Nieuws Maatregelen

'Versoepeling coronamaatregelen mogelijk niet op 20 september'

De door het demissionaire kabinet genoemde datum van 20 september komt waarschijnlijk te vroeg om de coronamaatregelen verder los te laten, meldt onder meer de NOS.

Van onze redactie 2 september 2021

Rutte de jonge tweedekamer coronacrisis

Foto: ANP.

Bij de recentste coronapersconferentie spraken demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) de hoop uit dat op 20 september onder meer de anderhalvemetermaatregel kon worden losgelaten. Ook de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en het thuiswerkadvies zouden dan komen te vervallen.

Daar zat wel de voorwaarde aan vast dat de besmettings- en ziekenhuiscijfers 'beheersbaar' moesten blijven.

Wet moet aangepast worden om afstandsmaatregelen te mogen schrappen

Hoewel het aantal positieve tests en ziekenhuisopnames sindsdien niet gestegen zijn, wordt 20 september waarschijnlijk niet gehaald. Dat komt doordat de wet aangepast moet worden om de afstandsmaatregelen te mogen schrappen, wat niet voor 20 september voltooid kan zijn.

Indien de cijfers gunstig blijven voor het schrappen van de anderhalvemetermaatregel, kan dat op zijn vroegst op 25 september. Voor de mondkapjesplicht en het thuiswerken hoeft de wet niet aangepast te worden, maar het kabinet wil die versoepelingen graag tegelijk laten plaatsvinden.

Kabinet wil eerder om toegangsbewijzen vragen

Het kabinet zou tevens eerder om coronatoegangsbewijzen willen vragen. Bij de recentste persconferentie werd aangekondigd dat bij 75 of meer aanwezigen om toegangsbewijzen gevraagd zou worden. Mogelijk wordt die groepsgrootte naar beneden bijgesteld.

Rutte en De Jonge spraken ook over 1 november als datum waarop de allerlaatste maatregelen losgelaten zouden kunnen worden, zoals de sluitingstijden van cafés en clubs en de verplichte toegangsbewijzen. Het is onduidelijk of het uitstel van de eerdere stap van invloed is op de laatste stap.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws