Nieuws Maatregelen

Regels aangescherpt voor 'essentiële' winkels als Action en HEMA

De regels voor 'essentiële' winkels worden aangescherpt. Alleen winkels die in hoofdzaak levensmiddelen, drogisterij-artikelen en diervoeding kopen, mogen open blijven, zo heeft het kabinet bekendgemaakt. HEMA laat weten al zijn winkels donderdag te sluiten.

De Ondernemer / ANP 16 december 2020

Coronacrisis krijgt geen grip op Action: groei keten gaat gestaag door

Kabinet scherpt regels voor 'essentiële' winkels zoals Action en Hema aan.

De aanscherping staat in een brief die minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) vanmiddag aan de detailhandel hebben gestuurd. Belangrijk is dat winkels vóór de lockdown al boven de 70-procentsgrens moesten zitten. ,,Het is niet toegestaan het non-foodassortiment uit te breiden", aldus de ministers. Een uitzondering blijft gelden voor bredere winkels die een aparte afdeling hebben voor levensmiddelen. Die moet dan wel een eigen ingang hebben om open te mogen.

Lees ook: Kabinet wil heropening Action, HEMA en Wibra terugdraaien

Heropening Action en Wibra

Eerst wilde het kabinet het ook mogelijk maken dat winkels die meer dan 30 procent van hun omzet uit essentiële producten haalden 'voor dat deel' open mochten blijven. Winkelketens als de Action en de Wibra waren van plan daar van gebruik te maken. Maar die uitzonderingsregel vervalt nu.

Het besluit volgt op het voornemen van Action en Wibra, die in navolging van HEMA de deuren wilden openen voor de verkoop van de ‘essentiële producten’, ondanks de maandag afgekondigde lockdown, omdat ongeveer 40 procent van de omzet behaald wordt met essentieel geachte artikelen. Het voornemen viel verkeerd bij het kabinet.

"Het is niet fair dat ons nu wordt verweten de rand op te zoeken"

Woordvoerder van retailer Wibra

Teleurstelling Action

Action reageert teleurgesteld en verbaasd op het verwijt. ,,Wij hebben niet de randen opgezocht, maar de regels gevolgd zoals ze staan op Rijksoverheid.nl en zijn uitgelegd na navraag bij het ministerie van Economische Zaken”, stelt een woordvoerster van de keten. ,,Ik vind het niet fair dat ons nu wordt verweten de rand op te zoeken.”

Lees ook: Lockdown, maar deze winkels mogen de deuren open houden

INretail is blij met duidelijkheid

Brancheorganisatie INretail laat weten het goed te vinden ,,dat de overheid in een brief aan de Tweede Kamer vanmiddag duidelijk verschaft over welke winkels essentieel zijn en welke niet". Wel blijft de brancheorganisatie pleiten voor het toestaan van afhalen bij de winkeldeur, dat wordt omschreven als ,,een coronaproof oplossing voor de dramatische behoefte om nog een beetje omzet te kunnen realiseren".

In het voorstel van INretail bestellen en betalen consumenten vooraf hun producten en halen ze op een vooraf afgesproken tijdstip de bestelling als pakket bij de winkeldeur op. ,,Dit kan veilig, haalt druk van het overbelaste online kanaal en zorgt dat consumenten hun kerstaankopen kunnen doen. Afhalen en bezorgen functioneert uitstekend in de horeca. De non-food detailhandel kan dit ook goed en veilig organiseren."

Lees ook: Lockdown: de nieuwe coronamaatregelen

HEMA sluit alle filialen alsnog

Winkelketen HEMA sluit vanaf donderdag alsnog alle filialen. Eerder wilde de retailer het merendeel van zijn winkels nog openhouden voor eten en drinken en andere essentiële producten, om ondersteuning te bieden aan supermarkten en drogisterijen.

,,Vanwege de onduidelijkheid in de regelgeving van de overheid is gebleken dat dit niet leidt tot het gewenste resultaat", laat HEMA nu weten in een verklaring. De keten betreurt naar eigen zeggen de onduidelijke regelgeving en de wijzigingen die door het kabinet zijn gemaakt. HEMA blijft online wel gewoon bereikbaar.

Maandagavond kondigde premier Mark Rutte strengere maatregelen aan, waaronder de sluiting van alle niet-essentiële winkels. Dat HEMA het grootste deel van de 540 HEMA-winkels toch open zou houden, was volgens de keten besloten in samenspraak met branchevereniging INretail en het kabinet. Kleinere HEMA-winkels zonder foodassortiment gingen wel meteen dicht.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.