Nieuws Maatregelen

Robèr Willemsen (KHN) over strengere maatregelen: 'Als dit doorgaat, dient kabinet de genadeslag toe'

Voor het gros van de horecaondernemers heeft het geen zin meer om met nog strengere maatregelen de deuren te openen. Dat zegt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. Ook KHN-directeur Dirk Beljaarts is weinig optimistisch: ,,Het is moeilijk om telkens weer een klap te incasseren als je net bent opgeveerd.''

Het Parool/NOS 13 oktober 2020

Restaurant corona maatregelen

Foto: ANP

Als de besmettingscijfers de komende uren niet fors teruglopen, is de kans groot dat de horeca in ieder geval twee weken op slot moet. Een rampzalig scenario, aldus Willemsen tegen Het Parool. ,,Iedere beperking die we bovenop al hebben, is feitelijk een lockdown. Het heeft straks helemaal geen zin meer om open te zijn.”

Binnen de horecabranche is veel ongeloof en frustratie dat het kabinet het ‘telkens weer in de kroeg blijft zoeken’. ,,Ze zien al maanden dat het verder dichtgooien van de horeca geen invloed heeft op de cijfers. Er zijn steeds meer onderzoeken die wijzen op uitbraken in de thuissituatie, en onder migranten. Het lijkt wel alsof het kabinet het allemaal niet meer weet, en onzorgvuldig een zondebok uitkiest. Dat is heel spijtig, en voor veel ondernemers straks de nekslag.”

''Ja, dat ene koffietentje dat alleen overdag open is draait misschien nog wel aardig, maar ook dat zal niet lang meer duren''

Robèr Willemsen, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland

Om moedeloos van te worden

Volgens Willemsen is het aantal aantoonbare besmettingen in de horeca laag. ,,We hebben zelfs laatst een mooi plan ingediend bij het kabinet over hoe wij met z’n allen denken deze crisis veilig en verantwoordelijk door te komen. Daar is naar gekeken, maar niks mee gedaan. Het is om moedeloos van te worden. Er is geen sector binnen de branche die de dans ontspringt. Ja, dat ene koffietentje dat alleen overdag open is draait misschien nog wel aardig, maar ook dat zal niet lang meer duren. Iedereen zal de stad straks gaan mijden.”

Lees ook: Won Yip over sluiting horeca: ‘Liever een grote brand dan lang smeulen’

Kom met een perspectief

,,De nood was al hoog", aldus KHN-directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. ,,Dit kan voor sommige ondernemers een laatste zetje zijn."

Beljaarts benadrukt op de radio dat iedereen zijn steentje bij moet dragen om te helpen het virus in te dammen: ,,Dat zeggen horecaondernemers ook, volksgezondheid staat op één. Maar het is moeilijk om telkens weer een klap te incasseren als je net bent opgeveerd. Veel ondernemers proberen het met veerkracht en positivisme. Alleen zijn op een gegeven moment de middelen op."

De directeur wil dat het kabinet met een routekaart komt om horecaondernemers perspectief te bieden. ,,Ze moeten ergens naartoe kunnen werken. Of ze investeringen doen, of ze doorgaan met hun bedrijf, of ze hun personeel behouden. Ze zijn langzaam opgeveerd, hebben alle voorraden in huis gehaald en dan krijg je te horen dat je morgen weer dicht moet. Die verliezen kunnen ondernemers er niet bij hebben."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.