook veel moeite gedaan om veilig open te kunnen.
Het kabinet breidt het mondkapjesadvies uit. Overal waar het niet mogelijk is anderhalve meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld op drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten en op de werkvloer. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden, de medische variant krijgt de voorkeur.

'NA RUTTE EN KUIPERS' - napraten met ondernemers over de persconferentie, live op New Business Radio.
Luister vanavond live mee via onze website en New Business Radio (van 19.25 tot 22.00 uur) en hoor de eerste reacties op de coronamaatregelen. In de uitzending onder meer ondernemers Won Yip, Niel van Hoff (Tribe), Ed Bindels (Amac / Liemès), Harry Tabor (Primera), Kees Hunink (PONG), Vincent de Kok (GMS Group) en Hubert de Leeuw (Audax), retaildeskundige Fred Rutgers en vanuit de brancheorganisaties Jacco Vonhof, Jan Meerman, Gonny Eussen, Han de Hair, Cristel van de Ven en Hans Biesheuvel. Lees er hier meer over.
Valkenburg geniet van protest open horeca en winkels
Winkelbranche noemt versoepeling heel erg positief nieuws
Winkeliers vinden het heropenen van winkels zonder afspraak, zoals het kabinet dat nu lijkt te willen aankondigen "heel erg positief nieuws". Dat laat winkeliersorganisatie INretail weten. Wel roept INretail ondernemers op zich aan de regels te houden. ,,Er zijn ludieke acties aangekondigd, maar als we om 17.00 uur zouden moeten sluiten, dan moeten ze ook echt niet tot half zes openblijven", aldus een woordvoerder.
Het kabinet lijkt voornemens om nog wel een maximumaantal klanten in te willen stellen voor de winkels. Volgens INretail zou het dan gaan om een norm van één klant per 5 vierkante meter. ,,Dat is een acceptabele norm", zegt de woordvoerder, ,,en een waar we zelf ook voor gepleit hebben". Daarnaast gelden de nog bestaande basisregels van hygiëne en afstand houden en mondkapjes dragen in de winkels. ,,Ondernemers zullen zich daar absoluut aan houden." De winkeliersvereniging zegt ook te begrijpen dat de heropening van winkels in stappen moet, om zo terug te kunnen keren naar het normale leven.
INretail zei verder te hopen dat andere sectoren die nu nog gesloten lijken te moeten blijven, zoals de horeca en de cultuursector, binnenkort ook goed nieuws krijgen. "We willen weer terug naar een normaal leven, bij een levendige winkelstraat horen ook de horeca en cultuur."

Horeca en cultuur nog zeker tien dagen in de wacht
Vanaf morgen gaan de scherpe randjes van de harde lockdown af, maar horeca en cultuur blijven ondanks felle kritiek toch gesloten, schrijft AD. Wel wil het kabinet over tien dagen opnieuw bekijken of café's, restaurants en theaters en bioscopen alsnog open kunnen.
De details en precieze regels worden vanavond bekend, maar duidelijk is dat het OMT het nu te vroeg vindt om ook horeca en cultuurinstellingen in één keer te openen. De aangekondigde muiterij van ondernemers wordt op het Binnenhof met enige zorg bekeken, stelt een ingewijde.
KHN-voorzitter bestempelt kabinetsbeleid als stompzinnig
De horeca is op zijn zachtst gezegd niet blij met de nieuwe ontwikkelingen rond de versoepelingen van coronabeperkingen. Winkels mogen vanaf zaterdag mogelijk zonder afspraak mensen toelaten, terwijl er voor de horeca geen ruimte is. Voorzitter van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) Robèr Willemsen spreekt van "stompzinnigheid" van het kabinet.
De KHN-voorman vraag zich af waarom waarom de ruimte niet eerlijk wordt verdeeld, zoals volgens hem was afgesproken. ,,Waarom de winkels nu alles, en de horeca en de cultuur niets", aldus een geïrriteerde Willemsen. Volgens hem zal de nieuwe ontwikkeling "als dit het inderdaad is" leiden tot onrust onder de achterban. ,,Ik verwacht dat horecaondernemers massaal hun deuren open gaan zetten. Ik vraag me ook af waar het verstand van het kabinet is gebleven."
KHN heeft op vrijdag om 16.00 uur nog een overleg gepland staan met de beleidsmakers.
Niet-essentiële winkels zonder afspraak tot 17.00 uur open, uitstel voor horeca
Alle winkels kunnen vanaf morgen tóch open. Volgens ingewijden rond het kabinet mogen ook niet-essentiële winkels vanaf zaterdag zonder afspraak en tot 17.00 uur open. De afgelopen week leek het erop dat er alleen gewinkeld kon worden op afspraak. Klanten zijn binnen verplicht een mondkapje te dragen en er gaat een maximumcapaciteit gelden die afhangt van de grootte van de winkel. Die restrictie komt neer op één persoon per 5 vierkante meter.
Horeca-ondernemers moeten nog wat langer geduld hebben, maar krijgen volgens ingewijden wel "perspectief op de korte termijn". Het kabinet wil over tien dagen de situatie opnieuw beoordelen. Als er in die periode geen rare dingen gebeuren, mogen ook zij onder voorwaarden de deuren weer openen.
Burgemeesters Zuid-Limburg staan opening horeca en cultuur zaterdag toe
Vijftien burgemeesters uit Zuid-Limburg willen horeca en cultuurinstellingen zaterdag de ruimte geven om van 10.00 tot 20.00 uur open te gaan. Dat melden de burgemeesters van onder meer Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen vrijdag in een gezamenlijk persbericht, schrijft NU.nl
"Op deze manier hebben zij de gelegenheid om een signaal af te geven dat de ernst van hun situatie onderschrijft", aldus de burgemeesters. De opening moet wel op een veilige manier gebeuren. Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden, mondkapjes zijn verplicht en coronatoegangsbewijzen moeten worden gecontroleerd. "Wij vertrouwen hierbij op de eigen verantwoordelijkheid van onze ondernemers, inwoners en bezoekers."
De groep benadrukt dat de coronaregels door de gemeenten gehandhaafd worden. "Wij, de burgemeesters, handhaven deze regels langs de weg van de geleidelijkheid; excessen zijn uit den boze. Onze medewerkers moeten te allen tijde veilig hun werk kunnen doen."

Steeds meer horeca 'hoe dan ook' open
Steeds meer horecazaken zeggen zaterdag hoe dan ook hun deuren te openen, ongeacht wat het kabinet vrijdagavond gaat aankondigen in de coronapersconferentie. "Ik ga hoe dan ook open", zegt Johan de Vos, uitbater van café Boerke Verschuren in Breda, bijvoorbeeld. Dennis Kaatman van café Het Vliegende Paard in Zwolle denkt er net zo over, net als volgens hem tientallen andere horecabazen in zijn stad. In Utrecht aarzelen de ondernemers. Men vreest er de lokale overheid.
In tal van plaatsen zijn al ondernemers naar voren getreden die aangeven hun de deuren weer open te doen, van Tubbergen tot Valkenburg en van Alblasserdam tot Ommen. Volgens voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) klinkt de boodschap 'door het land heen'. Het aantal ondernemers dat zegt open te gaan en boos is, is volgens hem 'nog nooit zo groot geweest', al kan hij geen cijfers noemen.
Ook winkels en horeca open in Alblasserdam
,,Wij willen gewoon nooit meer dicht." Dat zegt voorzitter van de Alblasserdamse ondernemersvereniging Dam en Plantageweg Gert-Jan van Dommelen vrijdag. In het Zuid-Hollandse Alblasserdam zijn vrijdag uit protest verschillende niet-essentiële winkels en horecabedrijven open, net als in het Limburgse Valkenburg. Naar schatting van Van Dommelen gaat het in Alblasserdam in totaal om zo’n dertig niet-essentiële zaken.
De actie is vooralsnog alleen voor vrijdag. Horecazaken die openen, zullen waarschijnlijk alleen koffie van het huis schenken. ,,De hele horeca opstarten voor één dag kan niet. Ook alcohol zal buiten beschouwing worden gelaten om het ordentelijk te laten verlopen."
Zonovergoten terrassen Valkenburg zitten vol

Veel mensen zitten vrijdag op een terras bij de geopende horeca in Valkenburg. Om 10.00 uur gingen de terrassen open, net als de cafés, restaurants en winkels in het Valkenburgse stadscentrum. Aanvankelijk bleef het nog even stil, maar na een half uur ontstond er een ware toeloop in het centrum van het Limburgse stadje. De vraag is of Valkenburg morgen ook open gaat. Andere Limburgse gemeenten hebben een opening aangekondigd, maar vooralsnog vindt burgemeester Prevoo deze protestactie voldoende.
Minister Yeşilgöz over protest Valkenburg: 'Dat is aan de burgemeester'
Winkels en horeca in Valkenburg hebben deuren geopend
Winkels en horeca in het hart van Valkenburg aan de Geul hebben om 10.00 uur hun deuren geopend. Op de ramen hangen affiches met de uitnodigende tekst "Valkenburg aan de Geul aan de Geng". Ruim een uur geleden was de binnenstad echter nog verlaten, klanten hebben hun weg naar de geopende zaken nog niet gevonden. Wel zwerven er enkele cameraploegen rond die een reportage maken. Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg staat de opening van de zaken toe. Volgens hem gaat het om een demonstratie, en dat is een grondrecht.
Organisator Vrienden van Amstel LIVE bouwt 'gewoon' door om wijze les te creëren
Hoewel de kans bijzonder groot is dat evenementen na de persconferentie van vanavond nog steeds niet door mogen gaan, bouwt Tribe Company 'gewoon' verder aan Vrienden van Amstel LIVE. Omdat er nog altijd geen duidelijkheid is voor de evenementenbranche, wil de organisator van dit grootste muziekevenement in Ahoy absoluut niet voor verrassingen komen te staan. Machiel Hofman van Tribe Company hoopt dat het voor niets opbouwen van het podium in Rotterdam Ahoy een les zal zijn.
,,We hebben te maken met twee krachtenvelden die samenkomen", zegt Hofman. ,,Aan de ene kant heb je puur het feit dat de maatregelen momenteel tot en met vrijdag lopen en we zaterdag dus open zouden moeten. Er zijn 150.000 bezoekers die op ons rekenen. Dan kun je het niet maken om er niet klaar voor te zijn", aldus Hofman in dit interview over de opbouw.

Valkenburg mag vrijdag open van burgemeester Prevoo
Horeca en winkels in het Limburgse heuvellandstadje Valkenburg mogen vrijdag van burgemeester Daan Prevoo open. Prevoo ziet de opening als een demonstratie en dat is een grondrecht, vindt hij. Om 10.00 uur openen de winkels, restaurants en kroegen hun deuren. Klanten zijn er tot 16.00 uur welkom, mogen van de burgemeester inkopen doen en wat nuttigen. Klanten zijn volgens Prevoo sympathisanten die hun solidariteit met de demonstratie laten blijken en ook dat mag, vindt de burgemeester.
Hij gaat dan ook niet ingrijpen. Er komen volgens hem geen waarschuwingen, laat staan een boete, mits deelnemers zich aan de coronaregels houden, dus 1,5 meter afstand houden en een mondkapje dragen. Het mondkapje mag af als je aan een tafeltje zit, aldus Prevoo. Valkenburg wil nog vóór de persconferentie vrijdagavond alvast een schot voor de boeg geven: het water staat de ondernemers tot aan de lippen, temeer omdat ze behalve van corona ook te lijden hadden van de watersnood in juli.

Bruls maakte drang naar versoepelingen niet eerder zo sterk mee
De drang naar versoepelingen is in de samenleving "bijzonder sterk", zei Hubert Bruls donderdagavond na afloop van de vergadering van het Veiligheidsberaad. De voorzitter van het beraad zegt nog niet eerder te hebben meegemaakt dat de "nood bij burgers en ondernemers zo hoog is".
Bruls en zijn 24 collega-burgemeesters hebben er bij het kersverse kabinet dan ook op aangedrongen versoepelingen door te voeren. ,,We hebben vanuit de grote zorg die we hebben aangegeven: er moeten wel echt versoepelingen komen om de samenleving mee te nemen", aldus Bruls.
Kabinet wil versoepelen: dit zijn de plannen
Laurens Meyer is het spuurzat: 'We gaan zaterdag open'
,,We zijn onderhand de joker van Europa geworden. Het is gewoon lachwekkend.” De grootste kroegeigenaar van Nederland is het meer dan zat. Laurens Meyer kondigt in dit interview ook aan dat zijn zaken zaterdag open gaan.

Schoenenwinkels hard getroffen door coronacrisis: aantal duikt onder duizend
Schoenenwinkels hebben het moeilijk. Sinds de start van de coronapandemie begin 2020 sloten 85 winkels hun deuren: een daling van 8,5 procent. Dat blijkt uit onderzoek van dataspecialist BoldData. In 2021 dook het aantal zaken zelfs onder de duizend. De afgelopen tien jaar trokken liefst 530 schoenenzaken de deur definitief in het slot: een afname van 36 procent. Nederland telt nu nog 935 fysieke schoenenwinkels. Van deze winkels heeft 36 procent een webshop.
De grootste afname is te zien in de noordelijke provincies. In Groningen daalde het aantal schoenenwinkels sinds 2011 met 48 procent: van 105 naar 55. In Drenthe was dit zelfs 53 procent: deze provincie telt nu nog 45 winkels. Ook het aantal schoenenwinkels in Noord-Holland en Zuid-Holland daalde fors met 43 procent.
In tegenstelling tot het aantal schoenenwinkels, houden schoenmakers zich beter staande. In 2011 stonden er 785 geregisterd bij de KvK. Nu zijn dit er nog 700. Een daling van 10,8 procent in 10 jaar. Het afgelopen jaar sloten slechts 10 schoenmakers hun deuren.
INretail 'hoopvol' over uitgelekte versoepelingen voor winkels
Winkeliersvereniging INretail is hoopvol over de uitgelekte versoepelingen van de coronamaatregelen die het kabinet vrijdag mogelijk bekend zal maken. Eerder op de dag bevestigden bronnen dat vanaf zaterdag op afspraak winkelen weer mag. Er zullen wel aanvullende voorwaarden gelden, zoals een maximaal aantal klanten per vierkante meter. ,,Er lijken zaken mogelijk te worden die niet mogelijk waren", zegt een woordvoerder van INretail. ,,Het is in ieder geval hoopvol dat in Den Haag lijkt te zijn geland dat mensen terug willen naar een normaler leven."
INretail vindt dat winkels veilig open kunnen. De branchevereniging snapt dat wordt gedacht aan een maximaal aantal klanten per vierkante meter en zet zelf in op een klant per vijf vierkante meter. ,,We moeten naar een systeem waarmee we naargelang de situatie mee kunnen schuiven en meer open of dicht gaan. We willen niet meer van crisis naar crisis hobbelen."
De winkelbranche startte woensdag nog een landelijke campagne om de winkels weer open te krijgen. Niet-essentiële winkels, circa 56.000, zijn vanwege de coronapandemie momenteel gesloten.
Ludiek protest: Zutphense winkeliers plakken winkel af en zetten hem te huur
Ziekteverzuim ook voor werkgevers in VK grote zorg
In het Verenigd Koninkrijk signaleert Lennard van Otterloo, ‘onze man in Londen’, dat winkeliers daar, ondanks minder strenge regels, zelf maatregelen treffen. ,,Je ziet nu dat er meer mondkapjes vrijwillig worden gedragen of dat winkeliers ze verplichten. Bij mij in de buurt heeft een winkel een balie gemaakt en daar kun je alleen nog afhalen.”
Het toenemende ziekteverzuim is in het VK, net als in Nederland, een steeds groter wordend probleem voor werkgevers. ,,Er zijn bedrijven waarbij 30 procent ziek thuis zit en alleen in Londen zijn dat tienduizenden werknemers”, legt Van Otterloo uit.
Waar in bijvoorbeeld Duitsland zaterdag een zogeheten 2G Plus-regel wordt ingevoerd, ziet Van Otterloo dat in het VK niet snel gebeuren. ,,Daarvoor mist premier Johnson de steun van cruciale parlementsleden. We hebben het gezien in het najaar, maar nu zie ik nergens nog dat er gehandhaafd wordt op het scannen van de qr-code.”
Ook ziet de correspondent dat de reissector steeds meer druk uitoefent voor versoepelingen van de inreisregels. ,,De toeristische industrie en de vliegmaatschappijen krijgen de klappen. Het is ook nog steeds rustiger bij de grote toeristische trekpleisters. Dat zijn weliswaar minder partijen, maar wel groter. Als Heathrow bij de regering aanklopt is dat toch anders, dan als een pub-eigenaar dat doet.”
Kappers 'dolblij' weer open te kunnen
Kappers laten weten "dolblij" te zijn als ze weer open zouden mogen. Bronnen hebben bevestigd dat er per zaterdag versoepelingen komen van de coronaregels voor het hoger onderwijs, detailhandel, contactberoepen en sport. "Hier hebben we de afgelopen weken keihard voor gestreden", zegt een woordvoerder van kappersbrancheorganisatie ANKO tegen ANP.
"We hebben steeds gezegd dat we veilig kunnen werken, met mondkapjes en op afspraak bijvoorbeeld. We weten het natuurlijk pas zeker als premier Rutte het uitspreekt, maar dit zou fantastisch zijn. We hebben het gevoel dat we gehoord zijn. We zijn heel blij dat er nu hoop gloort. Voor ons ondernemers is dit de lifeline", aldus de woordvoerder.
Of de kappers ook direct weer genoeg personeel hebben om de coronacoupes bij te knippen kon de brancheorganisatie nog niet zeggen. Bedrijven kampen de laatste tijd met personeelstekorten door besmettingen met de omikronvariant. ANKO pleit voor het versoepelen van quarantaineregels voor mensen die besmet zijn met het coronavirus. Dat zou het midden- en kleinbedrijf helpen bij het oplossen van ziekteverzuim. Ook zegt de brancheorganisatie te gaan uitzoeken wat er in de toekomst nodig is om "nooit meer dicht te hoeven". "Dit moet gewoon de laatste lockdown zijn voor ons", aldus de woordvoerder
Haagse bronnen: 'Winkelen op afspraak vanaf zaterdag'
De detailhandel kan weer voorzichtig open door winkelen op afspraak mogelijk maken. Volgens bronnen bij het kabinet zijn dit de versoepelingen die in het verschiet liggen vanaf aankomende zaterdag. Melden Haagse bronnen aan De Ondernemer.
Momenteel vergaderen de meest betrokken ministers nog over het advies van het Outbreak Management Team (OMT). Dat heeft het kabinet volgens betrokkenen geadviseerd vooralsnog alleen het onderwijs, sport en, onder voorwaarden, de detailhandel wat meer ruimte te geven. Waarschijnlijk mogen ook de kappers open. Vrijdag neemt het kabinet een definitief besluit. Het overweegt daarbij verder te gaan dan het OMT adviseert.
Oproep KHN aan nieuwe kabinet: winkels open is horeca open
Koninklijke Horeca Nederland zet in op een snelle opening van de horeca. Want als de winkels open kunnen, geldt dat ook voor deze sector, aldus de brancheorganisatie in een statement. De verklaring is ondertekend door 140 afdelingen van KHN. De horecabedrijven zijn ervan overtuigd dat zowel de horeca als detailhandel per 15 januari op een veilige manier open kan. 'Samen in lockdown, betekent ook samen uit de lockdown, want we doen het tenslotte samen'. Zo luidt het statement in aanloop het gesprek van het nieuwe kabinet vandaag met de diverse overlegorganen.
Naast eventuele versoepelingen verwachten de horecabedrijven dat het kabinet komt met een visie voor zowel de korte als de lange termijn zodat ondernemers zich daar op kunnen voorbereiden. 'De routekaart die KHN onlangs presenteerde kan daarbij als uitgangspunt gelden, aldus de brancheorganisatie. Dit kwam tevens ter tafel tijdens het eerdere gesprek met de nieuwe minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens.
Vrienden van Amstel Live wordt opgebouwd (tegen beter weten in)
De Vrienden Van Amstel Live wordt volledig opgebouwd in Rotterdam Ahoy. Omdat de persconferentie van premier Rutte en minister Kuipers pas vrijdagavond is, zijn de voorbereidingen voor het concert (dat op zaterdag staat gepland) in volle gang. Zelfs nu de kans levensgroot is dat het concert niet doorgaat.
Bewindslieden bespreken lockdown donderdagochtend op Catshuis
De bewindslieden in het nieuwe kabinet die over corona gaan, spreken donderdagochtend op het Catshuis met deskundigen over de coronamaatregelen. Ze bespreken het laatste advies van het Outbreak Management Team (OMT). Het kabinet beslist dan vrijdag of de lockdown versoepeld zal worden.
De weerstand tegen de harde lockdown lijkt te groeien. Werkgevers pleiten voor aanpassing van de regels omdat bedrijven steeds meer in de knel komen. Winkeliers in verschillende steden zeggen dit weekend open te gaan, ook als de maatregelen worden verlengd.
KHN sprak EZK-minister Adriaansens: 'Ook horeca kan veilig open'
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft in gesprek met minister Micky Adriaansens opnieuw benadrukt dat er zo snel mogelijk een eind moet komen aan de lockdown. In het gesprek heeft KHN onder meer ingezet op een spoedige heropening en een eerlijke verdeling van de versoepelingsruimte. De brancheorganisatie heeft aangegeven dat de horeca veilig open kan en dat het van belang is om te kijken naar wat wél kan middels de horecaroutekaart voor een verantwoorde heropening.
KHN gaf ook aan dat het van belang is te kijken naar hoe andere landen omgaan met het de pmikronvariant. ,,Nederland kan een voorbeeld nemen aan landen als Spanje en het Verenigd Koninkrijk, die bewust de keuze maken om het virus endemisch te beschouwen omdat we er simpelweg mee moeten leren leven." Lees meer over het gesprek tussen KHN en de minister van Economische Zaken en Klimaat in dit artikel.
Kledingwinkel wordt 'essentieel' met wc-rollen en gaat zaterdag open
,,De maat is vol. Dit kan gewoon niet langer.” Het zijn de duidelijke woorden van Inez Scheper, die komende zaterdag de deuren van haar kledingwinkel opent. Of de coronamaatregelen het nou toelaten of niet.
Door essentiële artikelen aan haar assortiment toe te voegen, zou ze er technisch gezien mee weg moeten komen, maar dat ze een risico neemt, mag duidelijk zijn. ,,Een boete van 4.000 euro kan ik er helemaal niet bij hebben, maar ik kan niet langer lijdzaam toekijken hoe mijn levenswerk ten onder gaat.” Zo vertelt ze in dit artikel.

Tegen coronaregels in is Tielse kledingwinkel van Jeanette open
Klanten zijn sinds het begin van de lockdown welkom in kledingwinkel YAC by Jeanette in Tiel. Tegen de landelijke coronaregels in. Maar: ,,Ik moet overleven”, vertelt de 54-jarige eigenaresse Jeanette Rop. Het water staat de ondernemer aan de lippen.
,,Waarom ik nu open ben is omdat ik het anders niet red. Dat is het gewoon. Ik moet overleven. Wie betaalt mijn huur? Wie betaalt de kleding? Ik doe het heel voorzichtig, het is niet zo dat de hele winkel hier vol staat. Het is af en toe iemand.” Ze krijgt naar schatting ‘vijftien à twintig’ klanten per dag over de vloer in de zaak, vertelt Rop in De Gelderlander.

Dordrecht wordt Antwerpen
Het bestuur van de POBD (Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht) is woensdag een ludieke, originele actie gestart: de (winkel)straatnamen in de binnenstad veranderen in Antwerpen. De boodschap is: het moet anders! Een duidelijk signaal, want de nood onder ondernemers, ook in Dordrecht, is groot. De winkels en horeca kunnen gecontroleerd open net als onze zuiderburen waar dit met een knipoog naar verwijst', stelt de POBD.

Zo ziet Valkenburg aan de Geul er aanstaande vrijdag weer uit

... want winkels en horecagelegenheden in Valkenburg aan de Geul gaan vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur open, met toestemming van burgemeester Daan Prevoo. De burgemeester beschouwt de actie van de winkels en horeca als een demonstratie. 'De ondernemers in de binnenstad hebben melding gemaakt van een demonstratie, en in ons land is demonstreren een grondrecht', aldus Prevoo. Lees er in dit artikel alles over.
Brandbrief provincie Overijssel aan Rutte: 'Huidige koers is niet langer verantwoord'
De huidige koers van de coronamaatregelen met de strenge lockdown is 'niet langer verantwoord'. 'Het is niet verwonderlijk dat het draagvlak voor de maatregelen wegebt', schrijft de Overijsselse commissaris van de Koning Andries Heidema woensdag in een brandbrief aan minister-president Mark Rutte. Heidema pleit namens Gedeputeerde Staten van Overijssel voor een beleid dat als uitgangspunt heeft 'we gaan open', is te lezen in dit artikel.
Oude IJsselstreek gaat niet handhaven als winkels zaterdag openen
Burgemeester Otwin van Dijk van de Achterhoekse gemeente Oude IJsselstreek zal niet gaan handhaven als de winkeliers en de horeca in zijn gemeente zaterdag hun deuren openen. Het is de vraag of het kabinet vrijdag aankondigt dat dat weer mag. Maar ook als het niet mag, wil de burgemeester de demonstratieve opening 'als een soort statement' ondersteunen, zei zijn woordvoerder woensdag.
Voorwaarde is dat ondernemers die hun zaak openen dat op een veilige en verantwoorde manier doen, aldus Van Dijk. Hij wil net als veel meer burgemeesters dat er plannen worden gemaakt om de samenleving gecontroleerd weer te openen. Ook andere gemeenten in de Achterhoek overwegen zaterdag eenmalige illegale opening van winkels en restaurants toe te staan bij wijze van demonstratie. Vrijdag overleggen zij over de kwestie, is te lezen in dit artikel.
Ministers Yesilgöz en Kuipers reageren op winkels die toch opengaan
Minister Kuipers tegen winkeliers: regels zijn er niet voor niets
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) begrijpt dat winkeliers de coronamaatregelen 'zat zijn' en open willen, maar 'de regels zijn er niet voor niets'. Hij benadrukt dat de coronacrisis alleen maar erger wordt als iedereen een eigen weg kiest en zich niet aan de regels houdt.
Winkeliers in verschillende steden dreigen om aankomend weekend, of zelfs al eerder, hun deuren weer te openen. Ook als het kabinet vrijdag besluit om de huidige lockdown voort te zetten. ,,We zouden allemaal dolgraag terug willen naar de situatie van voor corona", zegt Kuipers daarover. ,,Maar de werkelijkheid is, dat dit niet kan." Hoewel de omikronvariant weliswaar minder ziekmakend lijkt, raken mensen er veel sneller door besmet. Nu er veel mensen vanwege omikron in quarantaine moeten en dus niet kunnen werken, dreigen volgens Kuipers sectoren vast te lopen.
Zijn ambtsgenoot Dilan Yeşilgöz, minister van Justitie en Veiligheid, liet eerder woensdag doorschemeren weinig te voelen voor strakkere handhaving door bijvoorbeeld de politie. ,,Naleving is meer wat u en ik ervan maken dan dat de politie er rond moet gaan lopen." Ze vindt wel dat men zich aan de regels moet houden, maar "dat is aan de mensen zelf. Je doet het ook voor je eigen gezondheid en voor je omgeving."
Aperghis (ceo WE Fashion): ‘Kopieer voor onze retail de aanpak van Duitsland’
Hoe kijken ondernemers naar de aanpak van corona in het buitenland? Wat kan Nederland daarvan leren? We vroegen het Joris Aperghis, ceo van WE Fashion met 160 winkels, waarvan 60 in landen als België, Duitsland en Zwitserland. Duitsland heeft volgens deze omni-channel retailer de meest heldere aanpak. ‘In Nederland is het ieder voor zich’, zegt de topman in gesprek met De Ondernemer.
Horeca en winkels willen open, al is het op halve (arbeids)kracht
De horeca en de winkels willen zo snel mogelijk weer open, omdat het veilig kan. Dat zeggen brancheorganisaties INretail en Koninklijke Horcea Nederland (KHN). INretail start samen met Vakcentrum en de Raad Nederlandse Detailhandel een landelijke campagne om het kabinet te overtuigen winkels na vrijdag van het slot te halen.
Rotterdamse café-eigenaar opent zaterdag deuren Engelse pub, ondanks verbod
‘Genoeg is genoeg’, voor de Rotterdamse café-eigenaar Frank Roolaart. Hij snapt níks van de huidige coronaregels en daarom opent hij uit protest zaterdag hoe dan ook de deuren van zijn Engelse pub Dutch Dukes in Rotterdam. Roolaart vindt zichzelf geen wappie of complotdenker, maar hij vindt het genoeg geweest.
,,In België en Duitsland is alles open, maar ik moet dicht blijven." Voor de ondernemer zijn de coronamaatregelen onnavolgbaar en ‘buitenproportioneel’. Hoewel de besmettingscijfers gemiddeld toenemen, denkt Roolaart veilig open te kunnen. De café-eigenaar benadrukt dat het dan ook niet de bedoeling is dat de zaak stampvol komt te staan. ,,Ik werk alleen met reserveringen’’, zegt hij. Hij wil vooral een signaal afgeven. ,,Het is niet dat ik denk dat ik gelijk vier weken open kan blijven’’, zegt hij.
Roolaarts hele verhaal en of de gemeente Rotterdam gaat handhaven, lees je in het AD.

Ondernemers in Dordrecht zijn het zat en dopen binnenstad om tot Antwerpen: ‘Daar mag alles’
Ondernemers in heel het land zijn het spuugzat dat hun winkels en kapperszaken dicht moeten blijven. In Dordrecht leidt dit tot een ludieke protestactie: honderden straatnaambordjes in de binnenstad worden vandaag vervangen voor ‘Antwerpen’. Lees de reactie van de Dordtse wethouder op het ludieke protest in het AD.
NOC*NSF: heropening sportsector cruciaal voor gezondheid
Heropening van de sport- en 'beweegsector' is cruciaal voor een gezonde samenleving, zegt NOC*NSF . Bijna 1 op de 3 mensen (32 procent) in Nederland verwacht zich nog minder fit te gaan voelen na een verlenging van de huidige lockdown, meldt de organisatie op basis van de Sportdeelname Index. Daarin zijn de antwoorden van 2500 mensen verwerkt.
Als het gaat om mentale fitheid ligt dat percentage op 34 procent. ,,Iedere sportmogelijkheid telt. Daarom roepen we het kabinet dringend op om mogelijkheden voor sport te vergroten", zegt Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF.
Ruim 6 miljoen mensen (39 procent) hebben in december ook helemaal niet gesport. Minder dan de helft (47 procent) sportte die maand nog wekelijks. Van de jongeren beneden de 18 zegt een ruime meerderheid (59 procent) minder of zelfs niet meer te sporten doordat de voorzieningen 's avonds gesloten zijn. ,,We verkeren in een vitaliteits- en beweegcrisis waar we niet zomaar uit gaan komen", aldus Van den Tweel.
Van de leden van sportverenigingen zegt 41 procent dat hun motivatie om te sporten is afgenomen doordat zij niet terechtkunnen bij hun club. En als competities in het voorjaar niet door kunnen gaan, gaat zelfs 61 procent van de competitiedeelnemers ervan uit dat hun motivatie om te sporten zal verminderen.
,,Clubs motiveren sporters dankzij hun trainingen en wedstrijden enorm om in beweging te blijven. Helaas kan een hele grote groep niet meer op hun sportlocatie terecht door de maatregelen", aldus Van den Tweel. En hoe langer je stopt met sporten, hoe moeilijker het is om weer te beginnen, weet hij.
Meer dan de helft van de bevolking (58 procent) vindt dat de sportsector altijd volledig open moet blijven. De sport- en beweegsector deed via een petitie al een oproep om sport als essentiële dienstverlening te erkennen. Meer dan 300.000 mensen ondertekenden het schrijven.
Winkelbranche komt met landelijke campagne voor openen winkels

De winkelbranche probeert met een nieuwe, landelijke campagne het nieuwe kabinet te overtuigen om de sector te heropenen. Organisaties als INretail, Vakcentrum en de Raad Nederlandse Detailhandel vinden dat de winkels veilig open kunnen.
De circa 56.000 niet-essentiële winkels zijn vanwege de opmars van de omikronvariant van het coronavirus momenteel gesloten. Dat is volgens de organisaties onnodig, omdat winkelen volgens hen veilig kan met inachtneming van maatregelen zoals het dragen van mondkapjes en het houden van afstand. Als de situatie erom vraagt, kan met een beperking van het aantal bezoekers per winkel gewerkt worden, zo klinkt het.
In de aanloop naar de persconferentie op vrijdag doen winkels volgens de organisaties massaal mee met de campagne en de oproep dat ze weer veilig open kunnen. Met posters op winkelruiten en onder meer berichten op sociale media laten de ondernemers dit aan Nederland weten.
INretail-directeur Jan Meerman bij 1Vandaag: 'Kabinet gaat echt wel versoepelen, kan niet anders'
,,Wij geloven er in dat dit kabinet de goede maatregel gaat nemen, dat er dus versoepelingen gaan komen. De winkels kunnen open, op een veilige manier, met inachtneming van de regelgeving". INretail-directeur Jan Meerman sprak deze verwachting dinsdagavond uit op tv, bij 1Vandaag.
Steeds meer winkeliers zeggen hoe dan ook zaterdag de deuren te openen. Meerman is daarover duidelijk: ,,Dat is niet ons advies. Ik vind dat de winkels open moeten mét toestemming van het kabinet. Ik kan mij niet voorstellen dat dit kabinet een andere keuze maakt, we kunnen veilig open. Laten we kijken wat er kan en in plaats van wat er niét kan."
Op de vraag over de hoge aantallen Omikron-besmettingen in Nederland en het willen openen van winkels, zegt Meerman: ,,We zien dat er naar België en Duitsland massa's consumenten gaan, ónze consumenten. Daar gebeurt niets anders dan in Nederland. Waarom zijn wij in Nederland zo apart? Daar zie je frustratie over bij veel ondernemers." Bekijk de uitzending en lees Meermans hele reactie in dit artikel.
OMT praat vandaag over coronaregels bij recordaantallen positieve tests
Het Outbreak Management Team (OMT), dat de overheid adviseert over de aanpak van de corona-epidemie, komt vandaag weer bij elkaar. De leden bekijken dan welke maatregelen nodig zijn nu het aantal positieve tests is gestegen tot recordhoogte. De huidige regels lopen tot en met vrijdag. Dan is ook de nieuwe persconferentie.
Het wordt de eerste keer dat het OMT een advies geeft aan het nieuwe kabinet. Premier Mark Rutte is aangebleven, maar Ernst Kuipers is nu de minister van Volksgezondheid, en niet langer Hugo de Jonge. Het OMT had eind vorige week ook een overleg, waarvan het advies maandag naar buiten is gebracht. Het OMT oppert dat mensen op meer plekken medische mondneusmaskers zouden moeten dragen. Dat zou niet alleen binnen moeten, zoals op kantoor en in de horeca, maar ook op drukke plekken buiten, zoals in drukke winkelstraten.
Bedrijven lopen leeg op besmettingen en quarantaine
Naarmate het aantal coronabesmettingen oploopt, neemt ook het verzuim verder toe. Dat gaat niet alleen om de mensen die ziek zijn, maar ook hun huisgenoten of collega's die in quarantaine moeten. Kleinere bedrijven zien zich daardoor genoodzaakt de zaak te sluiten, zegt werkgeversorganisatie AWVN in gesprek met NU.nl. Grotere bedrijven moeten de productie verminderen en klanten nee verkopen.
Arbodienstverlener ArboNed zegt niet te weten hoeveel quarantaineverzuim er is. Wel krijgt ArboNed van werkgevers de vraag of hun werknemers toch mogen werken als ze verkouden zijn. ,,Het antwoord daarop is nee. Dat brengt een groot risico op meer besmettingen met zich mee en dat leidt tot weer meer besmettingen", aldus een woordvoerder. Het maakt wel duidelijk hoezeer werkgevers omhoogzitten en het hoge verzuim raakt hoe dan ook de werknemers.
Petitie met 300.000 handtekeningen voor nieuwe sportminister: 'Sport van het slot'
Met een petitie, aangeboden aan de kersverse minister voor Sport, Conny Helder, hebben diverse aan sport gerelateerde organisaties nogmaals duidelijk gemaakt dat wat hun betreft er zo snel mogelijk weer volop gesport kan worden. De petitie 'Sport van het slot' is door ruim 300.000 mensen van een handtekening voorzien. Lees hier meer over de actie, van onder meer NL Actief.
Een van de best bekeken video's op onze website hierover is van neuropsycholoog Erik Scherder (zie hieronder). Hij pleitte vorige maand, vanwege alle coronamaatregelen, voor sporten of yoga onder werktijd. ,,Als je nieuwe arbeidsregels oplegt met meer thuiswerken dan moet je ook de omstandigheden aanpassen. Zeker in deze crisis. We hadden al een pandemie genaamd lichamelijke inactiviteit. Die is nog niet opgelost en de coronacrisis heeft daar direct mee te maken’’, zegt hij op AD.nl.
Gemeenten vragen Rutte niet-essentiële winkels weer te openen
Meerdere gemeenten hebben een brandbrief gestuurd naar het kabinet om niet-essentiële winkels weer te openen. Ze vrezen voor de gevolgen voor de winkeliers als de lockdown nog langer aanhoudt. De gemeente Barneveld was vorige week een van de eerste die een open brief stuurde naar minister-president Rutte. Ze vroeg daarin 'om zo spoedig mogelijk de niet-essentiële sector te openen met gepaste veiligheidsmaatregelen'. Intussen hebben veel andere gemeenten een brief van gelijke strekking naar politiek Den Haag gestuurd.
In dezelfde regio verstuurden Veenendaal, Nijkerk, Putten, Ede, Overbetuwe en Wageningen al een brandbrief en ook in andere delen van het land wordt de oproep gedeeld. Zo hebben ook de Zuid-Hollandse gemeenten Krimpenerwaard en Sliedrecht en de Noord-Hollandse gemeenten Opmeer en Bergen bij de premier om aandacht gevraagd voor de gevolgen van de lockdown voor de ondernemers.
De roep om het openen van niet-essentiële winkels klinkt steeds luider. Winkeliersverenigingen INretail en Raad Nederlandse Detailhandel (RND) willen al langer dat het kabinet het weer mogelijk maakt dat winkels opengaan, evenals de Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
Werkgevers roepen op tot openen samenleving: 'Lockdown niet te doen'
Het beleid moet er volledig op gericht worden om aanstaande zaterdag de economie weer te openen. Dat stellen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland. 'Voor ondernemers is de lockdown niet meer te doen, voor de hele samenleving niet en alle andere landen in Europa zijn ook grotendeels open'.
Begin december was de lockdown volgens de werkgeversorganisaties waarschijnlijk onontkoombaar, 'maar inmiddels weten we meer van omikron en wijkt Nederland in Europa qua beleid steeds sterker af van alle andere EU-lidstaten.' De werkgeversorganisaties wijzen er ook op dat de groep oudere kwetsbare Nederlanders inmiddels in grote mate een boosterprik heeft gehad, wat het risico op ernstige ziekte en ziekenhuisopname flink verlaagt.
De huidige lockdown geldt tot en met vrijdag, dus het kabinet zal snel een beslissing moeten nemen over wat er verder moet gebeuren. Morgen komt het Outbreak Management Team weer bij elkaar voor een nieuw advies. Vandaag zijn de meest betrokken ministers over de ontwikkelingen rond corona bijgepraat door RIVM-directeur Van Dissel.
Meer over de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland in dit artikel.

Sportschool Beverwijk toch weer dicht
Sportschool Cardio Fitness Beverwijk sluit de deuren weer. De sportschool ging maandag open voor zorgmedewerkers om onder strikte voorwaarden te sporten. Dat deed de sportschool na berichten in de media dat de interne fitnessruimte van het Erasmus MC in Rotterdam tijdens de lockdown open is voor zorgpersoneel.
Nu heeft "een constructief gesprek" met de afdeling handhaving van de gemeente Beverwijk geleid tot het besluit om woensdag de deuren weer dicht te doen. ,,Hoe pijnlijk en onlogisch het ook is, we respecteren het advies van de handhaving en gemeente Beverwijk", zegt een van de twee eigenaren Debbie Keskin.
Sinds 19 december 2021 zijn de sportscholen dicht. Cardio Fitness zag het open blijven van de sportruimte in het ziekenhuis als ,,erkenning van de sportscholen als zijnde essentieel voor onze samenleving." Volgens de Beverwijkse sportschool is bewegen tijdens de lockdown juist in de zorgsector nu van groot belang, "omdat het personeel daar onder grote druk staat en niet gemist kan worden".

Ondernemersorganisaties pleiten voor aanpassing quarantaineregels
De huidige quarantaineregels zorgen steeds vaker voor problemen bij bedrijven. De regels zouden daarom aangepast moeten worden, zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. ,,Nu zitten veel mensen onnodig thuis en dit brengt veel ondernemingen en instellingen in de problemen, zeker als niet kan worden thuisgewerkt", zo klinkt het.
Door het hoge ziekteverzuim komen steeds meer bedrijven in de problemen met het rond krijgen van hun roosters, wat ook zorgt voor verstoringen in het productieproces. Bij VNO-NCW en MKB-Nederland komen daarover steeds meer signalen binnen van aangesloten bedrijven. Lees hier welke oplossingen zij aandragen om deze problemen het hoofd te bieden.
'Nederland kan niet zonder een gezond mkb'
Horecasector goed voor helft NOW-aanvragen
Bijna de helft van de toegekende aanvragen voor loonsteun is afgelopen periode naar horeca- en cateringbedrijven gegaan. Dat meldt uitvoeringsinstantie UWV, dat de aanvragen voor de NOW-steun verwerkt. In totaal keurde het UWV al circa 22.500 aanvragen voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid goed en werd al zo'n 587 miljoen euro aan voorschotten uitgekeerd in de zevende periode. Daarvoor kunnen bedrijven nog tot het einde van de maand een aanvraag indienen.
Van die 587 miljoen euro ging zo'n 212 miljoen euro naar horeca en catering. Die sector is door de vrijwel gehele sluiting, horeca is alleen open voor afhaal, zwaar getroffen door de huidige lockdown. Ook de detailhandel, goed voor ruim 15 procent van de goedgekeurde aanvragen, was sterk vertegenwoordigd. Alle niet-essentiële winkels zijn ook dicht, met uitzondering van het ophalen van bestellingen die telefonisch of via internet zijn gedaan.
In totaal zijn de 22.568 bedrijven waarvan de aanvraag werd goedgekeurd goed voor zo'n 425.000 werknemers. Zo'n 60 procent gaat naar bedrijven met minder dan tien werknemers. Grotere bedrijven, met meer dan 250 werknemers, waren goed voor 118 aanvragen.
Aantal faillissementen veel lager dan in afgelopen jaren
Het aantal faillissementen lag vorig jaar lager dan in voorgaande jaren. Dat meldt de Raad voor de rechtspraak, die de door rechtbanken uitgesproken bankroeten bekeek. In totaal ging het vorig jaar om zo'n 2300 faillissementen, waarvan 1700 bedrijven of organisaties en 600 personen.
Dat aantal is aanzienlijk lager dan de iets meer dan 4000 faillissementen van het eerste coronajaar 2020. In 2019 gingen in totaal 4776 bedrijven, organisaties en personen failliet.
De Raad voor de rechtspraak heeft de oorzaak van het lage aantal faillissementen niet onderzocht, maar noemt dat wel opvallend omdat veel bedrijven het zwaar hebben door de coronamaatregelen. Tegelijkertijd merkt de Raad op dat met corona in het achterhoofd rechters bedrijven die in de kern gezond zijn minder snel failliet laten gaan. Ook de steunmaatregelen van de overheid spelen mogelijk een rol bij het lage aantal bankroeten.
Bruls: verlenging lockdown is niet vanzelfsprekend
Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio vergadert donderdagavond digitaal over eventuele nieuwe coronamaatregelen die het kabinet vrijdag bekend gaat maken. Voor burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad, is het nog niet vanzelfsprekend dat de strenge lockdown vrijdag wordt verlengd.
,,Het Outbreak Management Team (OMT) moet met een overtuigend verhaal komen wat het effect is. Dat je echt kunt aangeven: als we deze lockdown niet doorzetten, zijn binnen een of twee weken de ziekenhuizen helemaal plat. Want anders zeg ik: geef meer lucht aan ondernemers, eigenlijk aan iedereen in de samenleving", aldus Bruls in De Gelderlander.
Bruls noemt de lockdown heftig voor ondernemers. ,,Vooral het contrast aan de grens, ja, dat is bijna stuitend. Vooral als ik lees dat ondernemers in Kleef (net over de grens bij Nijmegen) blij zijn want de kerst is helemaal goed gekomen door Nederlandse Kunden. Je zult maar winkelier zijn. Maar er zijn diverse sectoren die al langer in de klem zitten, die hebben het nog zwaarder."

Bevestigd: 14 januari persconferentie Rutte en Kuipers
Vrijdag 14 januari is de eerstvolgende coronapersconferentie, dat bevestigen bronnen om het OMT aan De Ondernemer. Het zal de eerste persconferentie zijn namens het nieuwe, missionaire, kabinet. Premier Rutte zal worden vergezeld door de nieuwe minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers.
De belangrijkste vraag waarop vrijdag 14 januari antwoord wordt gegeven, is of de lockdown wordt verlengd. Vorig jaar besloot het kabinet tot een lockdown, die vanaf zondag 19 december duurde tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022.
Amsterdamse ondernemer gooit zijn sportschool open voor de zorg
Winkels en horeca willen dat kabinet Nederland weer 'open' doet
Winkeliersverenigingen INretail en Raad Nederlandse Detailhandel (RND) willen dat het nieuwe kabinet het weer mogelijk maakt dat winkels opengaan. Nederland zou van de "pauzestand" moeten, meent INretail. Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) herhaalt dat het land weer open moet en roept op Nederland "uit de sluimerstand" te halen.
INretail denkt dat "iedereen zijn leven terug wil". Dat is volgens een woordvoerder "heel goed mogelijk als iedereen zich aan de regels houdt". ,,We moeten naar een systeem waarbij winkels en de maatschappij kunnen blijven draaien." Dat systeem zou wat de zegsman betreft moeten bestaan uit een maximaal aantal bezoekers per vierkante meter winkel, wat zou kunnen verschillen al naar gelang de situatie rond corona.
Voorzitter Eus Peters van RND benadrukt het belang van winkels in het dagelijks leven. ,,De winkelstraat vormt het hart van een stad, dorp of wijk en winkelen zorgt voor sociale cohesie. We willen met het nieuwe kabinet aan de slag om daaraan te werken." Volgens Peters is het risico op een coronabesmetting in een winkel klein en daarom zouden winkels gewoon open kunnen. Ook KHN vindt al langer dat de horeca veilig open kan. Afgelopen week kwam de brancheorganisatie met een plan daarvoor en ook nu houdt de organisatie het kabinet voor: "kijk naar wat er wél kan".
Lees ook: 'We hebben zulke goeie ideeën, ook als ze niet kloppen passen we ze gewoon aan. Verfrissend'
Kuipers wil met bredere blik naar coronabeleid kijken
De nieuwe coronaminister Ernst Kuipers wil met een bredere blik naar de coronabestrijding kijken. De focus van het vorige kabinet op vooral de zorg is in zijn ogen niet houdbaar. ,,We moeten echt langetermijnbeleid gaan maken, om de doodeenvoudige reden dat dit niet meer weg gaat", zei Kuipers nadat zijn voorganger Hugo de Jonge maandag het stokje had overgedragen op het ministerie van Volksgezondheid.
Nu wordt er ,,heel sterk naar één specifiek model gekeken van het RIVM, over verwachte aantallen besmettingen en ziektegevallen", aldus Kuipers. ,,De vraag zal zijn: kan je er ook andere modellen naast zetten, een breder palet berekenen, en zo iets meer zekerheid krijgen." Daarbij denkt hij niet alleen aan modellen over de zorgbezetting, maar ook over economische impact. ,,Dat soort facetten moeten we meenemen."

Lees ook: Wie is de nieuwe EZ-minister Micky Adriaansens en wat verwacht ondernemend Nederland van haar?
Grote drogisterijen hebben niet of nauwelijks medische mondkapjes type 2
De grote drogisterijen in ons land hebben geen of amper mondkapjes van het type 2 op voorraad. Dat laten woordvoerders van Etos, Kruidvat en Trekpleister desgevraagd weten aan NU.nl. Ook bij supermarktketen Albert Heijn zijn ze nog niet te koop.
Het OMT adviseert het kabinet om de mondkapjesplicht uit te breiden, naar alle publieke binnenruimtes waar meerdere mensen van verschillende huishoudens samenkomen én drukke publieke buitenruimtes. Bovendien is het advies van het OMT uitsluitend medische mondkapjes te gaan gebruiken, minimaal type 2. ,,We mochten dit type mondkapje heel lang niet verkopen", verklaart de woordvoerder van Kruidvat en Trekpleister de geringe voorraden. Lees hier het volledige artikel.
Kappersbond ziet bij bewindslieden 'hier en daar uitgroeiinkje'
Kappersbond ANKO is blij dat de nieuwe bewindslieden maandag niet op het bordes stonden met versgeknipte en -geföhnde kapsels. De bond had een van hun leden, een saloneigenares uit Almere, gevraagd met deskundige blik naar de hoofden te kijken. Waren het inderdaad ‘coronacoupes’ of hadden sommige bewindslieden toch stiekem een kapper bezocht, ondanks de lockdown? Het viel mee.
Kapster Angela uit Almere: ,,We konden goed zien dat de kapsels niet professioneel waren geföhnd. En ook waren hier en daar uitgroeiinkjes te zien." De kappersbranche had de nieuwe ploeg van bewindslieden eerder opgeroepen niet met vers geknipte en geföhnde haren op het bordes te verschijnen, nu kapsalons allemaal dicht moeten blijven. Dat zou volgens ANKO een heel slecht signaal zijn naar de kappers.
Lees ook: Kapper Sieta durft geen nieuwe NOW-aanvraag aan: ‘Moet 5000 euro terugbetalen van eerste lockdown’
Nieuwe kabinetsploeg aan de slag
Met de traditionele foto op het bordes achter Paleis Noordeinde is de beëdiging van het nieuwe kabinet afgesloten. Premier Mark Rutte en zijn nieuwe bewindslieden hebben het paleis verlaten, en houden later op de dag hun eerste ministerraad.
Het proces liep, onder meer door corona, anders dan in eerdere jaren. Eerste vicepremier en minister van Financiën Sigrid Kaag ontbrak op de foto, omdat zij in isolatie zit vanwege een coronabesmetting. Tweede vicepremier Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) stond in plaats van Kaag aan de linkerkant van koning Willem-Alexander. De ministers hielden onderling ook 1,5 meter afstand.
Kabinet Rutte IV mag zich nu verder buigen over de coronapandemie, verlenging van de lockdown en steunmaatregelen voor ondernemers.

Zorgmedewerkers komen naar geopende sportschool in Beverwijk
Zo'n 25 zorgmedewerkers werken zich maandagochtend in het zweet bij sportschool Cardio Fitness Beverwijk. Eigenaresse Debbie Keskin vindt het tot nu toe geslaagd. "Iedereen is hartstikke positief en dankbaar. Ze vinden het fijn dat ze even een uitlaatklep hebben." De sportschool, die sinds 19 december officieel dicht is vanwege de lockdown, kondigde afgelopen weekend aan de deuren te openen voor medewerkers in de zorg.
Tussen 09.00 en 12.00 uur en tussen 18.00 en 21.00 uur zijn de deuren open voor deze groep. Het fitnesscentrum kwam op het idee na berichten dat de interne fitnessruimte van het Erasmus MC in Rotterdam gedurende de lockdown open is voor zorgpersoneel. Keskin heeft nog geen toestemming van de gemeente.
Lees ook: Jeffrey (41) is het zat om stiekem klanten zijn schoenenzaak in te smokkelen: ‘Wij gaan open’
OMT advies: 'medische mondkapjes in winkelstraat en publieke binnenruimtes'
Mensen zouden een medisch mondmasker moeten dragen in publieke buitenruimtes waar niet voldoende afstand kan worden gehouden, zoals bij demonstraties, tijdens sportevenementen, in drukke winkelstraten en op drukke markten. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT). Ook in binnenruimtes, dus in bijvoorbeeld horeca, bedrijfspanden, onderwijs en sportinstellingen zouden de medische mondkapjes gedragen moeten worden.
Wat de experts betreft zouden medische mondmaskers ook moeten worden gedragen in alle publieke binnenruimtes, ook als men zit, ongeacht of er voldoende afstand kan worden gehouden. Daarbij mag het kapje wel af als er wordt gegeten of dronken en tijdens het sporten.
Het OMT heeft het expliciet over 'medische mondneusmaskers', omdat die ,,een iets beter bescherming tegen uitstoot van virusdeeltjes in de omgeving dan niet-medische maskers" bieden en de ,,drager daarnaast ook meer bescherming bieden tegen het oplopen van een infectie". Daarbij gaat het om chirurgische mondneusmaskers van 'Type 2', dus niet over de FFP2-maskers.
Nieuw OMT-advies: Het mondkapje van stof lijkt passé
NL Actief start online petitie: sport en bewegen is essentiële dienstverlening
NL Actief wil dat het nieuwe kabinet gaat erkennen dat sport en bewegen een essentiële dienstverlening is en zorgt dat de deuren van de sportaanbieders open gaan en ook open blijven, met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM en het protocol verantwoord sporten. Er is een online petitie gestart, intussen ruim 285.000 keer ondertekend, dat dinsdag aangeboden gaat worden. Op de website stelt NL Actief onder meer: 'Sport & bewegen is van groot belang om fysiek en mentaal fitter en gezonder te leven. Op dit moment kun jij als Nederlander daar moeilijk invulling aan geven. De sportsector moet daarom aangemerkt worden als essentiële dienstverlening, zodat de deuren van sportaanbieders open gaan en ook blijven'.
NL Actief is de branchevereniging van de erkende en ondernemende sport- en beweegbedrijven in Nederland. Bij NL Actief zijn zo’n 1000 locaties met in totaal 3 miljoen fitnessconsumenten aangesloten.

Meer sportscholen openen vandaag de deuren a la Erasmus MC
Sportscholen zoals PerformFit in Duivendrecht en Cardio Fitness Beverwijk, openen vandaag de deuren voor zorgmedewerkers. Dit na berichten in de media dat de interne fitnessruimte van het Erasmus MC in Rotterdam gedurende de lockdown open is voor zorgpersoneel.
,,Een mooi initiatief, ik sluit me hierbij aan"', zegt sportschooleigenaar Sander Jansen van PerformFit. ,,Dan kunnen we meewerken om mensen weer gezond en weerbaar te maken tegen Covid-19". Alleen mensen die in de zorg werken kunnen in zijn school terecht onder strenge voorwaarden. Zo mogen er maximaal veertien mensen in de sportruimte, waar er normaal 28 sporters terechtkunnen. Ook moeten ze zich van tevoren opgeven voor een bepaalde tijd.
Wegens de lockdown zijn de sportscholen sinds 19 december gesloten. Jansen: ,,Alle kans dat de boa's of politie morgen komen om de mensen naar huis te sturen, maar dan ga ik dat bij de gemeente aankaarten. Om te zeggen dat het bij Erasmus MC wel is toegestaan en hier niet. Dat is meten met twee maten. Maar hoe ik dat moet aanpakken. Geen idee". Jansen benadrukt wel dat hij 'geen protest of gedoe' wil.
Ook Cardio Fitness Beverwijk opent de deuren voor zorgmedewerkers om onder strikte voorwaarden te komen sporten. De twee eigenaren van Cardio Fitness vinden het een goed initiatief van Erasmus MC om de zorgmedewerkers te laten sporten. Ze zien het als 'een duidelijke erkenning van de sportscholen als zijnde essentieel voor onze samenleving'.
Uitvaartbranche ziet nieuwe trend in coronatijd
Het is een trend die de coronacrisis wel eens zou kunnen gaan overleven: de intieme uitvaart. ,,Als er veel mensen op een crematie zijn, kun je je als nabestaande toch wat bekeken voelen. Die druk of ballast was er nu niet.” Lees hier het hele verhaal op de website van het AD. Maar ook: uitvaartondernemers zijn anno nu veel tijd kwijt aan het regelen van uitstel voor begrafenissen en crematies die niet binnen de wettelijke termijn van zes dagen kunnen plaatsvinden.
Cardio Fitness Beverwijk: 'Sportschool Erasmus MC open, wij ook open'
Morgen opent sportschool Cardio Fitness Beverwijk de deuren voor zorgpersoneel. Dit besluit van eigenaren Debbie Keskin en Dick Vrij volgt na een bericht over de uitzonderingsregel die de interne sportschool in het Erasmus MC volgt, een besluit van aankomend minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers.
Hoe er precies op het initiatief gereageerd gaat worden weet Keskin niet, is te lezen in dit artikel. ,,Normaal gesproken bespreken we onze initiatieven met de gemeente, maar dat hebben we nu niet gedaan", vertelt ze aan NH Nieuws. ,,Het is misschien niet de goede volgorde, maar we kopiëren wat Ernst Kuipers doet. De praktijk moet de consequenties uitwijzen.”
Handhavers sluiten skateshop Revert '95 (en vervangen sloten), want winkel was open
Handhavers van de gemeente Haarlem hebben zaterdagmiddag skateshop Revert '95 van Jeroen Blankevoort gesloten. De sloten van de winkel zijn vervangen. De ondernemer hield zijn deuren open, omdat hij geen andere manier zag om de winkel draaiende te kunnen houden. En als statement tegen de huidige coronamaatregelen.
,,Het is achterlijk, dit is echt buiten alle proporties", reageert Jeroen Blankevoort bij NH Nieuws op de gedwongen sluiting van zijn winkel. ,,Des te meer reden dat we ons als ondernemers moeten mobiliseren, dit beleid is echt te idioot voor woorden." Lees hier het artikel en bekijk de video.

Laatste dag voor aanvragen NOW-steun
Tot en met zondag (lees: vandaag) is er tijd om een definitieve berekening aan te vragen van de loonsteun waarop er tussen maart en eind mei 2020 recht was wegens de coronacrisis. Dit najaar hadden zo'n 9500 werkgevers een eerdere deadline gemist. Uitkeringsinstantie UWV geeft tot en met 9 januari nog een kans. Lees er via deze link meer over.
Het UWV is tot 17.00 uur bereikbaar voor ondernemers met vragen (088 - 898 20 04). In de aanloop naar de deadline was het volgens een woordvoerder drukker dan normaal met telefoontjes over de NOW-berekening. Daarbij speelde ook mee dat de uitvoeringsinstantie herinneringsbrieven had gestuurd en zelf werkgevers opbelde.
Niet-essentiële winkels openen tóch hun deuren
In meerdere steden zijn zaterdag niet-essentiële winkels geopend uit protest tegen de coronamaatregelen. In Bussum is een aantal winkels ‘open’, klanten kunnen er terecht voor een kopje koffie, als ludiek protest. In de binnenstad van Sittard zijn zaterdag meerdere winkels open, die volgens de coronaregels eigenlijk gesloten moeten zijn. In etalages hangen posters met de tekst: ‘Ja! Wij zijn open! Dat is ons recht!’. Ook in Roermond laten winkels klanten binnen (foto onder, bron: L1).
Jo Bormans, eigenaar van Bormans Modeschoenen in Sittard, ging zaterdag om 09.30 uur open. ,,Het water staat ons tot over de lippen. In Belgische winkels hebben ze een omzet van meer dan 30 procent door de Nederlanders. Die zijn we hier kwijt. Dat is onaanvaardbaar.’’
In de plaats Urk zijn de afgelopen dagen ook al winkels open. Daarop zijn nog geen boetes uitgedeeld, zo zegt een woordvoerster van de gemeente zaterdag. Wel krijgen winkeliers een waarschuwing omdat ‘geconstateerd werd dat veel winkels open zijn’. Ze zijn gewezen op de mogelijkheid van bestellen en ophalen en worden gevraagd deze optie te gebruiken. ‘We hopen dat dat voldoende is’, aldus de zegsvrouw.

Dringende open brief Audax aan kabinet: beschouw boekwinkels als essentieel
,,We zijn van mening dat een laagdrempelige beschikbaarheid van lectuur (kranten, tijdschriften, boeken) een belangrijke rol speelt in het vormen van een mening en daarmee de vrijheid van meningsuiting ondersteunt. Nu supermarkten nog wel tijdschriften mogen verkopen, is er niet alleen door de lockdown een vorm van oneerlijke concurrentie ontstaan, maar is er ook sprake van een grote verschraling van het aanbod. Daar wordt immers een beperkt, alleen commercieel interessant, assortiment gevoerd", stelt Hubert de Leeuw, algemeen directeur van Audax. ,,Hierdoor is een groot gedeelte van de titels nergens verkrijgbaar en wordt indirect de brede beschikbaarheid van het pluriforme titelaanbod en daarmee de persvrijheid ingeperkt.”
Vandaag verschijnt in de landelijke ochtendkranten een dringende open brief van Audax, gericht aan het kabinet, is in dit artikel te lezen.

OMT-lid Marion Koopmans over aantallen omikron-besmettingen: 'Dit is nog maar het begin'
Het ene OMT-lid is het andere niet, ervaren we deze week nog maar weer eens. 'Met één mond praten' lijkt maar niet mogelijk, aanschuiven in talkshows des te meer. Voorbeeld: als de getallen uit Engeland, Denemarken en Frankrijk gunstig zijn, zouden de maatregelen een tikje kunnen worden versoepeld, voorspelde een OMT-lid eerder deze week. Maar volgens viroloog en OMT-lid Marion Koopmans moeten we oppassen dat we niet alleen naar het gunstigste land kijken. ,,De aantallen gaan nu razendsnel steil omhoog en dit is nog maar het begin'', aldus Koopmans in het AD.
Hoe de Duitse winkelstraat moet omgaan met corona
Door de coronabeperkingen ziet ook de middenstand in Duitsland vaste klanten vaker bij concurrerende webshops hun slag slaan. Tot verdriet van winkeliers. ,,Mensen beseffen niet dat ze een levendig winkelgebied om zeep helpen door online te kopen in plaats van hier", vertellen ondernemers 'Onze Man in Berlijn', Guy Hoeks. Herkenbaarheid troef voor Nederlandse winkeliers, na het lezen van dit artikel.
Zzp-organisatie Werkvereniging klaagt Staat aan om 'ongelijke' coronasteun
Belangenorganisatie Werkvereniging klaagt de Staat aan omdat ze de verschillen tussen coronasteun voor werknemers en zzp'ers oneerlijk vindt. Via een bodemprocedure in Den Haag eist de Werkvereniging, een platform voor zelfstandig werkenden, dat de vergoedingen meer worden gelijkgetrokken, is te lezen in dit artikel.
,,De steun is volgens ons pas gelijk als iedereen de noodsteun krijgt die proportioneel is aan wat je verliest", zegt Roos Wouters van de Werkvereniging. Ze vindt dat de opzet van de huidige steunregelingen het verschil in positie op de arbeidsmarkt tussen werkenden met een vast arbeidscontract en zelfstandigen heeft vergroot.
De Jonge: 'Zorg nog niet klaar voor versoepelingen'
,,Ik denk dat we straks concluderen dat de harde lockdown van december de verstandige keuze was." Het zijn de woorden die Hugo de Jonge vandaag na afloop van zijn laatste coronavergadering op het Binnenhof bezigde. ,,In landen waar de regels minder streng waren, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld, kampen ze nu met aantallen ziekenhuisopnames die vertaald naar onze situatie vier keer zo hoog zijn als nu. In Nederland zou je dan 600 nieuwe coronapatiënten per dag hebben. Dat kan de zorg helemaal niet aan.”
AD schrijft dat De Jonge echter niet te ver op de zaken vooruit wilt lopen, maar stelt dus wel dat voorzichtigheid geboden is. ,,Het hoge aantal infecties zal tot een toename leiden van het aantal patiënten, maar je weet niet precies hoeveel. Het is niet hetzelfde als bij eerdere golven, daar zit onzekerheid. Dus je moet behoedzaam kijken naar wat kan.”

KVK: afgelopen jaar een paar duizend nieuwe horecabedrijven opgericht
Ondanks de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen zijn er in het afgelopen jaar een paar duizend nieuwe horecabedrijven bij gekomen. Waar cafés en kantines het bijltje erbij neergooiden, kwamen er juist in andere deelsectoren binnen de horeca veel ondernemers bij. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK).
Invoering 2G laat opnieuw langer op zich wachten
De uitbreiding van de coronapas en de invoering van 2G laten opnieuw langer op zich wachten. AD schrijft dat een kritische Tweede Kamer meer tijd wil. Partijen betwijfelen of het coronatoegangsbewijs wel goed werkt in tijden van de omikronvariant.
Partijen hebben nu tot 17 januari de tijd voor extra vragen, dan volgt de reactie van het kabinet. Pas daarna kunnen Tweede en Eerste Kamer in debat over het controversiële plan om alleen nog na vaccinatie of genezing (2G) toegang te krijgen tot drukke horecagelegenheden of concertzalen. Ook de voorstellen voor uitbreiding van de coronapas (3G, dus inclusief testoptie) naar de werkvloer en in het onderwijs lopen vertraging op.
Het kabinet hoopte dat deze gereedschappen klaar voor gebruik zouden zijn na de winterpiek, maar betrokkenen melden dat de plannen ‘nooit gaan lukken’ voor februari. Als ze al door kunnen gaan. Alleen VVD en D66 tonen zich namelijk voorstander en met de opkomst van de veel besmettelijkere omikronvariant - die zich minder aantrekt van vaccinaties - neemt de argwaan over de coronapas in het parlement toe. Het OMT moet zich opnieuw buigen over de gevolgen van de omikronmutant voor het coronatoegangsbewijs.

OMT komt vandaag bij elkaar voor advies aan kabinet
Het Outbreak Management Team (OMT) komt vandaag bij elkaar om weer over de coronapandemie overleggen, schrijft NU.nl. Daarna volgt een nieuw advies aan het kabinet. Volgende week woensdag beslist het kabinet wat er moet gebeuren met de coronamaatregelen en een dag later overleggen ministers met onder meer OMT-voorzitter Jaap van Dissel. Vrijdag wordt er een knoop doorgehakt over het verlengen of versoepelen van de huidige maatregelen. Waarschijnlijk is er vrijdagavond dan een nieuwe persconferentie. Het is de eerste keer met Ernst Kuipers als minister van Volksgezondheid.
Het virus verspreidt zich momenteel weer snel in Nederland. Een verdere stijging hangt onder meer af van de maatregelen die het kabinet neemt, zei viroloog en OMT-lid Marion Koopmans eerder deze week. Ze wees er ook op dat de omikronvariant van het virus zich ondanks de huidige lockdown snel verspreidt. ,,Dus het aantal gevallen gaat sowieso toenemen."
Koninklijke Horeca Nedeland komt opnieuw met horecaroutekaart
De horeca kan per direct, maar anders uiterlijk 15 januari veilig open, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De vereniging komt opnieuw met een horecaroutekaart. Hiermee wil KHN ook aan het nieuwe kabinet laten zien hoe de horeca gefaseerd op een veilige en verantwoorde wijze open kan.
De routekaart is gebaseerd op ervaringen en adviezen van horecaondernemers en bevat concrete suggesties om op zeer korte termijn tot heropening van de horeca te komen. KHN rekent op een constructieve houding van het nieuwe kabinet en gaat graag in gesprek over hoe we de komende tijd slim omgaan met het coronavirus. Dit met als doel: kijken naar wat er wél kan, in plaats van de horeca volledig dicht houden.
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ,,Het is essentieel dat het nieuwe kabinet de bereidheid toont om te kijken hoe we de horeca zo snel mogelijk weer open krijgen. Om de eerste stap te zetten, presenteert KHN daarom een concreet voorstel met weloverwogen invullingen voor een verantwoorde heropening van de horeca. Ondernemers willen namelijk weer volop kunnen ondernemen. De nieuwe bewindspersonen zijn bekend; ik nodig ze dan ook van harte uit om met ons in gesprek te gaan.”
Brandbrief 15 ketens: 'Alle retail in Nederland moet open'
'Alle retail in Nederland moet open.' Daartoe roepen vijftien winkelketens op in een brandbrief aan politiek Den Haag, nu hun winkels al sinds 19 december gesloten zijn. Dat meldt Retailtrends.
Onder meer Wibra, WE Fashion, Scapino en Shoeby zeggen dat voortzetting van het huidige beleid blijvende schade toebrengt aan de binnensteden. De retailmerken wijzen erop dat consumenten bij de lokale winkelier in België en Duitsland koopt en online bij grote buitenlandse spelers. ,,Deze dragen niet bij aan de Nederlandse economie en onze belastingen."
Ook zien de ketens dat het personeel de moed begint te verliezen. ,,De koek is op bij onze mensen. We zien groeiende verzuimcijfers, meer gesprekken met bedrijfsartsen en ga zo maar door. Ze willen vooruit, aan de gang. Het draagvlak is weg."
Net als de brancheorganisaties wijzen ze erop dat er veilig kan worden gewinkeld als klanten anderhalve meter afstand houden en een mondkapje dragen. Als de politiek andere maatregelen wil, dan staan ze daar voor open. De andere ketens zijn: Ziengs, Score, Takko Fashion, MS Mode, America Today, Expresso, Jeans Centre, Only For Men, Van Uffelen, Claudia Sträter, en Chasin.
Vakantieboekingen stijgen ondanks coronamaatregelen, minder hard dan normaal
Het aantal vakantieboekingen bij reisorganisaties stijgt sinds de kerst, maar niet zo hard als normaal. Dat komt onder meer door de veranderende reisregels op bestemmingen en de daarmee gepaarde onzekerheid voor vakantiegangers, melden Corendon, TUI, Sunweb en verhuurder van vakantiehuizen Belvilla na een belronde van ANP. Ook blijven mensen tot kort voor vertrek hun vakantie boeken.
,,Mensen wachten wel echt af met boeken", zegt een woordvoerster van TUI, maar de boekingen nemen ten opzichte van vorige weken wel ,,fors toe". Het merendeel van de boekingen is voor januari en februari. Behalve de geijkte sneeuwbestemmingen zoals Oostenrijk en Finland gaan mensen ook graag naar de zon, zoals de Antillen, de Canarische Eilanden en Kaapverdië. Er wordt volgens de reisorganisator ook ,,een stuk meer last minute geboekt" dan normaal. De zomerboekingen lopen ondanks een forse stijging nog wel achter op voorgaande jaren, aldus de zegsvrouw.

Thuiskappers knippen gewoon door, ANKO raadt het af: 'Doe het niet! Houd je aan de regels'
Talloze thuiskappers in Noord-Brabant knippen ondanks de harde lockdown gewoon door. Dat blijkt uit een belronde van Omroep Brabant. Ook branchevereniging ANKO ziet het aantal illegale thuisknippers toenemen. ,,Ik moet wel, anders heb ik geen eten”, vertelt een 31-jarige kapper uit Eindhoven tegen de regionale omroep.
,,Doe het niet! Houd je aan de regels”, is de oproep van Gonny Eussen van kappersbranchevereniging ANKO. ,,Wij proberen bij de regering aan te tonen dat de kappers weer veilig open kunnen en dan helpt dit niet mee.” De huidige steunmaatregelen zijn volgens de branche in veel gevallen niet toereikend. Overigens zien veel kappers het niet meer zitten nu ze niet alleen te maken hebben met de lockdown, maar ook de eerder ontvangen loonsteun moeten terugbetalen. De bedragen waar zij recht op hadden zijn nu vastgesteld, dus het terugbetalen is ook begonnen. Volgens brancheorganisatie ANKO kan dat net de druppel zijn die de emmer doet overlopen, zo lees je in dit artikel.

Omzetschade winkeliers na bijna drie weken harde lockdown: ruim 2 miljard euro
De omzetschade voor winkeliers ligt na bijna drie weken sluiting op ruim 2 miljard euro. Dat heeft brancheorganisatie INretail berekend, meldt het AD. Extra onlinebestellingen en click&collect-mogelijkheden zorgen bij lange na niet voor voldoende compensatie. Daarnaast komt maar een beperkt aantal ondernemers in aanmerking voor tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL).
INretail, MBK-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) pleiten alle drie voor heropening van de winkels na 14 januari. Volgens de ondernemersclubs is de nood nog veel hoger dan tijdens de vorige lockdown en zijn versoepelingen hard nodig.
INretail-directeur Jan Meerman: ,,Winkeliers kampen met forse belastingschulden van de vorige lange sluiting. Om vervolgens tijdens de drukste tijd van het jaar weer dicht te moeten. Om moedeloos van te worden. We hebben nu al met een miljardenstrop te maken, reken maar uit wat de schadepost is als de lockdown nog langer duurt dan half januari. Gooi die winkels dan ook alsjeblieft weer open. Desnoods met invoering van een QR-check bij binnenkomst.’’
Ondanks goede voornemens: sportscholen beleven rampzalige januarimaand
Sportscholen beleven door goede voornemens normaal gesproken in januari hun beste maand qua nieuwe inschrijvingen, maar door de lockdown slinkt hun ledenbestand alleen maar. De instroom van nieuwe sportschoolgangers is door de lockdown nagenoeg stilgevallen, terwijl bovengemiddeld veel Nederlanders hun abonnement opzeggen.
,,Het is op dit moment rampzalig voor ons", zegt voorzitter Han de Hair van de Vereniging Exclusieve Sportcentra (VES), waar 109 sportscholen onder vallen, tegen ANP. Het aantal inschrijvingen door nieuwe leden bij deze fitnesscentra is ,,opgedroogd tot nagenoeg nul", zegt hij. Doordat er veel opzeggingen zijn wegens de sluiting van sportscholen, verliezen die deze maand per saldo leden.
Fitnessketens proberen het verlies aan klanten onder andere te beperken door abonnementen te bevriezen. Zo heeft marktleider Basic-Fit zolang de lockdown duurt de incasso's van het abonnementsgeld stilgezet. Fit For Free en SportCity hopen vooral op versoepelingen, in welke vorm dan ook.

Lees ook: Han de Hair (Exclusieve Sportcentra): 'Wij zijn een deel van de oplossing en dat wordt niet gezien’
Uitspraak rechter: 'Huidige lockdown mag in stand blijven'
De huidige harde lockdown kan in stand blijven om het coronavirus te bestrijden. Dit stelt de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag woensdag in een uitspraak van het kort geding over de lockdownmaatregelen.
De eisers vinden dat de harde lockdown met onmiddellijke ingang moet worden beëindigd, omdat de overheid met de invoering ervan grond- en mensenrechten van de Nederlandse bevolking met voeten treedt.
De kortgedingrechter heeft de vordering afgewezen. ,,Alleen als evident is dat de Staat onjuiste keuzes maakt, is plaats voor ingrijpen", beargumenteerde de rechter. ,,De Staat laat zich steeds voorzien van deskundig advies van het OMT. Het OMT heeft de lockdown geadviseerd en de Staat mag zijn beleid op dat advies afstemmen."

Winkeliers willen snel met nieuwe kabinet om tafel over heropening
Winkeliers willen zo spoedig mogelijk met het nieuwe kabinet om tafel om te bespreken onder welke voorwaarden de winkels deze maand weer open kunnen. Dat geeft de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) aan. In de branche wordt het als bijzonder pijnlijk ervaren dat niet-essentiële winkels hun deuren gesloten moeten houden, terwijl een stad als Antwerpen veel Nederlandse shoppers ontvangt.
Kamer bespreekt invoering van 2G over twee weken
De Tweede Kamer spreekt op zijn vroegst op maandag 17 januari over wetsvoorstellen over het 2G-beleid (alleen toegang voor mensen die recent besmet waren of gevaccineerd zijn) en de uitbreiding van de coronapas.
Het 2G- en 3G-beleid (waarbij mensen ook met bewijs van een negatieve test toegang kunnen krijgen) zijn niet onomstreden. Coalitiepartij ChristenUnie is tegen de inzet van 2G en het CDA twijfelde afgelopen tijd nog, maar denkt wel dat het beleid kan helpen ,,sommige sectoren eerder te openen".
INretail, KHN en MKB-Nederland hebben indruk dat OMT land runt
De oproep vanuit het Outbreak Management Team (OMT) tot een langere lockdown leidt tot onbegrip onder collega-virologen en woede bij ondernemers. Zij vinden dat het kabinet paal en perk moet stellen aan de publieke optredens van OMT-leden.
De adviseurs die het OMT vormen, sorteren in media voor op een verlenging van de lockdown tot eind januari. ,,Zo creëer je veel onrust. Ik word er kotsmisselijk van", zegt directeur Jan Meerman van INretail tegen De Telegraaf. ,,Ondernemers worden hier gek van", zegt een woordvoerder van de kappersbranche. Ook MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof deelt dit 'ongenoegen over timing en communicatie'.
Omzet Sligro lijdt opnieuw onder horecasluitingen
Groothandel Sligro heeft vorig jaar opnieuw een lagere omzet geboekt dan in het voorgaande jaar. Na coronajaar 2020 bleef Nederland worstelen met nieuwe golven waarin het virus zich snel verspreidde, waardoor horecabedrijven gedeeltelijk of helemaal dicht moesten.
Daardoor verkocht de leverancier voor restaurants, cafés en cateraars ruim een vijfde minder dan in de periode voor de coronapandemie.

Basis- en voortgezet onderwijs 10 januari weer open, hogere school en universiteit niet
De scholen in het basis- en voortgezet onderwijs gaan na de kerstvakantie weer open voor alle leerlingen. Dat heeft demissionair onderwijsminister Arie Slob maandag bekendgemaakt na overleg met het Outbreak Management Team (OMT). Wel zullen veiligheidsmaatregelen blijven gelden tegen het coronavirus, zoals preventief testen. Het OMT verwacht geen andere snelle versoepelingen, maar kijkt wel voorzichtig naar eind januari.
Samengevat: de basisscholen en middelbare scholen gaan dus vanaf volgende week maandag weer open en ook de buitenschoolse opvang is vanaf volgende week weer open. Het hoger onderwijs en universiteiten blijven vooralsnog afhankelijk van online onderwijs. Het uitgebreide artikel met de cijfers tref je hier.